Bucureştiul va avea o nouă statuie, un ansamblu cu o reprezentare ecvestră a Regelui Ferdinand, ce va fi amplasată, cel mai probabil, în Piaţa Victoriei. Aceasta este cea de-a doua statuie realizată de sculptorul Florin Codre, cel care a realizat şi controversatul Monument al lui Carol I, care va fi montat în vara aceasta în Piaţa Palatului.
„Îl chemasem pe Sorin Oprescu să vadă statuia lui Carol. E gata şi aşteaptă să fie amplasată în Piaţa Palatului Regal, dar goana după hârtii şi semnături durează de peste doi ani. Primarul general a văzut acolo şi macheta pentru o altă lucrare: Ferdinand I. A zis că o vrea şi pe asta. I-a plăcut ideea şi a organizat un alt concurs de selecţie pentru acest monument”, descrie sculptorul Florin Codre scurtul traseu de la idee la monument. Bucureştiul a mai avut o statuie Ferdinand, înaltă de 18 m, realizată de Ivan Mestrovici în 1937 şi care era situată aproape de Piaţa Victoriei, lângă Biserica Mavrogheni, însă comuniştii au topit-o.
„Eu vin să refac istoria, ăsta e destinul meu!”, se mândreşte Codre
„Eu vin să pun monarhia, ăsta e destinul meu! Eu vin să refac istoria”, aclamă Florin Codre, mândru de faptul că, în doar câţiva ani, a câştigat cel de-al doilea concurs „de soluţii” organizat de Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), de pe lângă Primăria Capitalei. Dacă la primul concurs, pentru statuia lui Carol I, în 2005, Florin Codre a fost singurul participant, de data aceasta au mai aplicat alţi opt concurenţi, dintre care doi cu variante de machete pentru monumentul de for public dedicat regelui Ferdinand. Potrivit directorului AMPT, Florin Necula, „juriul a evaluat ofertele din punct de vedere artistic, amplasamentul urmând a fi definitivat numai prin documentaţie de urbanism legal aprobată”. Propunerea lui Codre este de amplasare în locul fostului monument al soldatului sovietic, din Piaţa Victoriei, mai precis la intersecţia Bulevardul Aviatorilor cu Bulevardului Kiseleff.
Câştigătorul concursului spune că preferă de departe Piaţa Victoriei, în primul rând pentru vizibilitate şi perspectivă. Ar vrea ca sculptura ecvestră să se bucure de lumina soarelui toată ziua şi ar orienta-o „cu faţa personajului spre sud”. Dar asta depinde iarăşi de „geniile din comisii, care, de obicei, nu au criterii şi nu înţeleg sau au criterii greşite”, mai spune Codre.
Scandalul Carol I
Statuia lui Carol I din Piaţa Palatului are o poveste exotică şi îndelung discutată. În perioada interbelică statuia ecvestră a primului rege la românilor, opera artistului croat Ivan Mestrovici, era amplasată în Piaţa Palatului. Şi aceasta a fost topită de comunişti în 1948, pentru ca bronzul să fie apoi folosit la turnarea statuii lui Lenin. Pentru cele două statui topite Tribunalul de la Haga a obligat statul român să plătească despăgubiri.
Iniţiativa „reinstalării” fostului monument Carol I a aparţinut Primăriei Capitalei. Fiindcă Florin Codre a fost singurul care s-a prezentat la concursul din 2005, a fost selectată propunerea lui. Consiliul General al Primăriei a scos o hotărâre prin care este anunţat proiectul, cu precizarea că lucrarea va fi amplasată pe locul în care odinioară se afla statuia lui Mestrovici. Însă Ministerul Culturii nu este de acord cu locul amplasării şi se face un nou proiect pentru Piaţa Victoriei, în locul monumentului dedicat soldatului sovietic. Sculptorul se opune, încercând să-l convingă pe ministrul Toader Paleologu, „pe acest braţ de fier, tânăr incomplet pentru funcţia ce o avea” (după cum a insistat Codre să-l portretizeze pe fostul ministru), cerând locaţia iniţială. „S-a pus de-a curmezişul, aşa cum a făcut şi Iorgulescu, şi nu a dat aprobarea”, explică Codre.
Între timp se declanşează „vânătoarea” după obţinerea drepturilor de autor, iar o comisie a primit însărcinarea să negocieze acest lucru cu moştenitorii lui Mestrovici. Însă aceştia nu s-au putut pune de acord, iar demersul a fost abandonat. Proiectul nu a mai continuat pe ideea de „mărire a lucrării originale”, cum şi-ar fi dorit Adrian Iorgulescu. Potrivit sculptorului, statuia „s-ar numi o lucrare după o idee de Mestrovici”. După venirea lui Adriean Videanu la primărie au început să fie eliberate autorizaţiile necesare, iar artistul s-a apucat de lucrare.
Dar ca în orice situaţie similară, când este nevoie de amplasarea unui nou monument în Bucureşti artistul este cel care trebuie să se ocupe şi de obţinerea aprobărilor de orice fel, de la mediu la construcţii. Poate că singura excepţie a fost celebra „ţeapă” realizată de Alexandru Ghilduş, care a primit toate avizele în timp-record.
Între timp, statuia lui Carol a fost şi refăcută după ce s-au furat bucăţi din ea de circa 100 – 200 tone de bronz. Acum mai are nevoie de o singură aprobare, de semnătura ministrului Hunor Kelemen, pentru a se porni construcţia amplasamentului din Piaţa Palatului Regal. Sculptorul Florin Codre, speră ca în vara aceasta monumentul să fie dezvelit.
Ansamblu monumental
Potrivit machetei, monumentul ar avea în spate parcul, ca un zid de protecţie natural. Ferdinand, personajul central, va avea recuzita regală „impusă de faptele sale”: cal, coroană şi buzdugan. În raport cu statuia lui Carol I, Ferdinand I va fi un ansamblu monumental, cu un semicerc larg care se deschide cu stema lui Mihai Viteazul şi anul 1601 şi se încheie cu stema României Mari de la 1918. Deschiderea va fi de 30 metri, iar spaţiul va fi unul public, unde se pot organiza spectacole şi se pot monta tribune.
» Bucureştiul a mai avut o statuie Ferdinand, înaltă de 18 m, realizată de Ivan Mestrovici în 1937 şi care era situată aproape de Piaţa Victoriei, lângă Biserica Mavrogheni, însă comuniştii au topit-o.