Sindicatele de la Metrou pot relua in orice moment greva generala fara parcurgerea altor etape procedurale privind conflictul de munca, conform deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care a constatat legalitatea grevei generale declansata la Metrou in luna noiembrie, a declarat Ion Radoi, presedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou, miercuri, pentru Agerpres.
Angajatii de la Metrou nu mai au contract colectiv de munca de la data de 1 octombrie 2009. Contractul nu a fost negociat pe motiv ca Metrorex nu avea bugetul alocat, iar in orice negociere de contract colectiv de munca angajatii cer si o crestere salariala
"Metrorex a incheiat anul cu profit, astfel incat cererea noastra de crestere salariala cu pana la 20 la suta pentru anul 2010 este justificata", a subliniat Radoi.
Angajatii de la Metrou nici in acest moment nu au Contract Colectiv de Munca, iar, conform legii, pot relua greva generala in orice moment.
Saptamana viitoare se va intruni Consiliul national al USLM, pentru a stabili calendarul desfasurarii actiunii de protest.
Curtea de Apel a declarat marti greva de la metrou ca fiind legala, admitand recursul formulat de Sindicatul Metrorex si modificand in tot sentinta pronuntata de Tribunalul Bucuresti, care a declarat greva ca fiind ilegala.
Decizia pronuntata de Curtea de Apel este irevocabila.
In 17 si 18 noiembrie 2009, metroul bucurestean nu a functionat decat de la ora 16,00, ceea ce a dus, practic, la paralizarea traficului de la suprafata.
In prima zi de greva generala, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, a depus doua contestatii in instanta, una pentru suspendarea grevei si una asupra legalitatii protestului angajatilor de la metrou.
Circa 650.000 de calatori au fost afectati de protestele angajatilor de la metrou.
Sindicalistii de la metrou au decis sa intre in greva generala pe termen nelimitat dupa refuzul administratiei Metrorex si al Ministerului Transporturilor de a opera majorari salariale.