5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCum protejează astronomii gălăţeni Terra

Cum protejează astronomii gălăţeni Terra

Se pregăteşte o strategie de protejare a Pământului în cazul unui impact periculos cu Asteroidul 1996 FG3.

 

O nouă misiune spaţială se află pe agenda Observatorului Astronomic de la Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) Galaţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al CMSN, Florin Matei, observatorul va participa, în următoarele săptămâni, alături de mai multe observatoare astronomice din Europa, la un program de observaţii astronomice asupra asteroidului 1996 FG3. Observaţiile astrometrice şi fotometrice realizate la observatorul din Galaţi vor contribui la pregătirea misiunii spaţiale Marco Polo-R a Agenţiei Spaţiale Europene.

Asteroidul 1996 FG3 este un asteroid încadrat în categoria de asteroizi potenţiali periculoşi pentru Terra ce intersectează orbita Pământului, fiind ţinta principală a proiectului de misiune spaţială Marco Polo-R. „Acest asteroid este compus din două corpuri ce gravitează în jurul centrului comun de masă, formând astfel un sistem binar: cele două corpuri au dimensiunile estimate la 1,4 km, respectiv 0,4 km diametru şi o masă de peste 2,3 miliarde de tone. În lunile noiembrie-decembrie 2011 asteroidul va trece prin apropierea Pământului, fiind o ocazie unică de valorificat, deoarece el va fi vizibil din emisfera nordică, ţările din Europa Centrală şi de Est fiind poziţionate foarte bine pentru observarea acestui asteroid”, a precizat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic şi Planetariului din Galaţi.

Obiectivul misiunii Marco Polo-R con­stă în aducerea pe Pământ a unui eşantion din acest asteroid care orbiteză în apropierea planetei. Misiunea ar putea revoluţiona abordările despre proprietăţiile materiei primitive prezente în Sistemul Solar şi asupra naturii obiectelor mici din Sistemul Solar, asteroizi şi comete. Misiunea spaţială Marco Polo-R poate oferi şi informaţii importante privind multitudinea de asteroizi ce orbitează în apropierea Pământului, acestea fiind necesare pentru dezvoltarea strategilor adecvate pentru protejarea Pământului, în cazul unui potenţial impact periculos.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă