3.9 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum a scăpat de sub control vânătoarea din Delta Dunării

Cum a scăpat de sub control vânătoarea din Delta Dunării

În plin sezon de vânătoare, Prefectura Tulcea şi Direcţia Sanitar-Veterinară au luat măsuri ca partidele de vânătoare să fie monitorizate, la faţa locului, de către medicii veterinari. Conform unei decizii luate de Centrul local Tulcea de combatere a bolilor, „la toate partidele de vână¬toare organizate de asociaţiile vânătorilor trebuie să participe un medic veterinar”. Această măsură a fost luată pentru a preveni „importul” de febră aftoasă din Bulgaria, după ce boala a fost descoperită la mistreţii vânaţi în ţara vecină.

Deşi prefectul Vasile Gudu şi directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Tulcea, Marinela Tertiş, au ameninţat cu sancţiuni drastice împotriva celor care vor vâna fără să fie supravegheaţi de un medic veterinar care are misiunea să diagnosticheze vânatul capturat în privinţa febrei aftoase, vânătorii din Delta Dunării ignoră aceste avertismente şi organizează zilnic partide de vânătoare, fără să-i notifice pe veterinari, pentru a aplica rapid măsurile de combatere a răspândirii febrei aftoase de la animalele sălbatice la cele domestice.

În ultimele zile, pe teritoriul Deltei au pătruns sute de vânători care au împuşcat un număr foarte mare de mistreţi, iar animalele ucise nu au fost examinate de medici veterinari. Carnea acestor animale a ajuns în gospodăriile vânătorilor fără să deţină certificat veterinar, iar dacă provine de la animale bolnave de febră aftoasă boala se poate răspândi rapid la animalele domestice. Febra aftoasă este o boală foarte contagioasă care afectează aproape toate speciile de animale.

Ignoră chiar şi agenţii ecologi

Vânătorii din Deltă nu-i ignoră numai pe medicii veterinari, ci şi pe agenţii ecologi ai ARBDD. Conform legii, pe teritoriul ARBDD partidele de vânătoare nu se pot desfăşura decât în prezenţa unui agent ecolog. Grigore Baboianu, guvernatorul instituţiei, a declarat că „în ultimele luni vânătorii au început să notifice acţiunile vânătoreşti, dar sunt şi vânători care ignoră această obligaţie legală”. Localnicii spun că asociaţiile de vânătoare din Deltă şi firmele de turism care prestează servicii turistice pentru vânători nu ar avea interes să afle ARBDD şi veterinarii cât se vânează în această zonă strict protejată pentru că sunt încălcate normele de mediu şi cele veterinare. Există suspiciunea că vânătorii italieni, care sunt în număr foarte mare în zonă, împuşcă frecvent tot ce le iese în cale, chiar şi specii protejate de lege.

În ultimii ani au fost mai multe scandaluri privind măcelul produs de vânători în Deltă, dar nici unul dintre cei vinovaţi de masacrele produse în rândul unor specii protejate de lege nu a fost pedepsit penal. Poliţia şi Garda de Mediu au instrumentat astfel de dosare, dar procurorii nu au trimis în instanţă cazurile respective, considerând că nu ar fi existat suficiente probe.

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Încrederea investitorilor în economia Germaniei scade pe fondul crizei politice și al incertitudinilor internaționale

Încrederea investitorilor în economia Germaniei a suferit o scădere neașteptată în noiembrie, potrivit raportului institutului ZEW, care arată un declin al indicelui așteptărilor economice...

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează asupra noilor înșelătorii online prin „promoții” false

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra unor noi tipuri de escrocherii care circulă pe platformele de mesagerie și care vizează siguranța...
Ultima oră
Pe aceeași temă