1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportPilele şi relaţiile de pe listele de candidaţi, colecţia 2012

Pilele şi relaţiile de pe listele de candidaţi, colecţia 2012

Vă mai amintiţi de promovările oamenilor în funcţii importante dinainte de 1989, după sistemul supranumit anecdotic PCR – Pile Cunoştinţe şi Relaţii? Ei bine, în partidele româneşti se mai aplică uneori această regulă de tristă amintire. Mulţi dintre candidaţii care au ajuns pe listele pentru alegerile parlamentare din 2012 au fost impuşi de la centru ori s-au remarcat doar prin faptul că sunt nevestele, finii sau pilele unor potentaţi locali sau lideri centrali ai partidelor.

Clujul este unul dintre cele mai bune exemple ale modului în care au fost construite listele cu viitori parlamentari. Spre exemplu, candidaţii PNL Cluj au fost puşi în cea mai penibilă situaţie. Votaţi de organizaţia judeţeană şi lansaţi cu mare fast în cadrul ceremoniei de pe Arena Naţională din Bucureşti, ei au început să-şi comande materiale promoţionale şi să-şi alcătuiască staff-uri de campanie. Apoi, au aflat că nu mai sunt candidaţi, ci în locul lor vor merge în alegeri alte personaje. Astfel, dintre candidaţii PNL votaţi în cadrul Delegaţiei Permanente Judeţene, au mai rămas în cursă doar senatorul Marius Nicoară, care este preşedintele PNL Cluj şi consilierul local Elena Uioreanu, care vrea un mandat de deputat. Trebuie spus că Elena Uioreanu este soţia preşedintelui PNL al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. În trecut, ea a mai fost consilier judeţean şi consilier personal al premierului Călin Popescu-Tăriceanu.

În schimb, în locul fostului preşedinte al PNL Cluj-Napoca, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, Adrian Oros, care este şi consilier judeţean, a fost desemnată drept candidat la Camera Deputaţilor consilierul local Steluţa Cătăniciu. Ea este protejata lui Marius Nicoară şi soţia şefului Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri, Marius Cătăniciu. În locul consilierului judeţean Mihai Szeplekan, care vroia să candideze pentru colegiul de deputat din Gherla, a fost desemnat prietenul lui Crin Antonescu, Radu Zlati. În locul consilierului judeţean Ioan Petran, care dorea să devină deputat de Cluj-Napoca, a fost desemnat drept candidat realizatorul de emisiuni TV Rareş Bogdan. El este finul fondatorului fostului ziar Ziua, Sorin Roşca Stănescu, şi ginerele unuia dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Cluj, Laszlo Vita, consul onorific al Turciei la Cluj şi proprietarul imperiului Vitacom. Rareş Bogdan, care nu a fost nici măcar o zi reporter, a devenit acţionar al ziarului „Ziua de Cluj”, apoi al postului Realitatea TV Cluj, iar în cele din urmă a ajuns realizator la Realitatea TV Bucureşti.

Culmea este că despre Rareş Bogdan au apărut informaţii că ar fi primit inclusiv oferta de a candida pe listele PDL la alegerile locale. Mai mult, în diferite medii din oraş, el spunea că, în urmă cu câţiva ani, Emil Boc i-ar fi oferit postul de purtător de cuvânt al Guvernului. Un alt jurnalist care ar putea să candideze din partea PP DD este Ion Novăcescu. Despre acesta, presa locală a relatat că ar fi fost turnător la Securitate, lucru negat de Ion Novăcescu. De profesie istoric, el şi-a dat doctoratul dintr-un subiect legat de dinastia Brătianu, iar datorită acestei cărţi, mulţi l-au perceput drept un apropiat al PNL. În trecut, Ion Novăcescu a colaborat şi cu agenţia Reuters. Al treilea fost jurnalist intrat în campanie la Cluj este Liviu Alexa. Şi el a fost jurnalist la Ziua, însă a vândut trustul de presă pe care îl controla acum un an şi jumătate, consorţiului format din oamenii de afaceri Arpad Paszkany, patronul echipei CFR Cluj, fostul ministru de Interne, Ioan Rus, şi fostul ministru al Informaţiilor Publice din Guvernul Adrian Năstase, Vasile Dâncu. După această vânzare, el a devenit un influent blogger. Liviu Alexa va candida ca independent. „Cred că e un moment istoric pentru Cluj-Napoca şi, totodată, un moment straniu: vă daţi seama cât de slabă e clasa politică locală, dacă trei jurnalişti s-au săturat să mai observe şi s-au decis să se implice?”, a scris Liviu Alexa pe blogul său.

Relaţiile de „afinitate” nu lipsesc nici în PDL Cluj. Candidatul pentru Senat, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alin Tişe, este finul primarului Emil Boc. De asemenea, candidatul pentru Senat, Ovidiu Călin, este finul deputatului Petru Călian.

 

Citeşte şi editorialul: „Bărbaţii politici” din spatele blatului dintre USL şi ARD

Soţia lui Mitrea, în fieful lui Mazăre

PSD Constanţa i-a oferit şi în acest an (ca şi în 2008) un colegiu Manuelei Mitrea, soţia lui Miron Mitrea, despre care se spune că l-a adus pe Radu Mazăre în PSD. Manuela Mitrea va candida în Colegiul 8, un colegiu urban, pe care l-a câştigat acum patru ani cu 59,48%. Va face şi acum tandem cu Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, care candidează la Senat. Manuela Mitrea nu a venit decât sporadic în colegiu, deşi cabinetul ei a funcţionat în această perioadă. S-a făcut remarcată printr-o iniţiativă legislativă anti-fumat, care l-a iritat pe Radu Mazăre şi care a fost apoi retrasă. Este una dintre semnatarele proiectului care prevede trecerea Portului Constanţa la autorităţile locale.

Fiu de patron, material de candidat

O prezenţă inedită pe listele USL Constanţa este Mircea Titus Dobre, tânăr consilier judeţean din partea PSD. Gurile rele spun că principalul său merit politic este acela de a fi… fiul tatălui, Mircea Dobre, un important om de afaceri şi finanţator al PSD, care asigură şi o parte din programul „Lapte şi corn” în şcolile din Constanţa şi care a fost desemnat cetăţean de onoareal oraşului. Titus Dobre spune că are experienţă politică şi menţionează faptul că a fost şeful de campanie al lui Matei Brătianu, fost secretar general al BNS şi actual parlamentar PSD de Constanţa, care nu va mai candida.

Un alt candidat cu tată celebru şi bogat este Cristina Dumitrache, aleasă şi în 2008 deputat în acelaşi colegiu. Cu o prezenţă discretă în Parlament, a fost însă destul de activă în teritoriu. Tatăl ei, Ion Dumitrache, deţine părţi sociale sau acţiuni în 16 societăţi şi peste 500 de hectare de terenuri agricole şi forestiere în ţară şi este unul dintre cei mai bogaţi constănţeni.

La Arad, locuri pentru oamenii preşedintelui

La Arad, marile surprize au apărut pe listele de candidaţi ai ARD. Astfel, aici candidează fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu şi Mihai Neamţu, liderul Noii Republici, ambii consideraţi apropiaţi de preşedintele Traian Băsescu. Astfel, pentru ca Mihai Neamţu să poată candida pe colegiul dorit a fost sacrificat deputatul Lucian Riviş Tipei. Cel care i-ar fi impus pe cei doi pe listele ARD ar fi fost Gheorghe Falcă, un apropiat (şi fin) al lui Traian Băsescu.

La Timiş, surprizele vin de la Bucureşti

 La Timiş, listele încă nu sunt definitive. Printre candidaţii surpriză se numără Vasile Blaga, preşedinte al PDL, care va candida într-un colegiu din Timiş, deşi unica sa legătură cu Timişul este că acolo şi-a absolvit facultatea. ARD are încă o surpriză: revoluţionarul Teodor Mărieş, candidatul partidului Forţa Civică în municipiul Timişoara. Dacă Timişoara este oraşul revoluţiei, au gândit cei din ARD, atunci să le trimitem candidat un revoluţionar. USL îi are printre candidaţi pe Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta şi tatăl europarlamentarului Daciana Sârbu, sau Nicolae Răducanu, preşedinte UNPR, care a reuşit performanţa de a avea 1,70% din voturile timişorenilor la alegerile locale din acest an. Liberalii îl propun pe Ben-Oni Ardelean, care în 2008 nu a reuşit să câştige un colegiu în Hunedoara.

Director de cabinet, candidat la Bihor

La Bihor, Cristian Bodea, directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, va fi candidatul USL pentru Colegiul senatorial nr. 2. În urmă cu patru ani, în acelaşi colegiu a candidat şi câştigat un post de parlamentar chiar Cornel Popa. Din partea UDMR va candida fostul ministru al Sănătăţii, Attila Cseke. La Satu Mare, ARD o aruncă în lupta electorală pe Andreea Paul, fosta consilieră a premierului Emil Boc, care a încercat să-şi cucerească electoratul… cu o lansare de carte.

De asemenea, va candida pentru un nou mandat unul dintre politicienii de forţă din acest judeţ, fostul prefect Valer Marian, finul lui Vasile Dâncu. La Hunedoara, printre candidaţii USL se află ministrul Mariana Câmpeanu şi Dan Radu Ruşanu. Printre surprize se numără Natalia Intotero, secretar de stat pentru românii de pretutindeni în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care s-a înscris în cursa electorală pentru un post de deputat în Colegiul Orăştie- Geoagiu – Simeria. Carmen Hărău, o prosperă femeie de afaceri din Hunedoara a demisionat din PNL, s-a înscris în PSD şi a primit un colegiu de deputaţi în care va candida în această iarnă. 

Cele mai citite

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

Avertizare de avalanșe în mai multe masive montane din România

Meteorologii emit o avertizare de risc însemnat de avalanșe, de gradul 3 pe o scară de 5, pentru zonele situate la altitudini de peste...

Procurorul general al Israelului solicită anchetarea soției lui Benjamin Netanyahu

Procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, a solicitat joi deschiderea unei anchete în cazul soției prim-ministrului Benjamin Netanyahu, Sara Netanyahu, în urma unor acuzații...
Ultima oră
Pe aceeași temă