» Peste 200 de turnuri de apa din tara sunt documentate cu imagini de blogul towerspotting.blogspot.ro.
» Acesta este unul dintre cele mai populare proiecte de explorare urbana, cu toate ca este un blog de nisa.
» Interesant pentru arhitectura, istorie si urbanism, towerspotting este si o forma de arta sui-generis, hibrida si contemporana.
In octombrie 2005, Ionut Cioana, un tanar absolvent de studii culturale europene la Litere si masterand in arhitectura spatiului sacru din Bucuresti, a lansat blogul towerspotting.blogspot.com. In prima insemnare din blog, alaturi de cateva fotografii ale unui turn de apa in forma de farfurie zburatoare din Pantelimon, Ionut scria: "Constructii de arhitectura industriala, turnurile de apa fac parte din reteaua de alimentare cu apa a orasului, fiind si vizibile repere de orientare in spatiu. (…) Fie ca arata ca o nava spatiala aterizata pe picioroange lungi in mijlocul unui cartier de altfel banal, fie ca sunt modelate ca niste piese de sah construite cu migala din caramida, turnurile de apa atrag privirea, legandu-si verticala de locul in care sunt plasate, pe care il marcheaza uneori cu discretie, in ciuda staturii lor impunatoare". In finalul postului, Ionut anunta ca "misiunea acestui site este de a crea o colectie de imagini ale turnurilor de apa din orasul Bucuresti" si ca "a venit vremea sa fac un gest (…) gratuit. Sa ma plimb prin oras si sa pozez turnurile de apa". Turnurile de apa de pe blog sunt de cele mai multe ori utilitare, simple si paraginite, cum este cazul celor industriale din perioada comunismului. Exista insa si turnuri cochete si decorative, cu o arhitectura deosebita. Cele vechi, intalnite mai degraba la vest de tara noastra, pot avea ceasuri sau turle si creneluri de castel.
Unul dintre cele mai apreciate bloguri de explorare urbana
Intre timp, blogul lui Ionut Cioana a devenit unul dintre cele mai populare proiecte de urbanism de pe internetul romanesc. La un an de la debut, avea fotografii cu 81 de turnuri de apa din Bucuresti, iar pana acum Ionut a acoperit pe blog peste 100 de turnuri de apa din Bucuresti si multe altele din tara. A publicat un album cu turnuri la targul Do-It-Yourself Publishing (publicatii "de casa"), gazduit in iunie 2006 de Libraria Carturesti, si a participat cu o prezentare si un tur ghidat al turnurilor de apa la intalnirile Exploring Urban Spaces, organizate de Centrul Ceh de la Bucuresti.
"Vanarea" turnurilor il poarta pe Ionut prin curtile fabricilor si ale facultatilor, prin comunele de langa Bucuresti si prin spatii industriale dezafectate. Pozele sunt uneori insotite de relatari scurte ale aventurilor care insotesc reperarea, fotografierea si explorarea la exterior si la interior a turnurilor. Relatarea este completata cateodata de detalii istorice si tehnice privind turnurile respective si geografia orasului. Explorarea urbana este un sport la moda pentru tinerii artisti urbani, inrudita ca activitate cu street-art-ul si culturile pop actuale, cum ar fi clubbingul si muzica electro.
Subintitulat "arhitectura industriala", blogul towerspotting este cu siguranta mai mult decat atat. Intr-un articol intitulat "Cum am devenit cautator de turnuri de apa" si gazduit de un alt proiect de fotografie urbana, blogul Bükresh, Ionut declara: "Consider cautarea turnurilor un proiect de documentare asupra obiectelor industriale specifice pe care am ales sa le observ".
O forma de arta sui-generis
Ca proiect de documentare, blogul towerspotting este in acelasi timp un proiect de aritectura, urbanism, istorie si explorare urbana. Este a activitate de cercetare, hobby gratuit, sport urban si o forma de arta hibrida, contemporana.
Felul in care se raporteaza Ionut la obiectul pasiunii sale, turnurile de apa, porneste mai degraba din aceasta sensibilitate artistica. "Am inceput sa caut turnuri de apa cu mult timp in urma, fara nici un motiv anume", povesteste Ionut in articolul gazduit de blogul Bükresh. "Mai tarziu, am inceput sa studiez istoria recenta a orasului. (…) Bucuresti este singurul oras care a fost demolat in intregime pe timp de pace, iar apoi reconstruit intr-o maniera oribila. Blocuri urate si intregul corp toxic al Casei Poporului mi-au invadat reveriile. Gandurile mele au devenit dintr-o data grave si serioase, in timp ce contemplam in continuare o apocalipsa a spatiului construit in mintea mea. A colinda prin oras a devenit un eveniment foarte trist." Ionut a simtit insa ca trebuia sa renunte la acest fel de a vedea orasul, daca mai voia sa se poata uita la el cu ochi prietenosi. Zarind in trecere turnul din Grozavesti care este acum in curtea magazinului Bricostore si un alt turn din apropierea casei, a realizat ca "toate spatiile locuite si construite, oricat de uniforme ar fi, par sa aiba minunile lor ascunse. Uriasul turn cu forma stiintifico-fantastica mi-a pus imaginatia la lucru. Dintr-o data, mi s-a aratat frumusetea ascunsa a orasului strivit si descompus. A face fotografii cu toate turnurile de apa din Bucuresti a devenit noua mea misiune. In sfarsit, inauntrul acestei inutilitati paream sa ma simt bine si imi puteam trai visul orasului in liniste si pace".
Ionut a descoperit apoi ca nu era singurul pasionat de ciudatenia atragatoare a turnurilor de apa. Doi fotografi germani, Bernd si Hilla Becher, documentasera de asemenea turnurile de apa, realizand "serii de fotografii care erau studii topologice asupra morfologiilor unor obiecte similare". Prietenii si cititorii blogului au inceput sa-i semnaleze alte turnuri de apa si sa-i trimita imagini luate turnurilor din Bucuresti, din nenumarate orase din tara, din Chisinau, din Cehia, din Austria sau Kuweit. "Consider fiecare descoperire ca pe o cucerire personala a unui loc din oras. Este un gest de apropiere a spatiului, in aceeasi masura in care este si munca de arhiva. Cred ca ceea ce este diferit si minunat trebuie adaugat unei viziuni a orasului care este uniforma si monotona", spune Ionut Cioana.
Ionut este acum doctorand in cadrul Centrului de excelenta pentru studiul imaginii. Pe viitor, si-a propus sa transforme proiectul towerspotting intr-o harta interactiva a tuturor turnurilor din Bucuresti, o harta on-line, pe care poti da click pe fiecare turn pentru a vedea imagini si a citi despre el. Ar mai dori sa se ocupe de spatiile industriale aflate in ruina, dar intr-un ritm mai relaxat decat pana acum.