15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăȘtirile zilei112.809 absolvenţi ai clasei a VIII-a - repartizaţi în învăţământul liceal de...

112.809 absolvenţi ai clasei a VIII-a – repartizaţi în învăţământul liceal de stat

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat luni, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor de clasa a VIII-a.

Potrivit MEN, dintre cei 114.115 elevi care au completat fişe de înscriere, au fost repartizaţi 112.809 elevi (98,85%), în funcţie de una dintre opţiunile exprimate. Numărul total de opţiuni selectate de către candidaţi a fost de 1.660.253, ceea ce conduce la o medie de 14 opţiuni/elev, se arată într-un comunicat al MEN.

Primele 5 specializări la nivel naţional în funcţie de ultima medie de admitere sunt: Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti: Matematică-informatică – ultima medie de admitere – 9,91; Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân” din Constanţa: Matematică-informatică – ultima medie de admitere – 9,85; Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” Craiova: Ştiinţele naturii – ultima medie de admitere – 9,85; Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti: Ştiinţele naturii – ultima medie de admitere – 9,84; Colegiul Naţional „B. P. Haşdeu” din Buzău: Matematică-informatică – ultima medie de admitere – 9,78.

Primele 5 licee la nivel naţional, ordonate după cele mai mari medii de admitere, sunt: Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti: 9,61 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti: 9,57 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti: 9,50 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca: 9,45 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere; Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti: 9,45 – ultima medie de admitere, 10 – prima medie de admitere.

Potrivit MEN, 1.306 elevi nu au putut fi repartizaţi, deoarece nu au completat suficiente opţiuni care să le permită încadrarea într-o unitate de învăţământ liceal. Aceştia vor intra fie în etapa de soluţionare a cazurilor speciale (16 – 18 iulie), fie în a doua etapă a repartizării, programată în data de 7 septembrie, alături de absolvenţii clasei a VIII-a care nu au participat în această etapă, care nu s-au înscris sau care nu au avut situaţia şcolară încheiată înainte de această etapă.

Conform calendarului admiterii în învăţământul liceal de stat, în perioada 10 – 13 iulie candidaţii vor depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admişi.

În perioada 16 – 18 iulie, comisia judeţeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, dar şi situaţiile candidaţilor care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi ale candidaţilor care nu au participat deloc sau au participat, dar nu au fost repartizaţi computerizat.

În etapele premergătoare repartizării computerizate, au fost admişi în învăţământul liceal de stat, conform reglementărilor în vigoare, 12.014 elevi la specializări vocaţionale (dintre care 600 de elevi în învăţământul militar), 1.933 de elevi pe locurile speciale rezervate candidaţilor de etnie romă şi 863 – în învăţământul special. Alţi 17.756 de elevi s-au înscris pentru învăţământul profesional.

Cele mai citite

Randamentul obligațiunilor britanice pe 30 de ani atinge un maxim istoric

Creșterea a fost determinată de o licitație, organizată de Biroul de Gestionare a Datoriei Publice Rata dobânzii pentru obligațiunile guvernamentale britanice pe termen de 30...

Eliminarea facilităților fiscale lovește industria IT: salarii mai mici și riscuri de concedieri

Decizia de a elimina scutirile de impozite pentru angajații din IT de la începutul lui 2025 generează nemulțumiri în industrie. Salariile nete ale specialiștilor...

Fost ministru de Finanțe: „Scăderea pragului ar putea duce la diminuarea fondurilor la buget”

„Ordonanța trenuleț,” publicată recent în Monitorul Oficial, introduce schimbări semnificative în regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor. Începând din 2025, pragul veniturilor pentru care firmele pot beneficia...
Ultima oră
Pe aceeași temă