16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDe ce stau aşa bine în sondaje Oprescu, Onţanu şi Piedone

De ce stau aşa bine în sondaje Oprescu, Onţanu şi Piedone

Sondajele de opinie realizate până acum arată că majoritatea primarilor în funcţie din Bucureşti se bucură de popularitate sporită. Unii dintre ei au chiar procente suficient de mari pentru a nu-şi face prea multe griji pentru alegerile din 10 iunie. Să fi rezolvat ei toate problemele din Capitală sau există şi alţi factori care contribuie la această situaţie?

Indiferent de sondajul de opinie şi perioada în care a fost el realizat, îl găsim pe actualul edil general, Sorin Oprescu, drept favorit în cursa pentru Primăria Capitalei. Procentele diferă, de la 55% (GeoPol, februarie) la 75% (Grupul de Studii Sociale, martie). Similar, stau bine şi chiar foarte bine în sondaje Andrei Chiliman, Neculai Onţanu, Liviu Negoiţă, Cristian Popescu „Piedone” şi Marian Vanghelie. Doar primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, este cotat sub 50% (avea 37% în sondajul din februarie).

Cifrele ar putea sugera că bucureştenii sunt foarte mulţumiţi de prestaţia primarilor lor şi că au fost rezolvate aproape toate problemele Capitalei. Totuşi, lucrurile nu stau chiar aşa, iar explicaţiile sunt multiple.

Contraoferta, slabă şi întârziată

În opinia sociologului Mircea Kivu, responsabili de această situaţie ar fi doi factori: sistemul de vot, care îi avantajează pe primarii în funcţie, şi incapacitatea partidelor de a veni cu o alternativă. „Pe de o parte, este problema proporţiei mari a oamenilor care nu ar merge la vot. Aceasta şi pentru că, între alternativele pe care le oferă partidele, nu văd mare diferenţă, mai ales în contextul în care figurile se plimbă de la un partid la altul”, a explicat sociologul pentru România Liberă. Aici, avem două situaţii: prima se referă la candidatul PDL la Primăria Capitalei, perceput ca fiind „pe tipicul” actualului edil, a doua îl priveşte pe primarul sectorului 4, care a trecut de la PC la UNPR şi, apoi, înapoi la PC.

„Apoi, sunt destul de necunoscuţi unii dintre contracandidaţii primarilor în funcţie”, mai arată sociologul. De altfel, PDL de abia ieri şi-a definitivat lista de candidaţi pentru Capitală, iar efectul intrării acestora în cursă se va vedea în sondajele efectuate de acum încolo. „Dacă creşte notorietatea unor candidaţi independenţi, cum este Nicuşor Dan, ei ar putea mobiliza din această masă a oamenilor care nu intenţionează să se ducă la vot”, atenţionează Mircea Kivu.

Edilii în funcţie, favorizaţi de scrutinul într-un singur tur

În opinia sociologului Mircea Kivu, o contribuţie la situaţia actuală o are şi sistemul de vot. Iar în condiţiile în care, începând cu acest an, primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, indiferent câte voturi obţin, primarii în funcţie sunt cu atât mai avantajaţi.

Pe seama sistemului de vot pune situaţia actuală şi politologul Alexandru Radu: „În cazul alegerilor pentru primari, cei care sunt în funcţie pornesc cu prima şansă. Nu ţine de performanţele primarului sau de calităţile challengerului. Iar schimbarea operată, faptul că vom alege doar într-un singur tur de scrutin, va accentua această victorie”. Cum? Prin eliminarea posibilităţii ca ierarhia să se inverseze în urma înţelegerilor strategice care se făceau în al doilea tur de scrutin.

O părere similară are şi sociologul Alfred Bulai. „Asta este regula generală: primarul în exerciţiu, dacă face câte ceva, are şanse să câştige un nou mandat. Este valabil în Bucureşti, dar şi în rest”, ne-a explicat acesta, adăugând că oamenii „nu prea” renunţă la primarul ales după primul mandat al acestuia. În opinia lui Bulai, din această perspectivă, chiar şi primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, ar avea şanse să iasă pe prima poziţie la urne.  

Sulfina vs. Piedone

PDL Bucureşti şi-a anunţat , în sfârşit, candidaţii pentru sectoarele 2, 4 şi 5: consilierul local Lucian Iliescu, deputatul Sulfina Barbu şi ex-prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei. Aceştia se alătură echipei deja stabilite de candidaţi: deputatul Silviu Prigoană (pentru Primăria Capitalei), deputatul Teodor Paleologu (sectorul 1), Liviu Negoiţă (sectorul 3) şi Cristian Poteraş (sectorul 6).

Pentru alegerile locale, PDL se debarasează însă de portocaliu şi îşi va face campanie sub culoarea verde.

Reprezentanţii USL amână, în schimb, anunţarea candidaţilor la sectoarele 2 şi 6, din cauza neînţelegerilor dintre liberali, social-democraţi şi conservatori.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă