Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu lucreaza la o carte despre Revolutia Romana din 1989, pe care o va preda pana in luna decembrie. "Lucrez in fiecare noapte si zi pentru a preda o carte despre Revolutia Romana, pana in decembrie, pentru care am adunat documente timp de 20 de ani si mai ales in ultimii 9 ani", a declarat, vineri, la lansarea volumului 'Bolnavi la putere' de David Owen, fostul sef al statului. Volumul lui Owen, aparut la Editura Corint, aduce in prim-plan notiunea de sindrom hybris. David Owen aduce in atentia cititorului prin dubla sa calitate – de medic si de politician – o serie de informatii inedite si foarte putin cunoscute publicului larg despre liderii de stat si de guvern din ultimul secol.
Pornind de la subiectul cartii lui Owen, Emil Constantinescu a amintit de volumul "Acesti bolnavi care ne conduc" (1978), semnat de Pierre Rentchnick si Pierre Accoce, mentionand ca atunci cand a fost ales presedinte citise cartea respectiva si a hotarat ca, anual, sa-si faca analize complete. "Am hotarat ca, anual, in fata unei comisii in care erau profesori importanti, sa fac analize complete si am obtinut certificatul de sanatate. Cand am vrut sa-l dau publicitatii, consilierul Dorin Marian a zis ca nu e bine: 'traim intr-o societate cu mentalitati paradoxale, daca o sa publicati un certificat ca sunteti complet sanatos, toata lumea o sa creada ca sunteti bolnav'. Este foarte riscant, mai ales intr-o tara precum Romania, cu aceasta obsesie cumplita a presedintelui jucator… Nici nu e nevoie sa ai tendinta sa devii dictator pentru ca oamenii numai asta vor de la tine si daca nu e asa, te dispretuiesc", a spus Constantinescu, citat de Agerpres.
El a sustinut ca a realizat importanta unui certificat de sanatate fizica si psihica in timpul Mineriadei de la Costesti, dupa 40 de ore de nesomn, timp in care a trebuit sa conduca Armata. "Nu am avut aceasta boala a puterii, pentru ca am citit mult inainte acele lecturi obligatorii, dupa parerea mea, pentru cineva care accede la varful puterii politice, in primul rand, tragediile grecesti, Shakespeare, marea literatura. Acestea, citite si intelese, iti arata cum se poate instala boala in spiritele cele mai rafinate", a spus fostul sef al statului.
In opinia lui Emil Constantinescu, "boala puterii" unui lider este molipsitoare si ea nu se naste fara boala celor din jur, care constituie cercul strans in jurul celui aflat la putere. "Romania a intrat din punct de vedere legal in Uniunea Europeana, din punct de vedere constitutional este acolo, dar din punct de vedere moral nu este acolo si nu stim cand va intra. Poate va aparea o raza de speranta, dar am mari dubii in ceea ce priveste posibilitatea de renastere in acest moment", a mai spus Constantinescu.