Avem un Parlament care vrea sa ne reformeze presedintele. Avem un presedinte care vrea sa ne reformeze partidele politice. Avem un guvern care vrea sa ne reformeze serviciile secrete. Ii avem pe Victor Roncea si Adrian Severin, acesti Stan si Bran ai luptei cu intelectualii, care vor sa ne reformeze GDS-ul.
Parlamentul, de exemplu, a promis ca se ocupa cu gasirea unui sistem de vot uninominal ca oamenii din circumscriptii sa stie pe cine aleg. Chiar presupunand ca vor face vreo isprava, degeaba daca ei in Parlament vor vota tot secret, cum au facut prin momentele esentiale, la autorizarea perchezitiei lui Nastase, la motiunea anti-Macovei si asa mai departe. In continuare nu exista o statistica a votului nominal in Parlament, ca votantul sa poata obtine un extras cu ce anume a votat Crin Antonescu in ultimul an. Or, asta nu cere decat schimbare pe la regulamente si organizare, ca sa putem intra pe site si sa vedem cine ce voteaza. Daca vointa ar fi, s-ar face maine. Dar nu e. Tot din curtea Parlamentului, ati vazut ce balarii sunt in curtea Casei Poporului? Puneti, mai fratilor, niste foarfece de gradinarit pe lista de achizitii in loc de instalatia de curatat pistoale! E de necrezut ca alesii trec zilnic prin aceasta gradina deprimanta si simtul lor de baieti de la tara nu ii indeamna sa puna mana pe coasa. In schimb, rad puterile ANI. Onor Camera Deputatilor a scos societatea civila pana si din rolul de observator la ANI si parca vad ca, pana la urma, in loc de un regulament de controlat averile demnitarilor o sa ne alegem cu unul de pastrat secretul asupra lor.
Guvernul, la randul sau, a promis de anul trecut din vara ca va face un plan de restructurare, unul care sa intre in vigoare o data cu noul buget de tara membra a UE. Sarcina a ajuns pe criterii misterioase la Radu Stroe, un neinitiat cu vechime in arta New Public Management, care insa a preferat sa se ocupe de planul unei agentii unice care sa asculte telefoane, dat fiind ca din ianuarie 2005 unii liberali nu dormeau de grija ca o sa-i asculte Basescu. Ideea ca poate ei vorbesc ce nu trebuie fiindca nu fac lucruri tocmai cuser nu le vine la baietii astia, ca altfel ar dormi la fel de bine ca noi, pe care ne poate asculta oricine, ca nu va gasi probe pentru DNA.
Presedintia este, cu voia dvs., ultima la rand. Inca din 2005 seful statului a venit cu idei de genul taiat o Camera la Parlament, facut republica prezidentiala, si asa mai departe, si nu s-a gasit nici un consilier sa-i atraga atentia ca mai aproape si mai constitutional si mai util e sa iti reformezi propriul aparat, in care stau literalmente degeaba zeci de oameni uitati acolo din regimurile precedente. Tare mi-as dori sa vad un plan de reforma a administratiei prezidentiale! In loc de asta, tot nu exista un sef al acestei administratii, adica exact ala care ar trebui sa faca planul, iar strategia de resurse umane continua sa fie, ajutata si de cei care refuza sa se inhame in asemenea caruta prost desenata, sa-i ia pe cei restructurati de la MAE. Pica unul de acolo, vine aici, dar daca e sa cauti un bun rezumat in engleza cu pozitiile sefului statului, de exemplu pe Moldova, trebuie sa il faci singur sau sa-i marturisesti presei straine ca in tot staff-ul nu se gaseste unul sa scoata niste idei principale intr-o limba europeana, incluzand romana.
Avem o gramada de probleme, dar mi se pare din ce in ce mai mult ca problema noastra e ca fiecare se incranceneaza sa rezolve problemele altora si nici o institutie nu face macar gesturile minimale sa se reformeze pe sine. z
Alina Mungiu-Pippidi este politolog si presedintele Societatii Academice din Romania