Primăria Capitalei a investit în doi ani peste 100 de milioane de euro în spitalele preluate de la Ministerul Sănătăţii, printre ultimele investiţii fiind şi cele pentru deschiderea unei clinici de terapie intensivă la Spitalul „Victor Babeş”, scrie Mediafax.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, marţi, cu ocazia deschiderii clinicii de terapie intensivă, că Spitalul „Victor Babeş” are acum, pentru prima dată de la înfiinţare, o secţie de terapie intensivă la cele mai înalte standarde internaţionale.
„Am investit şi vom continua să investim în domeniul medical aşa acum am făcut şi cu alte spitale aflate în administrarea municipalităţii, astfel încât bucureştenii să beneficieze de tratamente medicale la standarde europene. Cred că am înţeles cu toţii că dacă stăm şi ne plângem că nu sunt bani, nu se rezolvă nimic, important e cum reuşim să gestionăm banii pe care îi avem, pentru confortul şi în interesul bucureştenilor”, a spus primarul Sorin Oprescu.
La rândul său, managerul unităţii sanitare, Emanoil Ceauşu, a spus că până acum pacienţii cu boli infecţioase grave erau trimişi în alte clinici pentru că Spitalul „Victor Babeş” nu avea terapie intensivă.
„Era foarte necesară această secţie, întrucat Spitalul «Victor Babeş» este singura unitate în care se tratează bolile tropicale. Aproape în fiecare an sunt internaţi aici bolnavi care vin din alte ţări pentru suferinţe care la noi au fost eradicate, precum holera, malaria sau febra galbenă. De asemenea, în această secţie sunt internate cazurile de infecţii severe, septicemii, encefalopatii, gripe sau meningite, forme grave”, a declarat profesorul Ceauşu.
Clinica de terapie intensivă a fost creată în cadrul unui program al Primariei Municipiului Bucureşti cu Banca Mondială şi Ministerul Sănătăţii. Secţia are nouă paturi, fiecare având ehipamentele specifice profilului de terapie intensivă, cu monitoare şi ventilatoare. Totodată, clinica dispune de un laborator pentru analize, ecograf, bronhoscop, endoscop, aparat portabil de radiografie pulmonară, o cameră de sterilizare, camera centrală de monitorizare a tuturor bolnavilor, camera pentru medici şi pentru asistente.
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Prof.Dr. Victor Babeş” face parte din cele 18 de unităţi sanitare preluate în 2009 de Primaria Capitalei de la Ministerul Sănătaţii.
Municipalitatea are în prezent 20 de unităţi sanitare, după ce în 2010 au fost preluate alte trei unităţi sanitare de la MS , iar în 2011 a fost închis Spitalul Caritas.