4.3 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrimarul Andrei Chiliman continuă campania de colectare a deşeurilor EEE în Sectorul...

Primarul Andrei Chiliman continuă campania de colectare a deşeurilor EEE în Sectorul 1

Primarul Andrei Chiliman continuă campania de colectare gratuită a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice din sectorul 1.

În a doua duminică a fiecărei luni, locuitorii Sectorului 1 se pot debarasa de aparatura nefolositoare: monitoare de calculator, televizoare, aparate de radio, frigidere, maşini de spălat.

În data de 13 octombrie, locuitorii din Sectorul 1 pot depozita în faţa blocului televizoarele, radiourile, frigiderele, maşinile de spălat sau alte echipamente electrocasnice vechi, pe care vor să le recicleze.

Toate deşeurile electrice, electronice şi electrocasnice vor fi ridicate gratuit de firma de salubritate şi trimise la reciclare.

De la debutul programului şi până în prezent, Primăria Sectorului 1 în colaborare cu Asociaţia Environ şi compania de salubritate au colectat de la locuitori 251.876 tone de deşeuri electrice, electronice si electrocasnice. Pe ani:

2008 – 102,077 tone

2009 – 53,733 tone

2010 – 41,378 tone

2011 – 24,128 tone

2012 – 19,03 tone

2013 (ian-septembrie inclusiv) – 11,53 tone

România ocupă unul dintre ultimele locuri, respectiv 23 din 27, în clasamentul ţărilor UE alcătuit după modul de gestionare a deşeurilor municipale, în care pe primele poziţii se află Austria, Olanda, Danemarca, Germania şi Suedia.

Alături de România, statele membre cu cele mai mari lacune în privinţa punerii în aplicare a legislaţiei în domeniu sunt Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia şi Slovacia, indică acelaşi clasament.

„Deficienţele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deşeurilor, lipsa stimulentelor pentru a evita depozitarea deşeurilor la gropile de gunoi, precum şi o infrastructură neadecvată de gestionare a deşeurilor. Faptul că se recurge masiv la depozitarea deşeurilor la gropile de gunoi înseamnă că unele opţiuni mai bune de gestionare a deşeurilor, precum refolosirea şi reciclarea, sunt în mod sistematic subexploatate. În consecinţă, perspectiva este deficitară”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Cele mai citite

Răzvan Marin, aproape de despărțirea de Cagliari! Dorit în Bundesliga și Anglia

Răzvan Marin, unul dintre cei mai importanți jucători ai naționalei României în 2024, se pregătește de o mutare importantă. Mijlocașul, aflat sub contract cu...

INS: Gospodăriile din România au înregistrat, la sfârșitul anului trecut, o creștere modestă a veniturilor

Diferențele dintre urban și rural rămân semnificative, gospodăriile urbane raportând venituri cu 1,3 ori mai mari decât cele rurale Potrivit datelor INS, gospodăriile din România...

Sindicatele din Educație cer ca dosarele de burse sociale să fie gestionate de primării, nu de profesori

Sindicatele au cerut o abordare mai clară și eficientă a proceselor administrative, pentru a reduce povara birocrației asupra cadrelor didactice În cadrul primei întâlniri cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă