Datele sunt furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 15 octombrie – 12 noiembrie 2018.
Din punct de vedere al precipitaţiilor există posibilitatea unui excedent, în debutul lunii noiembrie, mai ales în zonele de munte.
Astfel, în săptămâna 15 – 22 octombrie, temperatura aerului se va situa peste normele climatologice ale perioadei în toată ţara. Precipitaţiile vor fi, în general, deficitare la nivelul întregului teritoriu.
Totodată, pe durata intervalului 22 – 29 octombrie, temperatura aerului va avea valori apropiate de normalul termic al săptămânii în vestul teritoriului, cu posibilitatea de a fi uşor mai ridicate în rest. Regimul pluviometric va fi, în general, apropiat de normalul săptămânii în regiunile sud-estice şi excedentar în restul teritoriului.
Potrivit meteorologilor, în săptămâna 29 octombrie – 5 noiembrie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul normelor climatologice specifice acestui interval în regiunile vestice şi centrale, respectiv uşor mai ridicate decât acestea în restul teritoriului. Pe durata aceluiaşi interval cantităţile de precipitaţii vor fi, în general, apropiate de normalul perioadei, cu posibilitatea de a exista un uşor excedent local în zonele de munte, precum şi în regiunile sudice, estice şi centrale.
În prima parte a lunii noiembrie (5-12), temperatura aerului se va situa în jurul valorilor normale pentru această săptămână la nivelul întregii ţări, iar regimul pluviometric va fi, în general, apropiat de cel normal al perioadei, cu posibilitatea unui uşor excedent local în zonele de munte.
Estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni sunt realizate de ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Prognoza estimează media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993 – 2016, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs, precizează ANM.