Romania lui Geoana se schimba sub ochii nostri in liniste, asa cum ne-a promis inca de la inceput liderul PSD. Pentru inceput, Mircea Geoana a incercat sa-i protejeze pe romani de imaginile violente de la Timisoara, unde cateva mii de oameni s-au revoltat ca primarul lor s-a aliat cu PSD si PNL sub sloganul afisat pe balconul Operei din orasul in care a inceput Revolutia: "1989-2009, in decembrie, o data la 20 de ani, Timisoara debarca dictatorul!". Mircea Geoana a avut grija ca nici una dintre televiziunile nationale sa nu transmita enervarea timisorenilor, ci doar discursurile celor care pregatesc marea coalitie care se pregateste sa preia Romania. Mircea Geoana ar vrea sa-i protejeze pe votantii liberali gata sa sara in trenul lui, de teama ca acestia ar putea face o pirueta daca afla ca la Timisoara s-au folosit gaze lacrimogene impotriva celor jigniti de alianta transpartinica parafata acolo.
Mircea Geoana vrea sa ne pazeasca pe toti de un eventual duel cu presedintele in functie, fiindca el este un impaciuitor care n-ar suporta mai multe partide dure, barbatesti, lamuritoare. Mircea Geoana vegheaza asupra tarii, ca si cum ar fi deja in posesia portofoliului de la Cotroceni, si ii fereste pe supusii sai de turniruri violente din care ar putea iesi ranit sau umilit. Romania lui Mircea Geoana trebuie sa vada doar lucruri frumoase: mitinguri PSD si discursuri despre cum guvernul lui va hrani 80 de milioane de romani. TVR isi intrerupe emisiunile, ca in vremurile bune ale lui Ion Iliescu, pentru a ne oferi posibilitatea sa-l cunoastem mai bine pe Mircea Geoana. Televiziunile de stiri au primit azimut Traian Basescu si trag foc cu foc, fara oboseala si fara scrupule, fiindca in Romania lui Mircea Geoana adversarii politici trebuie izolati si distrusi cu orice pret.
Mecanismul scoaterii presedintelui din joc nu a fost insa proiectat de Mircea Geoana, ci de strategii sai din umbra, care incearca prea brutal si poate prea repede sa ascunda gunoiul sub pres. Echipa de zgomote a liderului PSD, deghizata in spatele televiziunilor de stiri, se comporta ca prostituatele care vor sa-si duca de nas clientii. In Romania lui Mircea Geoana presa este pe cale sa devina instrument de organizare a urii impotriva adversarilor lui politici care nu sunt de acord sa construiasca impreuna cu el edificiul linistii nationale. In acest edificiu, Mircea Geoana se poate intalni fara griji cu marii patroni ai presei autohtone si poate discuta cu ei despre problemele tarii: cu Sorin Ovidiu Vantu, proprietarul Realitatii, despre sistemul financiar-bancar, dupa cum i-a marturisit lui Catalin Tolontan in Gazeta Sporturilor, cu Dinu Patriciu, despre dictatura impusa de Traian Basescu, si cu fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu, despre viitorul luminos care il asteapta dupa 6 decembrie.
Mostenitor banal al valorilor si traditiilor mentorului sau, Ion Iliescu, candidatul PSD isi afirma identitatea prin respingerea adversarului, nu prin adeziune. In Romania lui Mircea Geoana, candidatul PSD ne promite optimist ca va fi un substitut de presedinte, un navetist intre entuziastii sai tovarasi de drum, intre Vanghelie si Hrebenciuc, intre Realitatea TV si Antena 3, intre Iliescu si Nastase. In Romania lui Mircea Geoana oamenii sunt programati sa fie dupa chipul si asemanarea lui: pasivi, neconsolati, indiferenti, supusi autoritatilor. In Romania lui Mircea Geoana ideea lui Bismarck, cancelarul de fier al Germaniei de acum o suta de ani, ca "este mai bine sa fii ciocan decat nicovala" nu are sens. Mircea Geoana a acceptat de mult sa fie nicovala celor care spera sa aiba un presedinte pentru linistea lor.