8.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialRevolutia romana: prima condamnare la CEDO

Revolutia romana: prima condamnare la CEDO

O noua decizie a curtii europene pentru Drepturile Omului (CEDO), data acum doua zile, care condamna statul roman pentru tergiversarea procedurilor judiciare si a proceselor, duce Romania in pragul suspendarii din sistemul CEDO, considera specialistii. Patru timisoreni au avut castig de cauza la Strasbourg, unde Romania a fost condamnata la plata a cate 5.000 de euro despagubiri pentru fiecare dintre ei pentru tergiversarea pe durata a opt ani a procedurilor judiciare in solutionarea dosarului privind Revolutia de la Timisoara, in care au fost trimisi in judecata fostii generali Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac. Avocatul Gheorghe Piperea, profesor la Facultatea de Drept din Universitatea Bucuresti, este de parere ca decizia este mai mult decat un predecent:

 

"Este a n-a oara in care Romania este obligata de deciziile CEDO sa-si modifice legislatia si nu a facut-o niciodata pana acum, riscand astfel sa fie mai intai suspendata din sistemul CEDO si apoi poate chiar exclusa, ceea ce ar fi o catastrofa. Cu o simpla sesizare a Curtii de la Strasbourg, Romania risca sa nu mai faca parte parte nici din Consiliul Europei poate, sau chiar din UE tocmai acum, cand avem mare nevoie de banii europeni pentru a iesi din criza", avertizeaza avocatul.
seful Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), recunoaste ca Parlamentul nu se grabeste sa transpuna in legislatia nationala sentintele CEDO: "In loc sa stam sa modificam legile intr-o maniera europeana, moderna, ne tinem de alte chestii. Ne certam intre noi, ne mai atata altii…".

Patru timisoreni au avut castig de cauza la CEDO, care a condamnat Romania pentru tergiversarea procedurilor judiciare in solutionarea dosarului privind Revolutia de la Timisoara, in care au fost trimisi in judecata fostii generali Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac. Horia Teodor sandru, stefan Raducan, Silvia Benea si Daniela Grama, care au participat la evenimentele din decembrie 1989 din Timisoara sau au avut rude care au participat, au reclamat pe 22 iulie 2003 incalcari ale drepturilor lor prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Europene, printre care si pe cel de a avea un proces echitabil intr-un termen rezonabil. CEDO consemneaza in decizia pe care a luat-o acum doua zile faptul ca pe 12 ianuarie 1990 procurorii militari au inceput o ancheta privind evenimentele din decembrie ‘89, iar in 1997, pe atunci generalii (r) Stanculescu si Chitac au fost deferiti justitiei.

 

Abia pe 15 octombrie 2008 Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat pe Stanculescu si Chitac la cate 15 ani de inchisoare pentru implicare in masacrul de la Timisoara. "In timpul acestor proceduri, examinarea cauzei de catre instantele judecatoresti a fost in mod repetat intrerupta", de aceea "a durat inca opt ani pana la solutionarea procesului", se arata in documentul CEDO. Avocatul Gheorghe Piperea, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, este de parere ca decizia este un predecent: "In toate dosarele in care este vorba despre tergiversarea procedurilor, indiferent ca este un proces penal sau unul civil, va putea fi invocata aceasta decizie si deci toata lumea va trebui sa o aplice". In plus, accentueaza Piperea, deciziile CEDO "au valoare supraconstitutionala", adica legiuitorul roman este obligat sa-si modifice actele normative, "sa ia masuri pentru a scurta durata procedurilor, de exemplu, sa nu mai admita invocarea unor exceptii de neconstitutionalitate, de necompetenta etc".

 

"In dosarul Timisoara, a fost introdus recurs in anulare de catre procurorul general Tanase Joita, si de aici a venit tergiversarea", explica Piperea. "In cazul de marti, este a n-a oara in care Romania este obligata de deciziile CEDO sa-si modifice legislatia si nu a facut-o niciodata pana acum. Romania risca astfel sa fie mai intai suspendata din sistemul CEDO si apoi poate fi chiar exclusa, ceea ce ar fi o catastrofa", avertizeaza avocatul. Senatorul PSD Toni Grebla, seful Comisiei juridice din Senat, recunoaste ca Parlamentul Romaniei nu se grabeste sa transpuna in legislatia nationala sentintele CEDO. "In loc sa stam sa modificam legile intr-o maniera europeana, moderna, ne tinem de alte chestii. Ne certam intre noi, ne mai atata altii", spune senatorul. Toni Grebla sugereaza ca de multe ori nici justitia nu pune in practica jurisprudenta CEDO si da exemplu litigiile privind proprietatea, materie in care Romania este cel mai des condamnata la CEDO.

 

Legat de acest aspect, avocatul Gheorghe Piperea sugereaza ca judecatorii Curtii Europene pentru Drepturile Omului ar putea ajunge la capatul rabdarii in unele privinte. "Romania pierde, in ultima vreme, pe banda rulanta procese privind retrocedarile, iar CEDO spune de fiecare data ca trebuie sa modificam legislatia si ca, deocamdata, ne da doar amenzi", explica avocatul si adauga ca "nici macar amenzile nu le platim: ultimul calcul facut de mine, asta-vara, arata ca Romania are de platit cam 12-15 milioane de euro amenzi si nu a platit pana acum decat 5% din valoarea acestora".

Grebla spune ca si state cu sisteme juridice puternice sunt condamnate la CEDO, chiar daca mult mai rar decat Romania. "Judecatorii de la CEDO fac munca de pionierat inclusiv in tari dezvoltate ale UE, precum Franta sau Germania. CEDO e un spargator de gheata in materie legislativa si pentru astfel de state."
Gheorghe Piperea subliniaza ca, daca se va ajunge ca Romania sa fie exlusa din sistemul CEDO, nu doar ca oamenii nu vor mai avea acces la justitia europeana, dar "Romania risca sa nu mai faca parte nici din Consiliul Europei, poate, sau chiar din UE". Or, in conditiile de acum, cand Romania este atat de afectata de criza economica, sa pierdem ajutoarele de la UE nu este deloc indicat, spune avocatul, care recunoaste ca procedura de excludere din Consiliul Europei este complicata, insa pentru a fi declansata este suficient sa trimita CEDO o sesizare Consiliului.

Cele mai citite

Gigi Becali, după ce a trecut printr-o boală groaznică: „Nu puteam să dorm”

Gigi Becali, patronul celor de la FCSB, a avut probleme de sănătate severe la finalul anului 2024, fiind infectat cu HMPV, un virus asemănător...

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...

România achiziționează un sistem avansat anti-drone de 60 de milioane de dolari

Sistemul oferă o imagine aeriană completă și capabilități avansate de atac electronic România va cumpăra un sistem de luptă anti-drone în valoare de 60 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă