-0.4 C
București
luni, 16 decembrie 2024
AcasăSpecialConstanda primeşte 16% din bugetul Bucureştiului

Constanda primeşte 16% din bugetul Bucureştiului

Primăria Capitalei a pierdut procesul intentat de omul de afaceri după controversatul schimb cu terenuri din Parcul Bordei şi Satul Francez. În schimbul celor 165 milioane euro, municipalitatea ar trebui să primească înapoi o suprafaţă de teren cu situaţie juridică incertă.

 
Primăria Capitalei a pierdut procesul intentat de Costică Constanda, cel implicat în mult mediatizatul scandal imobiliar din Parcul Bordei, şi ar avea să-i plătească acestuia 165 milioane de euro. Omul de afaceri a făcut în 2007 un schimb de terenuri cu Primăria Capitalei, în urma căruia a renunţat la aproape trei hectare de pământ în Parcul Bordei şi a primit aproximativ aceeaşi suprafaţă în Satul Francez, unde dorea să construiscă un complex rezidenţial. Pentru că nu i s-a aprobat rapid  planul urbanistic zonal (PUZ) care să-i permită să ridice construcţiile, Constanda a dat în judecată primăria şi a cerut despăgubiri de 200 milioane de euro. Pe fond, instanţa i-a aprobat 165 milioane de euro, însă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de primărie. Lucrurile însă nu sunt atât de simple şi se complică pe măsură ce intrăm în detaliile afacerii imobiliare.

Constanda, proprietar pe jumătate din suprafaţă

În urma sentinţei de ieri, Constanda ar trebui să dea înapoi primăriei terenul de aproape trei hectare din Satul Francez pe care l-a primit de la aceasta în 2007, deoarece el a cerut instanţei anularea contractului de schimb şi a obţinut acest lucru. Numai că omul de afaceri nu mai este proprietarul întregului teren menţionat în contractul din 2007. El a vândut 1,6 hectare către firma grecească Raptis Kavounas, care le-a achiziţionat pe baza unui credit luat de la Piraeus Bank. De la semnarea contractului de credit, banca a instituit ipotecă asupra terenului. „Instanţa nu a stabilit ce se întâmplă cu ipoteca şi cu vânzarea către Raptis Kavounas. Primăria ar trebui să primească terenul întreg şi liber de sarcini”, a declarat Daniel Ştefănică, avocatul primăriei.

Primăria contestă decizia instanţei

Deocamdată, lucrurile nu vor rămâne aşa pentru că municipalitatea va face apel la sentinţa instanţei. Abia după ce se va da o sentinţă definitivă şi irevocabilă, Constanda va putea pretinde cele 165 milioane de euro, iar dacă nu i se vor plăti, va putea trece la executare silită. Primarul Oprescu a încercat să se disculpe şi a invocat faptul că el a supus aprobării de mai multe ori PUZ-ul pentru Satul Francez, dar consilierii generali au refuzat să-l aprobe până când Constanda a dat primăria în judecată. Abia după aceea, PUZ-ului i s-a dat undă verde, dar era deja prea târziu. „Instanţa nu a ţinut cont de faptul că PUZ-ul a fost aprobat după începerea procesului”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, care a luptat pentru salvarea spaţiilor verzi din Capitală.

Afacerile imobiliare din Parcul Bordei au început în urmă cu aproape zece ani, când Constanda a cumpărat, cu câteva sute de mii de euro, drepturile litigioase asupra unui teren din Parcul Bordei, care a fost retrocedat pe vremea când Băsescu era primar general.  Pentru a salva spaţiul verde, primăria i-a oferit lui Constanda, la schimb, un teren în Satul Francez, dar pe care nu i-a permis decât într-un târziu să construiască ce şi-a dorit.  

Cele mai citite

Percheziții de amploare în 13 județe, într-un dosar de trafic de migranți și crimă organizată

Migranții, recrutați și pregătiți în Turcia, erau transportați în România prin Bulgaria Polițiștii desfășoară 69 de percheziții domiciliare în 13 județe și în București, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă