6.7 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zileiZi istorică în Capitală. Catedrala Neamului a fost sfinţită

Zi istorică în Capitală. Catedrala Neamului a fost sfinţită

Un vis al strămoşilor noştri s-a împlinit astăzi. Este mesajul transmis la unison de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, în ziua în care am asistat la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului. O clădire la care se lucrează deja de opt ani şi care a stârnit numeroase controverse din zona progresistă a societății.

Aproximativ 40.000 de pelerini din întreaga ţară au participat la slujba oficiată de Preafericitul Daniel şi de Bartolomeu I, alături de un sobor de 100 de preoţi. În interior, pe parcursul slujbei de sfinţire au avut acces doar cei 2.000 de invitaţi oficiali, printre care şi premierul Viorica Dăncilă. Restul enoriașilor au urmărit ceremonia de pe esplanada din fața clădirii, pe ecrane instalate în fața catedralei. Mulți credincioși din țară erau îmbrăcaţi în costume populare din zonele care provin şi aveau steaguri tricolore. Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la eveniment, dar a preferat să meargă la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European. Şeful statului a transmis un mesaj în care afirmă că „sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte”.

 

Desfășurarea ceremoniei

Puțin după ora 8.00, a început slujba de sfințire a altarului catedralei ce a fost oficiată de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, alături de Patriarhul Daniel, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi. La finalul slujbei de sfințire, Varlaam Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, a citit actul de sfinţire semnat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Daniel şi toţi ierarhii prezenţi. În document a fost prezentată sintetic istoria Catedralei Mântuirii Neamului, încă din momentul imediat următor după Războiul de Independenţă. A urmat slujba Sfintei Liturghii.

La finalul ceremoniei, Patriarhul Daniel le-a mulțumit celor care au contribuit financiar pentru ridicarea edificiului și celor care vor contribui în continuare, el spunând că, așa cum se vede, lucrările nu sunt gata. ”Sperăm ca peste trei ani să revenim la sfințirea picturii Catedralei”, a spus Patriarhul Daniel. De fapt, catedrala va fi împodobită cu mozaic, așa cum este și superbul iconostas, care ne prefigurează un interior cu certă amprentă bizantină din perioada de înflorire a stilului.

Prea Fericirea Sa le-a mulțumit și i-a felicitat pe cei care au venit la sfințirea Catedralei precizând că „Până joi inclusiv, toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă şi cerând ajutorul lui Dumnezeu pentru întărirea dorinţelor de bine“.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a precizat că în Catedrală încap 3.000 de oameni pe scaune și 5.000 de oameni în picioare. ”Catedrala este totuși mică, în raport cu populația, cu cei care stau afară. Este neîncăpătoare, dar vara vom putea oficia slujbe și afară”, a afirmat Patriarhul Daniel.

„Este adevărat că, în cursul anumitor etape ale strădaniilor neobosite depuse pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, s-a creat impresia că ridicarea acesteia este imposibilă“, a spus Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului. Dar frățiile voastre ați avut credință statornică și nezdruncinată în atotputernicia și împreună – lucrarea lui Dumnezeu. Ați avut dragoste fierbinte față de El și de Biserica Lui!“, a accentuat Sanctitatea Sa în discursul ținut la Sfințirea Catedralei.

Ceremoniile s-au încheiat după aproximativ șase ore, iar credincioşii au început deja să se închine în altar.  Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat că oamenii care au participat la eveniment, stând în frig ore în șir, vor primi ceai cald și un pachet.

Impresia generală a celor prezenți a fost aceea că au participat la un eveniment istoric.

 

Slujbă pentru eroi

Prima slujbă în Catedrala Mânturirii Neamului a fost oficiată sâmbătă, pentru eroii neamului românesc, slujba fiind oficiată de Patriarhul Daniel. Patriarhul a explicat de ce a ales să oficieze această slujbă înainte de sfinţirea Catedralei Naţionale. „Pomenirea solemnă a eroilor neamului românesc cu o zi înainte de sfinţirea Catedralei Naţionale o săvârşim pentru a aşeza cu evlavie şi recunoştinţă sub Sfânta Masă a Catedralei Mântuirii Neamului numele tuturor eroilor români cunoscuţi care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Independenţă din 1877-1878, în războaiele balcanice din 1913, în Primul Război Mondial din 1916-1919, în Al Doilea Război Mondial în 1944-1945, precum şi numele făuritorilor Marii Uniri din 1918”, a spus Patriarhul Daniel.

 

Poziția premierului Dăncilă

Catedrala Mântuirii Neamului este realizarea românilor şi a României, a afirmat, prim-ministrul Viorica Dăncilă, precizând că ne putem mândri cu acest proiect pe care trebuie să îl poarte în suflet toţi cetăţenii acestei ţări.
Premierul a mai spus că la slujba de sfinţire a Catedralei a avut ”un sentiment extraordinar, un sentiment de linişte şi, în acelaşi timp, un sentiment de bucurie”

Cele mai citite

Poliția Română, cea de Frontieră și Jandarmeria au intensificat controalele în apropierea punctelor de trecere a frontierei

Poliția Română, Poliția de Frontieră și Jandarmeria Română au desfășurat vineri o acțiune comună pe DN 5, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei...

Florin Piersic, la o mănăstire. Imagini rare cu celebrul actor – VIDEO

Florin Piersic, marele actor al României, a ajuns recent la Mănăstirea Moldovița din Bucovina, un loc în care se simte foarte bine primit. ...

Ministerul Finanțelor va împrumuta de la bănci 5,77 miliarde de lei în ianuarie 2025

Ministerul Finanțelor a anunțat că, în luna ianuarie 2025, va organiza împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei. La această...
Ultima oră
Pe aceeași temă