0.4 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialZona metropolitana, doar cu acordul locuitorilor

Zona metropolitana, doar cu acordul locuitorilor

» Zona metropolitana se va realiza doar cu acordul locuitorilor.
» Premierul Tariceanu vrea dezvoltarea Bucurestiului spre periferii.
» Aria metropolitana va fi de 20 de ori mai mare decat actualul oras.

Locuitorii Bucurestiului si cei din localitatile invecinate vor fi consultati daca sunt de acord cu realizarea zonei metropolitane sau nu. Autoritatile nu vor sa impuna o decizie fara sa asculte parerile cetatenilor. Aceasta a fost promisiunea facuta de premierul Calin Popescu Tariceanu, in urma unei discutii cu profesorii unei scoli din Chiajna (judetul Ilfov). Tariceanu a explicat ca persoanele din localitatile care vor fi incluse in zona metropolitana isi vor putea spune parerea despre proiectul autoritatilor anuntat in urma cu cativa ani, dar nepus in practica pana in prezent.

Se dezvolta Capitala
"Cred ca Bucurestiul are nevoie sa respire pentru ca se va dezvolta tot mai mult, iar aceste zone limitrofe sunt cele spre care va trebui sa se extinda", a declarat Tariceanu. Acesta a precizat ca localitatile care vor fi incluse in zona metropolitana vor avea de castigat din acest proiect.

O noua metropola
Zona metropolitana ar urma sa fie de 20 de ori mai mare ca intindere decat actualul Bucuresti, conform unui proiect al centrului de Planificare Urbana si Metropolitana din cadrul Primariei Capitalei. Noua metropola se va intinde pe 5.046 km patrati, fata de 228 km patrati, cat are in prezent Bucurestiul. Zona metropolitana va include sase orase, printre care Giurgiu, Oltenita si Otopeni, si 87 de comune din judetele Ilfov, Giurgiu si Calarasi. Metropola se va extinde pana la granita cu Bulgaria in sud si pana in Prahova la nord.

Proiect din 2003
Unul dintre primele proiecte privind realizarea unei zone metropolitane a Capitalei a fost realizat in 2003 de catre fostul primar al sectorului 1, Vasile Gherasim.
Dupa acest proiect, au aparut mai multe variante de zone metropolitane, dintre care cel mai cunoscut este cel al Primariei Capitalei.
Asociatia Alma-Ro a atras atentia asupra faptului notiunea este atat de politizata incat a dat nastere unui adevarat concurs privind initierea de diverse legi referitoare la zona metropolitana Bucuresti, fara o dezbatere publica reala. z

» Initiatorii proiectelor au promovat structuri si mecanisme administrative inainte sa se asigure ca toti cei vizati de acestea cunosc problema si isi inteleg locul, rolul si prioritatile intr-o viitoare zona metropolitana, conform unui studiu Alma-Ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă