2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiUPDATE Pesta porcină africană, confirmată la cea mai mare fermă din România

UPDATE Pesta porcină africană, confirmată la cea mai mare fermă din România

„Avem suspiciune de pestă porcină africană la TEBU Consult, a doua fermă ca mărime din Europa, unde sunt 135.000 – 140.000 de capete, în trei ferme. Am trimis în cursul dimineţii probele la laboratorul naţional de referinţă şi aşteptăm rezultatele. În judeţul Brăila, avem deja confirmat virusul în alte trei ferme de porci”, a declarat Gicu Drăgan.

UPDATE Pesta porcină africană, confirmată la cea mai mare fermă din România

Pesta porcină africană a fost confirmată sâmbătă la cea mai mare fermă de porci din România şi a doua ca mărime din Europa, complexul din localitatea Gropeni, judeţul Brăila, care adăposteşte aproape 140.000 de porci. Iniţial, existenţa pestei porcine africane a fost confirmată de un laborator veterinar din Brăila, dar pentru confirmarea oficială a virusului a fost nevoie şi de o confirmare a Laboratorului Naţional de Referinţă din Bucureşti. Rezultatele analizelor făcute în Capitală au venit sâmbătă şi au confirmat contaminarea cu virusul pestei porcine africane la ferma din Gropeni, judeţul Brăila. Toţi porcii din fermă, aproximativ 140.000 de animale, vor fi eutanasiaţi, iar operaţiunea va începe luni, fiind necesare pregătiri din cauza numărului foarte mare de animale care vor fi sacrificate.

Fermele unde a fost confirmat deja virusul pestei porcine sunt Romsoci din Tichileşti, cu 35.000 de porci, unde vineri a venit confirmarea şi început uciderea animalelor, SC I.I. Ene Larisa Violeta din Berteştii de Jos, care a avut 504 capete, toate ucise săptămâna trecută, şi SC Prichindesa Pig SRL din Victoria, cu 1.451 de capete, de asemenea, ucise.

Directorul DSV Brăila a admis faptul că transmiterea virusului în fermele din Brăila s-ar fi putut face pe calea apei, pe Dunăre.

„Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste se datorează apei din Dunăre. Fermele se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv ieri a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească, între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza acestor oameni care au aruncat cadavrele în Dunăre, se întâmplă ce se întâmplă în acest moment, în aceste ferme din judeţul Brăila. Am ucis peste 29.000 de capete, tocmai în ideea de a proteja aceste ferme. Ne-am concentrat pe uscat şi virusul a venit pe apă”, a precizat Drăgan.

Potrivit prefectului de Brăila, George Paladi, în judeţul Brăila există 34 de focare de pestă porcină africană, în 19 localităţi, inclusiv municipiul Brăila, şi în trei ferme, până în prezent fiind eutanasiaţi 29.726 de porci.

Cele mai citite

Daune de 71 miliarde de dolari produse mediului din Ucraina după 1000 de zile de război

Invazia rusă în Ucraina a provocat daune de 71 miliarde de dolari mediului înconjurător şi a condus la o creştere masivă a emisilor de...

Microsoft Teams introduce o funcție inovatoare de interpretare în timp real

Microsoft Teams introduce o funcție inovatoare de interpretare în timp real, care va transforma modul în care oamenii comunică în întâlnirile online. Această funcție...

Ultrașii kosovari au afișat bannere provocatoare după meciul abandonat cu România

Suporterii din Kosovo și-au exprimat sprijinul pentru naționala lor în victoria contra Lituaniei, 1-0, prin mesaje afișate pe bannere, la câteva zile după incidentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă