3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportGuvernul cade. In orice conditii

Guvernul cade. In orice conditii

Vasile Dancu, vicepresedinte al PSD si unul dintre reprezentantii grupului de la Cluj, acuza, intr-un interviu acordat "Romaniei libere", stoparea reformei in partid si concentrarea deciziei in manile "unui grup mic" din jurul lui Mircea Geoana. Totodata, Dancu prognozeaza plecarea lui Tariceanu din fruntea Guvernului, dar nu prin motiune de cenzura, ci prin demisie. "Cred ca pana la urma, intr-un fel sau altul, se va ajunge la o demisie a lui Tariceanu. Nu motiuni de cenzura, ci probabil demisie", spune vicepresedintele PSD. "In decembrie am avut un congres in care l-am ales pe Mircea Geoana si o echipa destul de tanara a castigat alegerile impotriva vechii «reactiuni» si acest lucru ne-a facut sa ne oprim din reforma partidului, sa ne oprim din innoire. Am lasat reforma la varf. A dat bine la televizor si am ramas acolo. Asta este o greseala. Nu am mers in continuare cu reforma partidului. Apoi, de asemenea la varful partidului, am avut sincope in ceea ce priveste decizia de grup. Am inceput sa nu mai avem decizii luate prin vot in BPN, sa luam unele solutii pe grupuri mici si inteligenta mai putina in decizii", afirma Vasile Dancu.

 

 

Vicepresedintele PSD, senatorul Vasile Dancu, s-a aflat la Zalau pentru a le explica colegilor salajeni cum sta treaba in partid dupa referendum. Prost. I-a atacat pe Ion Iliescu si pe Viorel Hrebenciuc.
Vasile Dancu critica inclusiv "logica luarii deciziilor in partid", "lipsa de strategie si articularea proasta intre strategie si tactici" si faptul ca "mai nimeni din partid nu a demisionat in urma esecului de la referendum".
In schimb, Dancu crede ca "pana la urma, intr-un fel sau altul, se va ajunge la o demisie a lui Tariceanu. Nu motiuni de cenzura, ci probabil demisie".

» D-le Dancu, se afla PSD pe fundul prapastiei?

Niciodata nu stii daca te afli pe fundul prapastiei. Politica e o prapastie fara fund. Cred ca suntem intr-un moment dificil pentru partidul nostru. Nu din punct de vedere absolut, nu din perspectiva numarului de procente pe care il avem in sondaje. Am vazut doua sondaje recente, facute de institutii mari, in aceste zile de referendum, influentate si de referendum, si intr-unul aveam 19 la suta, intr-altul aveam 23 la suta, intr-un sondaj facut de un institut prestigios din America, iar altul de un institut din Romania. Nu asta ma ingrijoreaza pe mine, ci unele greseli care tin de pozitionarea partidului si trendul pe care ne aflam. Ma gandesc la greutatea de a ne relansa ca proiect politic. Partidele politice nu se judeca numai dupa intentiile de vot. Partidele politice se judeca dupa numarul de membri, dupa numarul de simpatizanti, dupa forta de pozitionare stanga-dreapta. Din acest punct de vedere, PSD ramane un partid foarte puternic, cel mai puternic partid din Romania. Pe termen lung, este normal ca partidele sa aiba anumite fluctuatii la un moment dat, care dureaza mai mult sau mai putin, dar reconstructia stangii oricum va avea loc, iar PSD e clar ca are viitor. Depinde si cat de repede ne revenim din acest moment, din aceasta infrangere care a fost un rezultat destul de slab, dezastruos as putea spune.

"Ne-am oprit din reforma partidului"

» Cine sunt vinovatii?

In Romania ne place sa cautam vinovati identificabili ca persoane. Sunt mai multe tipuri de vinovatii aici. Vinovata este in primul rand o logica a luarii deciziilor in partid. Vinovata este o logica a neasumarii curajoase a unor proiecte. Proiectul de innoire a partidului, de exemplu. In decembrie am avut un congres, in care l-am ales pe Mircea Geoana si o echipa destul de tanara a castigat alegerile impotriva vechii "reactiuni", iar acest lucru ne-a facut sa ne oprim din reforma partidului, sa ne oprim din innoire. Am lasat reforma la varf. A dat bine la televizor si am ramas acolo. Asta este o greseala. Nu am mers in continuare cu reforma partidului. Apoi, de asemenea, la varful partidului am avut sincope in ceea ce priveste decizia de grup. Am inceput sa nu mai avem decizii luate prin vot in BPN, sa luam unele solutii pe grupuri mici si inteligenta mai putina in decizii. O mare greseala este neintelegerea expertizei. Desi am avut expertiza la partid in ceea ce priveste solutiile si scenariile de viitor si posibilele evolutii, nu am folosit expertiza in decizia politica. A spus-o si presedintele, aceasta a fost cea mai mare greseala a noastra, nu am avut incredere in studii cantitative si calitative facute in interior, pe care le aveam la dispozitie. si mai este un lucru. Vinovati putem gasi ca persoane, dar este foarte important sa ne uitam la tipul de credibilitate pe care conducerea partidului, mai tanara, mai noua, o proiecteaza asupra diversilor oameni din partid. Am mers pe o credibilitate a persoanelor vechi, nu a celor noi care vin cu expertiza si curaj. In loc sa-i ascultam pe Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc, ar fi trebuit sa acceptam ceea ce spuneau ceilalti tineri, care aveau expertiza si care spuneau ca este o greseala asta. Nu este vorba de oameni mai degraba. Chiar daca demnitatea unei echipe se poate salva prin demisiile unor oameni, intotdeauna este ceva mai profund si la noi a fost logica deciziei politice, lipsa de strategie si articularea proasta intre strategie si tactici.

"Daca se inghesuie la guvernare, PSD dispare"

» In presa centrala a aparut informatia conform careia dl Iliescu a spus ca nu este bine ca PSD sa accepte o varianta de a intra la guvernare, in timp ce asa-zisul Grup de la Cluj ar fi mizat pe o intrare la guvernare. Este adevarata informatia aceasta?

Nu este intru-totul adevarata, dar are elemente de adevar acest lucru. Eu am spus prima data partidului, intr-un interviu dat unui cotidian central, ca daca se inghesuie la guvernare, PSD dispare. Solutia neintrarii la guvernare noi am adus-o, atunci cand Ion Iliescu si cu cei de la Bucuresti au mers pe varianta sustinerii unui guvern liberalo-udemerist si chiar a participarii alaturi de ei la guvernare, lucru la care noi ne-am opus puternic, sa nu intram la guvernare. Noi, cei de la Cluj, si nu numai noi, era vorba si de Victor Ponta, Liviu Dragnea, Gheorghe Nichita de la Iasi, am sustinut insa ca o varianta ar fi un guvern de uniune nationala, nu coalitie, nu o alianta, ci un guvern pe contract, in varianta austriaca sau germana. Sau varianta Sarkozy. Ati vazut, acesta a castigat alegerile si dupa ce le-a castigat a facut un guvern de uniune nationala, in care a incercat sa reprezinte partidele prin personalitati specializate, nu prin personalitati de politruci. Asta a fost ideea noastra: in cazul in care totusi se naste un context de criza majora, noi putem sa gasim o solutie cu mai multe partide. Noi credem ca, datorita expertizei pe care o avem in partid, noi suntem credibili si ne putem reabilita imaginea nu in batalii electorale in care sa fim populisti, sa strigam la altii ce n-au facut, ci aratand ca stim sa facem. La administratie PSD se pricepe, orice ne-ar spune altii. Asta a fost ideea.

"Guvern de salvare nationala"

» Alianta, coalitie cu PD?

In nici un caz nu ne-am gandit la o solutie de alianta sau coalitie, cum s-a spus, cu PD. Este imposibil. Suntem partide diferite. Unul este stanga, altul este de dreapta. Avem adversitatile noastre si in afara unui contract rational, intr-un guvern de salvare nationala, sa zicem, la care sa mai participe si alti specialisti, independenti eventual sau chiar din alte partide, nu vedem o solutie impreuna.

"17 ani am tinut Romania in subdezvoltare durabila"

» O ultima intrebare. Care este previziunea dvs. pentru ceea ce se va intampla politic in urmatoarele luni?

Eu cred ca asistam la un sfarsit de lume si inceput de alta lume. Nu cred ca situatia de acum va mai continua, ca vom putea merge intr-o criza prelungita ani de zile de acum incolo. Cred ca este momentul sa decidem. Cred ca explozia de populism introdusa de noi, parlamentarii care l-am suspendat pe Traian Basescu, si, bineinteles, adusa de Traian Basescu in spatiul public arata ca, de fapt, Romania este un butoi de pulbere, din punctul acesta de vedere. Ati vazut ce usor poate fi antrenata multimea intr-un proiect fara proiect, asa cum este proiectul populist. Un proiect in care te opui clasei politice, dar nu vii cu o solutie, in care spui ca institutia fundamentala a democratiei – parlamentul – este o gasca de hoti care merge impotriva natiunii, ca parlamentarii si politicienii s-au rupt de natiune. Nu este adevarat. Discursul acesta populist insa tine. si nu este bine nici pentru Traian Basescu, care, pana la urma, si-a valorificat o sansa. Dar vreau sa spun ca in viitor – si se va intampla asta – vor disparea partide, dupa parerea mea. De asemenea, se vor structura stanga si dreapta mult mai bine si inclusiv ar putea sa apara partide noi. si cel mai periculos pentru democratia noastra ar fi sa apara partidul apolitic, populist din acesta, prezidential, care sa nu tina cont de ideologii. Sunt sanse, dupa parerea mea. Este o schimbare de lume si din faptul ca o puternica baza electorala, oameni activi, tineri, peste trei milioane de oameni sunt plecati in strainatate si au dezechilibrat un pic spectrul politic din Romania. Am vazut campania presedintelui, care a aratat ce potential exploziv are cuvantul numai, fara a fi asociat cu alte dovezi. E falimentul sistemului politic vechi. 17 ani am tinut Romania in subdezvoltare durabila, cum spun eu intr-o carte. Nu se mai poate, dupa parerea mea. Va disparea o clasa politica. Sper ca generatia celor care au facut Revolutia, cu toate fobiile lor, sa lase locul celor care nu au facut Revolutia si care se pot gandi la viitor. Toti s-au gandit pana acum numai la trecut.

» Si totusi, cade Guvernul Tariceanu II?

Cade. In orice conditii, Guvernul Tariceanu II are foarte putine sanse sa ramana, pentru ca are sustinere parlamentara foarte slaba. Este aproape imposibil de gandit ca un guvern de 20 la suta poate ramane intr-o asemenea criza politica, cum ne aflam noi, cu un personaj revalidat la Cotroceni si chiar cu aroganta premierului Tariceanu. In loc ca primul lucru pe care sa-l faca, in timpul si dupa referendum, sa fie acela de a discuta cu partidele care l-au sustinut si sa propuna solutii, sa caute sprijin, el s-a cocotat ca Iisus acolo pe cruce si a spus: "Dom’le, noi conducem tara"… Este greu sa credem ca cineva va crede aceasta retorica. Cred ca, pana la urma, intr-un fel sau altul, se va ajunge la o demisie a lui Tariceanu. Nu motiuni de cenzura, ci probabil demisie.

Cele mai citite

Accident grav pe DN 14 la Slimnic: Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

Duminică, autoritățile din județul Sibiu au activat Planul Roșu de Intervenție în urma unui accident rutier grav produs pe DN 14, în apropierea localității...

Ministrul german al Apărării: Armata trebuie să fie pregătită pentru război

Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că armata germană trebuie să fie pregătită pentru un eventual conflict militar, subliniind necesitatea creșterii cheltuielilor...

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă