Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti are datorii de 2,2 miliarde lei şi o eventuală falimentare a sa va însemna ca 1,7 milioane de persoane să rămână fără căldură şi apă caldă, a afirmat, miercuri, viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, informează Mediafax.
„Acum, preţul de producţie a gigacaloriei este de 327 lei şi, faţă de preţul plătit de cetăţean, respectiv 124 de lei, trebuie să subvenţionăm diferenţa”, spune Raicu.
Potrivit viceprimarului, în acest an, nevoia de subvenţie este estimată la 840 milioane lei, din care bugetul Capitalei acoperă doar 600 milioane lei.
Raicu speră că diferenţa va fi acoperită de guvern din fondul de situaţii de urgenţă şi că există deja un ordin în acest sens al ministrului Administraţiei şi Internelor prin care, pentru subvenţionarea energiei termice în Capitală, să fie alocaţi 320 milioane lei, din care s-au alocat deja 24 de milioane. „Sper să primim şi restul de bani”, spune Raicu.
Tot Guvernul a promis rezovarea penalităţilor RADET către ELCEN, în valoare de peste 800 milioane lei, a mai precizat Raicu.
Viceprimarul Capitalei a mai afirmat că, în 2008 şi 2009, Primăria Capitalei nu reuşit să cheltuiască pentru investiţii câte 400 de milioane de lei, bani care, dacă erau folosiţi pentru RADET, permiteau regiei să nu ajungă la datorii de 2,2 miliarde lei.
Declaraţiile lui Raicu vin pe fondul scandalului privind bugetul Capitalei pe 2011. După votarea acestuia de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), primarul general Sorin Oprescu a reclamat că au fost tăiaţi bani de la proiecte prioritare ale oraşului, pentru a fi daţi regiilor de transport public şi de distribuţie a energiei termice.
Oricum, bugetul Capitalei pe 2011 a fost restituit, marţi, Primăriei Capitalei de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti – Trezorerie, în vederea soluţionării mai multor probleme din cuprinsul acestuia.
La rândul său, prefectul municipiului Bucureşti, Mihai Atănăsoaei, a afirmat, luni, că bugetul Capitalei, în forma prezentată instituţiei prefectului, pentru a se constata legalitatea sa, conţine erori grave, cum ar fi faptul că nu ia în considerare amendamentele propuse şi votate de CGMB.