15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialConstanda, dator 15 milioane de euro la primarie

Constanda, dator 15 milioane de euro la primarie

»  Evaluatorii angajati de primarie au stabilit pretul constructiilor pe care le-a preluat omul de afaceri.

»  Terenul din Satul Francez a fost dat la schimb, dar constructiile  trebuie platite.

»  ALPAB nu a predat inca terenul si constructiile catre proprietar pentru ca nu exista o dispozitie de primar general.

Municipalitatea are de incasat aproape 15 milioane de euro de la Costica Constanda, in urma schimbului de terenuri realizat la sfarsitul mandatului fostului primar Adriean Videanu. La acel moment, edilii au vrut sa salveze Parcul Bordei si au oferit omului de afaceri, la schimb,  un teren din Satul Francez. Pe acel teren exista mai multe constructii pe care Constanda va trebuie sa le achite. Valoarea lor a fost stabilita la 15 milioane de euro de catre evaluatorii autorizati angajati de primarie. Deocamdata, edilii nu au luat nicio decizie in privinta recuperarii banilor si nici a posibilului prejudiciu reclamat de Curtea de Conturi.

Diferente de evaluare de 10 milioane de euro
Evaluatorul autorizat, angajat prin licitatie de Primaria Capitalei, a stabilit ca valoarea totala a Satului Francez este de aproape 60 de milioane de euro, in timp ce terenul preluat de Constanda, impreuna cu vilele, ajunge la 32 de milioane de euro.

La sfarsitul mandatului de primar, Videanu a facut un schimb de terenuri intre suprafata detinuta de omul de afaceri in Parcul Bordei si cea din Satul Francez. In acest fel, municipalitatea reusea sa salveze cea mai mare parte din parc, cu aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. In cadrul schimbului nu au fost incluse constructiile din Satul Francez preluate de omul de afaceri. Initial, acestea au fost evaluate la 5,8 milioane de euro, urmand ca expertii sa actualizeze valoarea lor. Intre timp, un raport al Curtii de Conturi a constatat un prejudiciu de 1 milion de euro, cifra infirmata de edili. "Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu de 1 milion de euro, dar suma e mult mai mare, pentru ca la ultima evaluare valoarea constructiilor a iesit de 15 milioane de euro, fata de cele 5,8 milione la evaluarea initiala", a declarat Usein Iuxel, directorul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement.  
Curtea de Conturi a cerut sa se realizeze o evaluare a pretului tuturor constructiilor din Satul Francez. Astfel, s-a stabilit ca pretul a crescut de la 11,7 milioane de euro, in 2005, la 28,5 milioane de euro, in prezent.

PRELUARE
» Intarzieri
Desi schimbul de terenuri s-a realizat in urma cu cateva luni, nici pana in prezent primaria nu a demarat procesul de predare-primire cu Constanda. "Noi platim in continuare taxele si impozitele pentru terenul lui Constanda, care inca se mai afla in contabilitate la noi. Nu l-am predat pentru ca nu exista o dispozitie de primar in acest sens. Noi am aflat de la TV ca proprietar este dl Constanda, dar nu a venit nimeni sa preia terenurile si constructiile", a declarat directorul Usein Iuxel.

Cele mai citite

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Momente de neuitat pentru Anca Dumitra. Actrița a născut

Anca Dumitra și soțul ei, Manfred Spendier, trăiesc momente de neuitat, devenind recent părinți pentru prima dată. În cursul zilei de ieri, cei doi...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă