Stelele de pe cer s-ar vedea foarte bine daca s-ar renunta macar partial la actualul tip de iluminat public din Capitala, este concluzia unui studiu realizat de Astroclubul Bucuresti.
Observatiile au fost facute cu ocazia Orei Pamantului (Earth Hour), care a avut loc pe 28 martie a.c., cand luminile au fost stinse in Capitala timp de o ora, in mai multe zone. Membrii Astroclubului Bucuresti au realizat un studiu de calitate a cerului. "Comparand valorile din timpul Earth Hour cu cele de dupa aprinderea luminilor, am putut constata o diferenta sesizabila de magnitudine a stelelor. Mai simplu spus, aparatul ne-a aratat ca pe durata stingerii becurilor calitatea cerului s-a imbunatatit semnificativ. Mai surprinzator este insa faptul ca aceasta scadere a gradului de poluare luminoasa s-a resimtit doar stingand cateva lumini.
Daca sistemul nostru de iluminat public si privat ar fi unul corect si eficient energetic, am economisi 30% din banii publici cheltuiti pe iluminat si am trai intr-un oras nepoluat luminos", a declarat Zoltan Deak, membru al Astroclubului Bucuresti. Diferenta s-a observat si cu ochiul liber. Daca pana la ora 20.30 se vedeau pe cer patru-cinci stele, cand s-au stins luminile de la Palatul Parlamentului se puteau distinge cu usurinta cel putin 20 de stele. Constelatia Orion a putut fi observata foarte bine, iar oamenii au zarit prin telescop o nebuloasa din aceasta zona a cerului. Observatiile s-au realizat pe parcursul orei in care au fost stinse luminile de la obiectivele ce au participat la campanie: Palatul Parlamentului, Opera Romana, Cercul Militar si Muzeul National de Arta a Romaniei.