Vasile Blaga, Elena Udrea, Crin Antonescu sau Daniel Constantin ar trebui să defileze în aceste campanii electorale neavând adversari pe măsură. Ce părere au însă contracandidaţii lor de acest lucru?
Au fost catalogaţi drept pierzătorii de serviciu ai marilor partide. Presa a vorbit despre ei ca despre instrumentele unui blat politic între USL şi Alianţa România Dreaptă (ARD) menit să asigure reintrarea în Parlament a liderilor principalelor formaţiuni. Cu toate acestea, contracandidaţii lui Vasile Blaga, Elena Udrea, Crin Antonescu sau Dan Constantin declară că vor lupta până la capăt. Nu au fost implicaţi până acum într-o campanie electorală pentru parlamentare, nu au notorietatea naţională şi nici finanţele rivalilor de la Bucureşti şi afirmă că vor o campanie fără atacuri, ca un joc de idei. Cu toate acestea Marinel Paşca, Matei Suciu, Liviu Brătescu şi Ana Stan cred că pot produce o surpriză la alegerile din 9 decembrie.
„Nu pot să spun că voi câştiga în faţa lui Ilie Sârbu”
Marinel Paşca va lupta în această campanie electorală împotriva lui Ilie Sârbu, socrul actualului premier Victor Ponta. Vicepreşedinte al PDL Timiş, a fost primar al oraşului Recaş până în vară, când a pierdut alegerile în faţa candidatului PNL. Deşi locuitorii pe care i-a condus patru ani nu l-au mai vrut, Marinel Paşca este convins că are şanse în faţa lui Ilie Sârbu. „Normal, când începi o luptă, o începi cu şanse egale. Sigur că are atuul că este demult în Parlament, dar şi eu am atuul că sunt demult în administraţie şi sunt mai tânăr”, a menţionat Marinel Paşca pentru RL. Totuşi, pedelistul nu e convins că va câştiga. La această întrebare, „Credeţi că veţi câştiga?”, răspundea săptămâna trecută într-o publicaţie locală: „Nu cred, dar cred în şansa mea”. Şi acuza lipsa de sprijin din partea PDL. Nominalizat acum oficial, fostul primar şi-a mai nuanţat afirmaţia. „Nici acum nu pot să spun că o să câştig”, ne-a declarat acesta. Mai mult, acum crede că partidul îl va sprijini. „Probabil că vom primi pliante, bannere.”
Marinel Paşca nu vrea să-l atace pe Ilie Sârbu. „Noi vom merge pe o campanie elegantă, să-i spunem fiecare ce-am putea face, nu are rost să ne atacăm, că nu câştigăm nimic”. Se teme însă de o strategie murdară din partea USL. „Dacă va fi o luptă corectă şi fără atacuri şi fără anumite chestii în care sunt primarii noştri contactaţi de liderii lor la nivel de judeţ pentru a… Unii primari au practicat minciuna, promisiunea şi toate lucrurile nefondate”, ne-a avertizat fostul edil.
De altfel, susţine Marinel Paşca, tot aşa a pierdut şi Primăria Recaş anul acesta. „Eu în ultima săptămână de campanie aveam 60%. Dar cel care a câştigat primăria a făcut atunci o campanie de mi-e şi ruşine să o spun. Foarte agresivă, cu promisiune absurde, minciuni”. Acum va fi altfel, crede contracandidatul uselistului Ilie Sârbu. „Între mine şi domnul Sârbu nu cred că va fi o campanie dură”.
„Eu nu am banii lui Blaga, dar am prieteni, firme”
Matei Suciu a fost subprefect de Timiş şi afirmă că tocmai venirea preşedintelui PDL Vasile Blaga într-un colegiu din judeţ l-a făcut să intre în această confruntare politică din partea USL. „Eu am decis să candidez în momentul în care am aflat că domnia sa vrea să vină aici. Sunt apreciat de colegi şi am dat dovadă în toate campaniile electorale că pot să fac faţă cu brio provocării”, a răspuns Matei Suciu.
Fostul subprefect afirmă că nu se teme de cel supranumit „Buldogul”. „Nu mi-e teamă de nici un Blaga, cred că şi-a spus tot ce a avut de spus în politică în 22 de ani. Părerea mea este că dânsul este epuizat din punct de vedere politic”, se îmbărbătează Matei Suciu.
Şi candidatul USL se teme totuşi de o campanie murdară. „Dacă nu foloseşte alte mijloace şi matrapazlâcuri, am şanse, pentru că eu sunt din partea locului, sunt cunoscut, fac politică de 12 ani, am fost subprefect, am fost director la Autoritatea Rutieră Română. Şi se teme de forţa financiară a liderului pedelist. Matei Suciu a declarat că până acum a lupta cu fonduri proprii. „Mă aştept să aibă mai mulţi bani, să fie mai agresiv financiar. Eu până acum am folosit banii proprii, dar mai am prieteni, firme”.
La finalul discuţiei, ţine să mai facă o dată o precizare: „Vă rog să menţionaţi că nu mi-e frică şi mă bat cu toată convingerea că voi câştiga”.
„Elena Udrea se va folosi de preoţi”
Liviu Brătescu este istoric în Iaşi, a activat ca membru al PNL mai mult în acest oraş, dar speră că o poate învinge pe Elena Udrea, care va candida anul acesta în colegiul care cuprinde oraşul Roman. „Romaşcanii au de ales între un om născut, format şi care a muncit în oraş, ca mine, şi un om venit din altă parte care caută imunitate, precum Elena Udrea”. Liviu Brătescu a plecat din Roman în 2002, dar afirmă că lumea încă îl cunoaşte pentru că a păstrat legătura cu acest oraş. „Eu m-am înscris în feb. 1999 la PNL Roman, dar am stat acolo numai trei ani de zile ca membru al partidului, după care lucrez şi am activat în PNL Iaşi. Dar am păstrat mereu legătura cu colegii mei de la Roman, prin şcoli de vară, cursuri de pregătire, eu preocupându-mă şi de istoria liberalismului am fost invitat la şcolile lor politice”.
Totuşi, Liviu Brătescu respinge ideea că Elena Udrea are locul în Parlament asigurat după alegerile din decembrie. „Mie mi se pare jignitor că se spune că e blat, eu nu am fost niciodată iepuraşul nimănui şi sunt un luptător. Personal, aveam ce face luna asta în Iaşi, nu m-am trezit aşa dintr-o dată.”
Dar, ca toţi cei care candidează împotriva greilor partidelor, nu e convins că Elena Udrea va lupta corect. „Domnia sa a avut deja o întâlnire cu vreo 23 de preoţi ortodocşi şi trei catolici la un restaurant în Roman, nu ştiu ce promisiuni le-a făcut. Ceea ce e destul de jenant să foloseşti preoţii. Fiecare îşi alege instrumentele pe care le consideră avantajoase”. Dar istoricul ştie un secret pe care fostul ministru al Turismului nu l-ar cunoaşte. Presa a speculat că Elena Udrea va miza în această campanie pe influenţa în judeţul Neamţ a primarului PDL din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan Pinalti. „Dar domnia sa nu ştie că există o rivalitate între Piatra Neamţ şi Roman, aşa încât influenţa domnului Ştefan în Roman e mică”.
Astlef, menţionează Liviu Brătescu, „votul îl dau romaşcanii”.
„Dan Constantin a deranjat mulţi pesedişti locali”
Liderul PC Daniel Constantin a anunţat că va candida pentru un post de deputat într-un colegiu din Piteşti. Judeţul Argeş este considerat un fief PSD încă de la începutul anilor 90, primarul Tudor Pendiuc fiind cel mai longeviv primar de municipiu din România. Aşadar, votul politic în acest colegiu este favorabil USL. Contracandidatul liderului PC este un notar cu notorietate în Piteşti. Ana Stan a aflat vinerea trecută că ARD a desemnat-o candidată pentru acest post. Deşi va intra într-o luptă electorală cu un politician foarte cunoscut la nivel central, Ana Stan este încrezătoare în şansele ei. „Acest colegiu ar fi trebuit să fie repartizat unui pesedist de-al locului, candidatura lui Daniel Constantin a fost impusă de la centru şi a deranjat astfel pe mulţi pesedişti la nivel local. Pe asta mă bazez când spun să e posibil să câştig lupta electorală”, a declarat pentru Rl, Ana Stan. Notarul recunoaşte că va intra în această competiţie electorală cu şansa a doua, nebeneficiind de avantajul votului politic, dar accentuează pentru piteşteni că ea este un candidat care provine din rândurile lor, un localnic, nu un „candidat paraşutat de la Bucureşti”. „Eu sunt un om de-al locului,argeşean get-beget, piteştenii mă cunosc, ştiu cu ce mă ocup în Piteşti. Eu vreau să le rezolv problemele, nu sunt acel candidat paraşutat de la Bucureşti care le cere acum votul şi apoi nu mai calcă în oraş”, a menţionat Ana Stan.
„Nu-mi amintesc în ce colegiu am mai candidat”
Liderul USL Crin Antonescu va candida pentru loc de senator într-un colegiu din Teleorman, unul dintre cele mai importante judeţe pesediste. Principalul său contracandidat este profesorul de analiză economică financiară la Universitatea Româno – Americană, Marin Ţole. Contactat de RL, Ţole a declarat că nu deţine nici o funcţie în cadrul filialei PDL Teleorman, ci este simplu membru PDL. El a mai spus că nu se află în faţa primei bătălii electorală, el mai candidând şi în 2008 din partea PRM pentru un post de deputat într-un colegiu din Bucureşti, pe care l-a pierdut. Deşi nu a trecut mult timp de atunci, Ţole a declarat că nu-şi aminteşte nimic din precedenta bătălie electorală. „Nu-mi amintesc colegiul în care am candidat în Bucureşti, nu-mi amintesc nici un adversar politic. Eu m-am înscris în cursă”, a declarat pedelistul. Întrebat cu ce îl va critica pe Crin Antonescu în campania electorală care va începe curând, Marian Ţole a răspuns că nu se va întâmpla acest lucru.
„Va fi o bătălie ca între intelectuali, de un anumit nivel. Nu-l voi critica pe Antonescu, va fi o bătălie de idei”, a afirmat contracandidatul co-preşedintelui USL.
Dan Diaconescu vrea să-l concureze pe Victor Ponta
Dan Diaconescu intenţionează să candideze, din partea PPDD, în colegiul 6 din Târgu Jiu, pentru un post de deputat, potrivit România TV. În acest colegiu candidează pentru un nou mandat şi premierul Victor Ponta. Liderul USL este deputat de Gorj din 2008.