Cheltuielile de exploatare vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vor datora statului iar companiile primesc garanții că taxarea gazului nu va crește pe toata durata exploatării. Aceste amendamente au fost admise de Comisia pentru industrii a Senatului, la propunerea lui Marin Gheorghe, senator PSD.
“Valoarea cumulată a investiţiilor în segmentul upstream, înregistrată în evidenţa contabilă potrivit reglementărilor legale în vigoare, de la intrarea în vigoare a prezentei legi până în luna pentru care se calculează impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore inclusiv, precum şi valoarea cheltuielilor aferente investiţiilor din programele de lucrări realizate şi raportate către ANRM în baza acordurilor petroliere, care au fost înregistrate în evidenţa contabilă până la data intrării în vigoare a prezentei legi, din care se scade valoarea cumulată a impozitelor asupra veniturilor offshore calculate, dar nedatorate până în luna respectivă în urma aplicării deducerii pentru investiţii. În scopul determinării impozitului datorat în fiecare perioadă de referinţă, investiţiile pot fi deduse în limta impozitului calculat” se arată în amendamentul introdus de senatorul PSD.
Față de varianta votată în vară de Camera Deputaților, acest amendament reduce substanţial fiscalitate pentru companii, care îşi pot deduce astfel cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin această lege.
”Regimul de redevenţe şi regimul fiscal prevăzute la art.18 şi art. 19 nu se vor modifica, indifferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titluarilor de acorduri, pe toată durata acordurilor şi a prelungitilor subsecvente”, se menționează în primul alineat al celui de-al doilea amendament. De asemenea, obligaţia de a vinde 50% din gazele extrase pe piaţa românească nu va creşte pe toată durata acordurilor, se precizează îl al doilea alineat al acestui amendament.
Solicitările companiilor petroliere
Companiile care au investit în lucrările de explorare, adică ExxonMobil și Carlyle din SUA, OMV din Austria, au cerut, încă din vară, amendarea proiectului votat de Camera Deputaților, exact în cele două direcții în care s-au operat modificările din Comisia pentru energie.
Mai mult, secretarul american al Energiei, Rick Perry, prezent în România la summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, a discutat, în cadrul unor întâlniri oficiale, cu președintele Klaus Iohannis cât și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.
Povestea comisiei care a aprobat acest raport este cel puțin ciudată. Comisia pentru energie a fost înființată pe 11 septembrie anul acesta, în urma unui proces de reorganizare a comisiilor Senatului. Marin Gheorghe a fost ales președinte pe 17 septembrie, iar amendamentele au fost aprobate pe 18 septembrie, într-o ședință care nu a fost anunțată public. 18 septembrie a fost ziua în care Rick Perry s-a întâlnit cu președintele PSD Liviu Dragnea și, în aceeași, un senator PSD a depus cele două amendamente.
Forma finală a legii va fi stabilită în perioada următoare, în urma unor pași procedurali care se pot dovedi decisivi pentru soarta proiectului de lege și a exploatărilor petroliere din Marea Neagră. Raportul Comisiei pentru energie va fi trimis plenului Senatului, care va discuta proiectul de lege cel mai probabil săptămâna viitoare. După votul din Senat, legea va fi trimisă Camerei Deputaților, for decizional.