6.8 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodBlogul, a cincea putere in stat

Blogul, a cincea putere in stat

» Numarul blogurilor romanesti s-a dublat in ultimul an, iar oamenii obisnuiti devin tot mai populari.

» Exista bloggeri care au lunar si 75.000 de vizitatori, de cateva ori mai mult decat un ziar local sau decat unele saptamanale centrale.

» Zsolt Nagy, Ioan Mircea Pascu si George Copos sunt trei dintre politicienii lansati in blogosfera romaneasca.

» Pesedistii Geoana si Nastase si-au anuntat intentia, dar par a se fi razgandit. Basescu este asteptat pe blog.

La fiecare secunda, in lume se naste un blog – jurnal personal online. In Romania, acest tip de comunicare pe internet, desi la inceputuri, cunoaste o dezvoltare spectaculoasa, mai ales in ultima jumatate de an. Exista bloggeri care au lunar si 75.000 de vizitatori, de cateva ori mai mult decat un ziar local sau decat unele saptamanale centrale.
Daca in vara lui 2006 se estima ca exista aproximativ 12-14.000 de bloguri romanesti, acum se vorbeste de circa 30.000. Altele noi apar aproape in fiecare ora.
Oameni obisnuiti, care au avut curajul sa-si puna ideile si sentimentele pe web, devin tot mai populari. In paralel, aceasta ofensiva a determinat aparitia unui concurs de gen – Roblogfest, si chiar o revista scrisa de bloggeri.

Cinci premii pentru ieseanul Bargau
Majoritatea autorilor de blog posteaza de cateva ori pe saptamana insemnari cu tenta profund personala. Ce ii motiveaza sa faca public, pe web, sentimente sau trairi dintre cele mai intime, intamplari din viata sau opinii despre diverse fapte din jurul autorilor? "Am vrut sa vad pentru mine daca pot scrie macar la fel de bine ca WhiteWolf. Mi-am dat seama ca nu pot… Dar a fost prea tarziu", explica Sebastian Bargau, proprietarul blogului VisUrit, citit zilnic de aproximativ 2.300 de internauti. Tanarul din Iasi a fost marele castigator al ultimei editii Roblogfest, cu cinci premii adjudecate, dintre care unul pentru "cel mai bun blog".
"Cand mi-am facut blogul, nu stiam ce inseamna conceptul. Mi-am facut practic un site personal care se incadreaza acum in acest tipar. Scriam despre mine detalii pe care nu le-ai impartasi nici in particular unei persoane decat daca ai stupid de multa incredere-n ea despre cum ma insala iubita, dar si articole de umor ori «manifeste» impotriva ipocriziei, minciunii si «golului cotidian», de unde si titlul de Jeg. Initial, scriam pentru ochii prietenilor, pentru impacarea sufleteasca si un pic de hlizeala", povesteste si Darius, de la jeg.stuffo.info., de asemenea premiat la Roblogfest – in februarie a avut 8.000 de vizitatori.
"Mi-am facut blog din intamplare. Treceam printr-o perioada proasta si stateam mult pe net. Citeam multe astfel de pagini, carora eu le ziceam jurnale personale, dar nici unul nu apartinea vreunui roman. Apoi, un prieten mi-a aratat cum sa-mi fac si eu. La inceput am scris din joaca. Mi se parea amuzant sa pot sa zic orice imi trece prin cap, asa in vazul lumii. De fapt, mai degraba puneam poze si linkuri care mi se pareau amuzante sau interesante si scriam mai putin. Iar cand scriam, o faceam mai degraba pentru mine", afirma Irene, autoarea unuia dintre cele mai apreciate jurnale intime, mintea-de-ceai.blogspot.com.

Stiri la cald despre Eurovision
Ce a pornit ca o joaca sau ca o necesitate s-a transformat ulterior intr-un lucru serios, mai ales ca aceste jurnale au inceput sa aiba succes si sa atraga tot mai multi cititori. Asa ca acum "public in fiecare zi 4-5 articole noi, care acopera o arie destul de mare de interese. Unii sunt interesati de media, altii de tehnologie, altii de internet, si toti gasesc cate ceva de citit la mine pe blog", ne explica Zoso, unul dintre cei mai populari bloggeri romani, care este secretul reusitei lui.
"Eu am avut succes mai ales cand a fost vorba de concursul Eurovision. Dupa primele postari, realizand interesul pentru subiect, am inceput sa scriu din ce in ce mai des pe aceasta tema. Nu am fost singurul si, in perioada respectiva, toate blogurile care au tratat acest subiect au avut un trafic mai mare. Dincolo de acest aspect, cred ca succesul blogurilor se datoreaza libertatii maxime de exprimare din online ", crede Zufzuluf, care merge mai mult pe promovarea stirilor din domenii diverse.

Darius Groza, curtat de Yahoo!
Unii si-au folosit blogurile pentru mai mult decat sa-si exprime propriile opinii. Astfel, bookblog.ro, din Bucuresti, si apoi ginduripentruiasi.wordpress.com au initiat cate o campanie de strangere de carti pentru copiii din orfelinate. Au reusit sa adune circa 3.000 de carti, pe care le-au distribuit la case de copii si scoli din Bucuresti si Iasi. O campanie asemanatoare a inceput si in Timisoara.
De asemenea, Darius Groza a avut impact cu blogul sau in lumea reala. "De la unul dintre editoriale s-a lasat cu niste demiteri intr-un liceu corupt. "Tot o initiativa a lui a fost dezbatuta aprins la Antena 3. El a realizat o varianta glumeata, pe hartie igienica, a biletelului roz trimis de Tariceanu lui Basescu, iar analistii patriei au considerat aceasta ca pe o diversiune din partea uneia dintre cele doua tabere politice. Insa cea mai importanta reusita a lui Darius a fost un emoticoncert (concept inventat de el – o melodie transpusa pe messenger in emoticoane) care a facut inconjurul lumii si care a atras atentia sefilor americani de la Yahoo!, ce au luat in calcul o colaborare cu acesta.

"Blogul, o portavoce oferita fiecaruia"
Utilizatorii de blog sunt optimisti fata de evolutia acestui fenomen in Romania, ba chiar anticipeaza ca se va trece pe o treapta superioara. "Deja se spune ca viitorul este al videoblogurilor si sunt foarte curioasa sa vad ce o sa se mai intample", crede Irene. "Blogurile in Romania au explodat de anul trecut si vor continua aceeasi tendinta si in viitorul imediat. Avantajul lor e ca reprezinta cel mai ieftin, nonconformist si mai liber spatiu de exprimare. Nu cred ca bloggerii in general vor putea vreodata sa cada de acord asupra unui cod al breslei si tocmai aici cred ca sta farmecul acestui tip de comunicare. Oricat ar incerca sa se "profesionalizeze" acest gen, farmecul lui sta tocmai in faptul ca pe blog nu exista bariere", este de parere si Zufzuluf.
Kolonelul este si mai optimist: "Blogul e o portavoce oferita fiecaruia. As spune ca bloggerii sunt a cincea putere in stat, un soi de presa neoficiala, dar din ce in ce mai in serios luata".
Unul dintre cele mai importante servicii de gazduire de bloguri din Romania raporteaza o crestere semnificativa in ultimul an atat a numarului de jurnale online, cat si a activitatii pe aceste pagini. Astfel, numai pe weblog.ro, exista peste 16.800 de bloguri, cu 25.000 de utilizatori si 150.000 de postari. La acesta se adauga altele, dintre care mai populare sunt blogspot.com sau wordpress.com, dar si blogurile gazduite pe serverele unor companii pentru propriii angajati. z
75.000 de bloguri noi zilnic
Jurnalul online a aparut inca din 1994, chiar sub aceasta denumire, ca un loc unde scriau oameni priceputi in informatica si erau mai mult o colectie de linkuri interesante. Termenul de "blog" a fost creat abia in 1997 si este o combinatie dintre ultima litera a cuvantului web – cu referire la world wide web – si log, adica jurnal. De atunci si pana in noiembrie 2006, in toata lumea s-au inregistrat 60 de milioane de bloguri. Conform unei statistici a Tehnocrati, in ultimii trei ani numarul blogurilor s-a dublat o data la sase luni, 75.000 de bloguri sunt create in fiecare zi, 3,9 milioane de bloggeri isi actualizeaza zilnic blogurile, iar estimarile sustin ca se inregistreaza in jur de 50.000 de noi insemnari pe ora, la nivel mondial.

Rubrici In ziare
Dezvoltarea blogurilor din Romania a determinat aparitia unor concursuri dedicate acestora, dintre care Roblogfest s-a incheiat pe 1 martie anul acesta. Tot mai multe publicatii pe hartie – ziare si reviste – au inceput sa dedice rubrici permanente despre fenomen.
Cat de relevant este acest concurs pentru calitatea blogurilor din Romania? "Oricum ar fi, iese rau. Daca se voteaza, castiga cei cu trafic mare. Daca e cu juriu, lumea o sa se intrebe cine sunt aia care jurizeaza si ce competente au (e mondiala faza cand ministrul Telecomunicatiilor a jurizat la una din primele editii, declarand castigator un site pentru ca ii placea culoarea). Eu cred in aceste rezultate", sustine Zoso.

Revista virtuala
Recent a aparut, online, chiar si o revista scrisa de autorii de bloguri. "Eram atasat de un serviciu romanesc de blogging si visam o comunitate a bloggerilor de acolo, visam proiecte comune. Pe 14 februarie, anul acesta, am lansat primul numar al revistei virtuale WBN, o prescurtare de la ceea ce credeam noi ca ar putea deveni o comunitate. O revista facuta doar de bloggeri. Desi reactia a fost pozitiva, multi oameni incurajandu-ne sa continuam, am ramas cu un gust amar din cauza unei reactii pe care nici acum n-am inteles-o, reactie venita tocmai din partea celui care infiintase serviciul ce ne gazduia", ne-a declarat Laufer Bari, initiatorul proiectului WBN. Suparat, dupa numai trei numere a inchis WBN, si-a deschis propriul serviciu de gazduire si afirma ca va lansa, cu aceeasi echipa, o noua revista virtuala a bloggerilor, BlogMag.ro. "Ne dorim sa strangem cat mai multi oameni care sa descopere placerea de a scrie si placerea de a citi lucruri interesante."

Politica online
Chiar si politicienii romani au decis sa isi faca bloguri. Ideea nu este originala, ea fiind aplicata cu succes in SUA, de catre candidatii care au inceput deja cursa pentru presedintia americana, printre care Hillary Clinton (www.hillaryclinton.com/blog/) sau Barack Obama (http://my.barackobama.com). La noi au bloguri ministrul Comunicatiilor Zolt Nagy, cu pagini atat in limba romana, cat si in maghiara, Ioan Mircea Pascu, care posteaza atat povesti de la meciul de handbal Steaua-Dinamo, recomandari de film, cat si detalii despre alegerea sa ca vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Constantin Amarie (deputat PSD de Teleorman) si Gheorghe Copos au, de asemenea, bloguri, ultimul adresat fanilor Rapid. Adrian Nastase a anuntat intentia de a-si face blog, la fel si Mircea Geoana, dar, deocamdata, nu s-au apucat. Iar participantii la concursul Roblogfest au votat ca Traian Basescu este cea mai asteptata personalitate in lumea bloggerilor.

Cele mai citite

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

Detalii despre acordul de încetare a focului din Gaza: Faze, eliberări și ajutoare

Oficiali familiarizați cu acordul au dezvăluit aspecte importante ale încetării focului dintre Israel și Hamas. Acordul, potrivit Reuters, include trei faze distincte și vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă