Presedintele CE Jose Manuel Barroso a anuntat vineri ca romanul Dacian Ciolos este propus pentru portofoliul agriculturii in viitoarea Comisie, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.
"Sunt extrem de fericit sa-l desemnez pe domnul Ciolos ministru (comisar – n.r.) pentru agricultura si dezvoltare regionala. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Daca va uitati la CV-ul lui, nu este nici o indoiala. Am vorbit cu el, stiu ca este foarte angajat in dosarul agriculturii, a lucrat toata viata in acest domeniu," a precizat presedintele CE.
Basescu: Desemnarea lui Ciolos e un semnal de incredere de care Romania avea nevoie
La randul sau, Presedintele Traian Basescu a declarat ca desemnarea lui Dacian Ciolos drept comisar pentru agricultura e un semnal de incredere de care Romania avea nevoie si un lucru care demonstreaza capacitatea de a atinge obiective importante in UE.
"E un lucru extrem de important pentru Romania", a comentat Basescu desemnarea lui Ciolos, spunand ca acest portofoliu e important prin prisma bugetului si numarului mare de oameni care sunt implicati in activitatile de agricultura si industrie alimentara. "Desemnarea lui Ciolos e un semnal de incredere de care Romania avea nevoie pentru a-si confirma locul in interiorul UE", a mai spus presedintele, adaugand ca se poate vorbi si de un succes diplomatic al Romaniei, un eveniment care demonstreaza capacitatea de a atinge obiective importante in UE.
Ciolos: Ma bucur ca am sansa sa-mi aduc contributia profesionala la constructia europeana
De asemenea, Dacian Ciolos a multumit celor care l-au sustinut pentru obtinerea portofoliului Agriculturii.
"Vreau sa multumesc celor care au sustinut aceasta candidatura (…) Eu sunt un rezultat al sansei Romaniei de a adera la Uniunea Europeana si ma bucur ca am sansa sa putem sa contribuim la o evolutie, la o adaptare a politicii comune agricole", a declarat vineri Dacian Ciolos, prezent la Cotroceni, la scurt timp dupa ce a fost nominalizat in functia de comisar, citat de ziare.com.
Anterior, surse de la Bruxelles au spus ca Barroso urma sa il propuna pe Dacian Ciolos, candidatul Romaniei, pentru portofoliul agriculturii.
Guvernul l-a nominalizat la 12 octombrie pe Ciolos pentru functia de comisar european, mizand pe atribuirea portofoliului agriculturii pentru acesta.
Europarlamentarul PSD Daciana Sarbu afirma la 14 noiembrie ca Romania nu are nicio sansa sa aiba comisar european pe agricultura si ca "aceasta candidatura a fost o pista falsa si o cerere nerealista".
Este vorba doar despre o propunere facuta de Barroso de confirgurare a noii Comisii, candidatii urmand sa fie audiati in comisiile de specialitate din Parlamentul European in ianuarie. Pana atunci, lista mai poate suferi modificari, statele membre putand sa-si retraga propunerile initiale si sa faca alte nominalizari.
Pe de alta parte, spaniolul Joachim Almunia, care ocupa in precedenta Comisie postul de comisar pentru afaceri economice si monetare, preia portofoliul concurentei, potrivit listei citite intr-o conferinta de presa de Barroso.
Dosarul afacerilor economice si monetare ii revine finlandezului Olli Rehn. Portofoliul comertului ii este incredintat belgianului Karel de Gucht, in timp ce francezul Michel Barnier, dupa negocieri dure, a primit piata interna si serviciile financiare, in pofida rezervelor exprimate de Marea Britanie.
In acelasi timp, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anuntat vineri infiintarea unui post de comisar pentru clima in noua sa echipa, incredintat danezei Connie Hedegaard. Acesta este un semnal inaintea Conferintei privind incalzirea climei, care va avea loc luna viitoare la Copenhaga.
Pana acum, problemele privind mediul si clima faceau parte dintr-un singur post. De acum inainte, vor fi separate, pentru a se sublinia importanta climei.
Connie Hedegaard, 49 de ani, a fost special numita de guvernul danez, unde se ocupa de problemele de mediu. Inainte de a intra in politica, in cadrul Partidului Conservator danez, ea a fost jurnalist pentru o revista de informatii.
Fiecare stat membru isi desemneaza comisarul pe care doreste sa il trimita la Bruxelles, dar Jose Manuel Barroso decide repartizarea portofoliilor. Noua echipa de 27 de persoane isi va prelua atributiile in februarie 2010, dupa aprobarea de catre Parlamentul European.