» Municipalitatea este in mare intarziere cu programul de reabilitare a scolilor.
» Constructorii nu sunt interesati de proiect pentru ca au de pierdut din modificarea cursului leu-euro.
» Guvernul a cerut Primariei Capitalei sa urgenteze lucrarile si sa le finalizeze cat mai curand.
Proiectul de reabilitare a scolilor din Capitala bate pasul pe loc de ani de zile, iar elevii au fost trimisi sa invete la alte scoli pana se vor repara cele la care s-au inscris. Edilii au tot felul de explicatii, ba ca nu sunt interesati de proiect constructorii, ba ca proiectul e dificil de realizat.
Pana in prezent, nu s-a gasit nici o solutie pentru a face ca lucrurile sa mearga asa cum trebuie.
Aprecierea euro, motivul esecului
Licitatiile pentru desemnarea constructorilor care se vor ocupa de reabilitarea scolilor s-au amanat de patru ori. Unul dintre motive ar fi faptul ca, in perioada 2004-2006, euro s-a apreciat cu 30% si contractele au atins o valoare sub piata. Astfel, constructorii nu au mai fost interesati de licitatii. Pentru ca nu exista o procedura de urgentare a lucrarilor, edilii nu au luat nici o masura pentru a impulsiona proiectul. In prezent, sunt licitate lucrarile pentru 79 de scoli, iar pana la sfarsitul anului edilii spera sa semneze contractele.
Guvernul vrea mai repede
Guvernul va cere Primariei Capitalei sa urgenteze reabilitarea scolilor, in cadrul programului finantat de Banca Europeana de Investitii. "Exista un management total defectuos la nivelul Unitatii de Implementare a Programului BEI din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Beneficiarul trebuie sa achite contractan-tului lucrarilor de reparatii contravaloarea utilitatilor folosite, dar Primaria nu a facut asa ceva, constructorul nu a platit, iar furnizorii de electricitate, gaze, apa si caldura au oprit livrarea", a declarat Emanoil Negut, seful Departamentului de Control al Guvernului. Asa s-a intamplat la 11 scoli la care au fost oprite utilitatile.
ISMB habar nu are
Departamentul de Control al Guvernului a verificat cum se desfasoara proiectul si a constatat ca responsabilii de la Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) nu cunosc etapele de desfasurare a proiectului, durata si termenele de executie si de punere in functiune a investitiilor.
» Contract
Contractul pentru finantarea reabilitarii scolilor a fost semnat in octombrie 2003 si cuprinde 106 unitati de invatamant preuniversitar. Primariile de sector, in administrarea carora se afla scolile incluse in program, nu pot aloca bani pentru reabilitare, suplimentar fata de ce s-a stabilit prin contractul cu BEI, astfel ca in scolile respective nu se pot asigura conditii bune pentru elevi si profesori. Situatia va dura pana cand le va veni randul la reabilitare, prin proiectul BEI.