În dosarul permiselor din Bucureşti sunt învinuiţi cinci poliţişti care sunt acuzaţi că au primit bani de la instructori auto chiar în locuinţele personale sau se întâlneau cu aceştia în benzinării sau în alte locaţii pentru a primi informaţii despre „clienţi”, spun procurorii Parchetului Capitalei, citaţi de Mediafax.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, Bogdan Staicu, a declarat, miercuri, că, pe lângă cei cinci agenţi de poliţie, în dosar mai sunt învinuiţi nouă instructori auto.
Dintre cei 14 învinuiţi, o parte au fost deja reţinuţi şi sunt audiaţi la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Potrivit lui Staicu, persoanele care doreau să aibă certitudinea că vor trece fără probleme proba practică a examenului auto dădeau agenţilor de poliţie sume cuprinse între 200 şi 300 de euro prin intermediul instructorilor lor.
Banii erau daţi fie direct instructorului care îi remitea poliţistului, fie instructorului, prin intermediul altui instructor, care se cunoştea cu agenţii de poliţie.
Anchetatorii au stabilit că instructorii şi poliţiştii s-au întâlnit în mai multe locaţii, la benzinării sau chiar la domiciile agenţilor de poliţie. Atunci, instructorii le remiteau poliţiştilor banii primiţi precum şi bileţele cu date despre candidaţi, precum numele acestora, ore sau termene când trebuia să fie examinaţi. În timpul percheziţiilor s-au găsit diverse bileţele cu astfel de date ale unor candidaţi.
Staicu a precizat că ancheta a vizat doar proba practică, deoarece până la acest moment nu s-au descoperit falsuri privind proba teoretică în acest caz.
Potrivit probelor existente la dosar, instructorii discutau cu poliţiştii codificat, pe telefon, în legătură cu banii şi datele candidaţilor.
Întrebat câte denunţuri au existat în acest dosar şi dacă au fost candidaţi care au plătit dar în final nu au fost admişi la proba practică, procurorul Staicu nu refuzat să dea detalii, precizând că operaţiunile de cercetare încă nu s-au finalizat.
Cei 14 învinuiţi sunt acuzaţi de dare şi luare de mită şi trafic de influenţă în legătură cu obţinerea şi emiterea de permise auto. Procurorii au stabilit că faptele ar fi fost săvârşite în perioada iunie – decembrie 2010.
Patru percheziţii domiciliare au avut loc, miercuri dimineaţă, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti, acţiunea fiind organizată de procurori ai Parchetului Tribunalului Bucureşti şi ofiţeri ai DGA.