» Modificarile coeficientilor urbanistici au fost posibile cu aprobarea consilierilor generali.
» OG nr. 27/2008 care pune capat haosului urbanistic ar putea fi blocata in Parlament.
Firmele care s-au ocupat de afaceri imobiliare au castigat foarte mult, in ultimii ani, pentru ca au fost lasate sa construiasca cladiri mai inalte si mai intinse decat prevede Planul Urbanistic General (PUG). Aprobarile au fost date, in baza legislatiei in vigoare, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care a dat unda verde multor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) cu derogari mari de la PUG. Adica, in loc ca investitorul sa primeasca permisiunea sa construiasca o cladire cu doua etaje, la fel ca cele invecinate, dupa cum prevedea PUG pentru zona respectiva, a fost lasat sa cladeasca 10 etaje. In unele cazuri s-a ajuns ca CUT (coeficientul de utilizare a terenului) sa atinga cifre astronomice de aproape 19, cum a fost cazul PUZ Bd. Poligrafiei nr. 49-51, pentru care Comisia tehnica de urbanism a aprobat construirea unei cladiri inalte de 120 de metri. "In ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari au castigat aproape 500 milioane de euro anual din operatii "pe hartie".
Ei au obtinut de la CGMB si de la consiliile locale de sector modificarea coeficientilor urbanistici pe parcelele pe care le detineau. S-a produs astfel o densificare exagerata a orasului. Sutele de mii de bucuresteni care stau in trafic platesc acum prin timpul lor aceste profituri", a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul". Acesta a strans date de la Horatiu Tica, presedintele Comisiei de Amenajare a Teritoriului a CGMB, conform carora in ultimii an s-a solicitat aprobarea CGMB pentru PUZ-uri pe o suprafata de aproape doua milioane de metri patrati. Daca numai jumatate dintre acestea au fost aprobate, la care se adauga si Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) de la sectoare, rezulta o suprafata de 1,5 milioane de metri patrati. In medie, la o marire a CUT cu 50% si un pret mediu al terenului de 615 euro/mp, rezulta o valoare de 461 milioane de euro anual.
Limitare, prin OG nr. 27
Singurul mod prin care s-a putut pune capat PUZ-urilor cu derogari mari de la PUG a fost aparitia OG nr. 27/2008, care reglementa mai strict modul in care se pot da aprobari pentru constructii. "Acum trei ani, in urma unui audit pe legislatie, s-a decis sa initiem un program de reformare a legilor din urbanism. OG nr. 27 a fost prima etapa a procesului de reformare. Ordonanta limiteaza specula", a declarat Gh. Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei. OG nr. 27 este in pericol sa nu mai poata fi aplicata daca nu va primi aprobarea Parlamentului. Astazi, va avea loc un miting in Parcul Izvor, de la ora 8.30, prin care ONG-urile vor cere adoptarea ordonantei care sa puna capat haosului urbanistic.