11.5 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialBucureştiul, luminat duminică în albastru

Bucureştiul, luminat duminică în albastru

Pe 14 noiembrie, Ştefan Mazăre şi colegii lui de la Asociaţia Tinerilor cu diabet vor fi în faţa Ateneului Român pentru a celebra Ziua Mondială a Diabetului în Bucureşti şi pentru a transmite un mesaj de conştientizare a impactul acestei bolii în rândul populaţiei.

 

Ştefan a fost depistat cu diabet la vârsta de cinci ani. Copilăria şi adolescenţa lui au fost marcate de această boală. Astăzi, la 26 de ani, el este preşedintele Asociaţiei Tinerilor cu Diabet din România şi încercă prin exemplul său să îi convingă pe tinerii români să îşi schimbe stilul de viaţă şi să facă mişcare.

„Diabetul m-a format şi sunt mândru de ceea ce sunt şi fac în ziua de astăzi”, mărturiseşte Ştefan.

Boala nu l-a împiedicat să ducă o viaţă normală. Dimpotrivă. Ştefan este mult mai activ decât mulţi dintre prietenii lui. „Diabetul înseamnă să nu fii sedentar!”, spune el. De aceea, încearcă în fiecare zi să facă sport. „Cobor mereu cu o staţie înainte de serviciu şi merg pe jos. Este cea mai simplă modalitate de a face mişcare şi contează foarte mult”, povesteşte Ştefan.

În prezent, în România sunt aproximativ 2800 de copii bolnavi de diabet, dar mult mai mulţi riscă să devină diabetici din cauza stilului de viaţă. Potrivit studiilor realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii peste 60% din oamenii din lume duc o viaţă sedentară.

Reprezentantul Federaţiei Internaţionale de Diabet, Cristian Andriciuc,  a explicat însă că „90% din cazurile de diabet pot fi prevenite cu o investiţie la timp”.

O alimentaţie sănătoasă şi o jumătate de oră zilnic de exerciţii fizice pot preveni această boală. Pentru bolnavii de diabet, sportul contribuie la ameliorarea stării de sănătate, iar menţinerea unei greutăţii potrivite este o cale eficientă de a controla diabetul.

Să vorbim despre diabet

Pentru a ajuta tinerii să înţeleagă importanţa unui stil de viaţă sănătos şi ce înseamnă diabetul, compania farmaceutică Lilly Diabetes a dezvoltat un program de educaţie interactiv intitulat „Să vorbim despre diabet”.

„Timp de un an, în cadrul programului de educaţie «Să vorbim despre diabet» au fost informate peste 300 cadre medicale de specialitate care, la rândul lor au organizat întâlniri cu pacienţii, astfel încât aceştia să fie informaţi şi pregătiţi pentru acceptarea şi înţelegerea diabetului cu care trebuie să trăiască”, a declarat dr. Daniel Popescu, director Relaţii Publice în cadrul Lilly România, care a dezvoltat programul.

Prin acest program, peste 900.000 de români care au diabet zaharat vor putea avea acces la informaţie cu scopul de a fi ajutaţi să treacă peste provocările zilnice ale luptei cu boala. 

„Forma în care este prezentată informaţia este prietenoasă şi pozitivă. Cu ajutorul hărţilor de conversaţie, pacienţii află despre miturile legate de această boală şi cum să controleze diabetul pentru a avea o viaţă normală”, spune medicul Rodica Pasat, expert trainer în programul „Să vorbim despre diabet”.

Un semnal de alarmă albastru împotriva diabetului

Pentru prima dată Bucureştiul se va uni cu Londra, Sydney, New York, Barcelona, Moscova, Tokyo şi alte oraşe ale lumii pentru a celebra Ziua Mondială a Diabetului. Peste 1100 de monumente din lume vor fi iluminate în albastru pe 14 noiembrie. În Bucureşti, pe clădirea Ateneului Român va fi proiectat un impresionant show multimedia.

Evenimentul va fi prezentat de Toni Grecu, iar printre personalităţile publice care vor fi prezente se numără primarul capitalei, Sorin Oprescu, cântăreaţa Margareta Pâslaru, scriitorul Florin Iaru şi alţii.

Bucureştenii sunt aşteptaţi pe 14 noiembrie 2010, la ora 18.00, în parcarea din faţa Atheneului Român, unde vor participa la o serie de evenimente dedicate Zilei Mondiale a Diabetului. Într-un cort special amenajat Centrul Medical Unirea va face teste gratuite de glicemie.

Ziua Diabetului în lume

Evenimentele care vor marca anul acesta ziua de 14 noiembrie sunt extrem de variate şi numeroase. În Africa are loc un „marş global”, iar în Spania se desfăşoară „sărbătoarea bicicletei”. Campanii de informare şi de prevenire sunt organizate în Argentina şi în India. Nu vor lipsi simpozioane, conferinţe şi nici spectacole luminoase.

Cele mai multe acţiuni de acest tip vor avea loc în ţări în care există foarte mulţi bolnavi de diabet, precum Statele Unite, Canada, India şi în ţări cu o prevalenţă moderată: Argentina, Brazilia, Venezula sau Peru.

Sloganul acestei campanii internaţionale este „Să aducem diabetul în lumină” („Bring diabetes to light”).

Organizaţia Naţiunilor Unite a votat la începutul anilor 2000 ziua de 14 noiembrie ca Ziua Mondială a Diabetului în onoarea profesorului Frederick Banting, considerat inventatorul insulinei.

 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Maia Sandu: Țara mea, Moldova, e următoarea țintă a Rusiei

Vladimir Putin e hotărât să ne zdrobească tânăra democrație, iar dacă Ucraina va cădea va continua cu noi, a afirmat Maia Sandu Preşedinta pro-occidentală Maia...

Previziuni: Majorarea cotei unice la 16% în 2025 și TVA de 21% în 2026

Specialistul în fiscalitate, Gabriel Biriș, afirmă că în Planul fiscal se vede "o majorare ciudată" la TVA, începând din 2026. Planul Fiscal Structural pe Termen...

Maia Sandu: Țara mea, Moldova, e următoarea țintă a Rusiei

Vladimir Putin e hotărât să ne zdrobească tânăra democrație, iar dacă Ucraina va cădea va continua cu noi, a afirmat Maia Sandu Preşedinta pro-occidentală Maia...
Ultima oră
Pe aceeași temă