2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportPSD si PNL si-au impartit deja noul guvern Iohannis

PSD si PNL si-au impartit deja noul guvern Iohannis

» Liderii PSD si PNL au parafat ieri acordul prin care cele doua partide se angajeaza sa-l sustina in turul II pe Mircea Geoana si sa formeze un guvern in frunte cu primarul Sibiului.

» Printre principiile pe care PSD si PNL s-au angajat sa le respecte nu apare nicaieri nici pastrarea cotei unice, nici eliminarea impozitului forfetar.

Semnarea acordului de colaborare PSD-PNL a avut loc la Senat, pe fundalul sloganului sub care si-a desfasurat campania candidatul Mircea Geoana: "O singura Romanie". Dupa semnarea documentului, liderii celor doua partide s-au straduit sa convinga ca rapiditatea cu care a fost redactat si parafat acordul nu are la baza "foamea" de functii si putere, ci dorinta de a aduce Romaniei stabilitate politica. "Sunt optimist in legatura cu sansele de a realiza acest acord in spiritul si litera lui, de a incepe dupa 6 decembrie, cu un nou presedinte, cu o noua formula politica", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu. El a adaugat ca pentru a ajunge la consens nu a fost nevoie de "zile si nopti de negocieri pentru functii, ministere, pentru pozitii de putere". "Primul lucru pe care il avem de facut pentru a construi altceva in politica romaneasca este inlaturarea de la putere a lui Traian Basescu si, in sensul acesta, sprijinul nostru in turul II este explicit, ferm si va capata toate formele pentru Mircea Geoana in campania electorala", a mai spus Antonescu.

"Ceea ce semnam astazi nu reprezinta o forma de troc politic, ci catalizarea energiilor pozitive ale acestei natiuni, dupa cinci ani de tensiune si de scandal", a sustinut si liderul PSD, Mircea Geoana. Acesta  a precizat ca nici el, nici Crin Antonescu nu se vor implica direct in viitorul guvern. Nici unul dintre presedintii PSD si PNL nu a explicat insa de ce in documentul intitulat "Acord pentru iesirea Romaniei din criza" nu este stipulata in mod clar mentinerea cotei unice de impozitare, dar nici eliminarea impozitului forfetar. Asigurari in acest sens au fost oferite la momentul semnarii doar verbal de prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban. Acesta a spus ca va fi pastrata cota unica, ba chiar se va discuta de o reducere a acesteia sau a contributiilor de asigurari sociale sau a TVA, in plus va fi eliminat impozitul forfetar. "Un impozit criminal care a inchis peste 120.000 de firme si a trimis in somaj peste 250.000 de oameni", dupa cum s-a exprimat Orban.

Chiar daca a lipsit de la discutiile care au creionat principiile eventualului sau mandat de premier, Klaus Iohannis s-a declarat "onorat" de propunerea de a conduce un guvern dupa turul II al prezidentialelor. "Salut intentia de colaborare intre PNL si PSD care a fost parafata", a mai transmis Iohannis din strainatate printr-un comunicat de presa.

Cum va arata guvernul Iohannis?
Desi oficial sustin la unison ca nu si-au impartit functiile din ipoteticul guvern Iohannis, liderii PSD si PNL au convenit deja asupra posturilor-cheie din stat si  asupra structurii Executivului. Astfel, Ludovic Orban si Dan Nica ar urma sa ocupe fotoliile de vicepremieri, iar Crin Antonescu si Adrian Nastase pe cele din fruntea Senatului si Camerei Deputatilor, au declarat pentru Romania libera surse liberale. Acordul de principiu stabilit intre echipele de negociere ale celor doua partide a fost schitat pe o formula de guvern format din 17-18 ministere, zece revenind social-democratilor, restul, liberalilor si, eventual, maghiarilor.

 

Cooptarea UDMR la guvernare ramane insa o problema a carei rezolvare se va gasi abia dupa turul II al prezidentialelor, in conditiile in care Uniunea nu a avut inca discutii cu PSD in acest sens. Pentru cateva dintre portofoliile importante se vehiculeaza in cercurile pesedisto-liberale numele lui Victor Ponta (PSD – Justitie), al lui Ionut Bazac (PSD – Sanatate) si al lui Valeriu Steriu (PSD – Agricultura). Tot pesedistii ar dori si Externele pentru Titus Corlatean sau pentru Cristian Diaconescu, sansele celui din urma fiind insa mai scazute, intrucat ar fi imbratisat ideea unei apropieri de PDL. Ministerul Transporturilor este dorit de liberalul Relu Fenechiu, care nu se fereste sa recunoasca acest lucru. "Daca PNL ma propune pentru acest portofoliu, l-as accepta cu bucurie, pentru ca as putea sa schimb radical infrastructura.

 

Consider ca este de datoria mea sa schimb imaginea proasta a PNL in acest domeniu, conturata in jurul teoriei false a celor 5 kilometri de autostrada", ne-a declarat Fenechiu. Acesta mai spune ca nominalizarile partidelor pentru ministere nu se vor afla pe lista temelor de negociere pana dupa turul al doilea de scrutin, pe de o parte, pentru a nu crea "prejudicii de imagine" in campanie si, pe de alta parte, din cauza "superstitiilor". "stiti vorba aia: nu da vrabia din mana pe cioara de pe gard. Cum am putea vorbi acum despre functii, cand Mircea Geona nu a castigat inca alegerile? In plus, domnul Klaus Iohannis nu este in tara, asa ca nu putem vorbi in lipsa lui", completeaza Fenechiu. Intrebat in ce proportie primarul Sibiului va avea un cuvant de spus in privinta componentei guvernului, liberalul a decretat: "Va avea drept de veto".

 

Intre timp,  asteptandu-l pe Iohannis de la Paris, negociatorii PNL si PSD fac calcule pe hartie si impart chiar si posturile din teritoriu. Potrivit algoritmului de principiu, prefectii vor fi numiti de fiecare partid in parte acolo unde detine sefia Consiliului Judetean, iar in judetele conduse de PDL, acestia vor fi nominalizati alternativ. Secretomania legata de numirile pe functii poate fi explicata si prin faptul ca liderii PSD si PNL nu doresc dinamitarea relatiilor din interiorul propriilor formatiuni, carora le-au cerut sa lucreze in campanie cu motoarele turate la maximum.

Programul guvernului Iohannis, dupa alegeri. Boc contraataca
Cele doua formatiuni au inceput totusi sa lucreze in lipsa lui Iohannis la principiile economice care vor sta la baza programului de guvernare, pe care au anuntat ca il vor scrie insa abia dupa alegeri. Dupa discutia reprezentantului PNL, Relu Fenechiu, cu cel al PSD,  acesta din urma a declarat ca partidul sau isi asuma conditiile PNL. Prin urmare, dupa cum a declarat vicepresedintele PSD, Constantin Nita, nu se pune problema majorarii taxelor si impozitelor,  cota unica va fi mentinuta – "conditie nenegociabila pentru PNL", va fi eliminat impozitul minim pe cifra de afaceri (cunoscut ca impozit forfetar) si vor fi demarate procedurile pentu reducerea CAS.  

Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat ca acordul semnat ieri de Mircea Geoana si Crin Antonescu reprezinta "pasaportul" lui Traian Basescu pentru un al doilea mandat. "Romanii isi dau seama ca acest acord politic este in fapt un contract de tranzactionare a votului de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga, cu unicul scop reprezentand bunurile care au ramas de privatizat", a spus Boc. Premierul interimar a mai declarat ca "pretul candidaturii lui Mircea Geoana si sustinerea lui de catre PNL este ingroparea cotei unice" pentru "pastrarea privilegiilor". In opinia lui Boc, PSD si PNL "doresc sa mareasca taxele si impozitele ca sa poata pastra in continuare un Parlament bicameral, fara reducerea numarului de parlamentari, pentru a-si pastra clientela politica din agentiile guvernamentale si din cabinetele demnitarilor". Premierul a mai declarat, inainte de semnarea acordului, ca portofoliile din viitorul guvern ar fi fost deja impartite intre PSD, PNL si UDMR; chiar si PRM ar urma sa primeasca un post de ministru.

Pe de alta parte, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a apreciat, in schimb, ca PNL este atras intr-o capcana de PSD si ca primarul Sibiului nu va ajunge niciodata premier. "Odata respins guvernul Negoita, se deschide calea spre alegeri anticipate.Domnul Geoana probabil va schimba partitura si va spune: «Aveti de ales intre anticipate si un premier de la PSD». Johannis nu va fi niciodata premier", a declarat Lazaroiu.
Acordul PSD-PNL a fost criticat ieri vehement si de prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu: "Politica bunului-simt s-a incheiat. A fost un foc de paie care s-a stins inainte de a incepe".

Traian Basescu: "Sunt rechini care se invart in jurul prazii"
Traian Basescu i-a acuzat ieri pe Dinu Patriciu, Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vantu ca stau in spatele acordului semnat ieri de PSD si PNL, in vreme ce primarul Sibiului, Klaus Iohannis, are doar un rol de fatada. "La sediul fundatiei domnului Patriciu s-a discutat despre strategia economica si programul economic. La domnul Voiculescu, la Grivco, s-a discutat despre strategia politica. La domnul Vantu, privatizari si cumparari. Crede cineva ca la sediile firmelor acestor domni s-a discutat despre interesele cetatenilor sau despre interesul acestor domni? Credeti ca a discutat cineva cum sa-i scoata pe cetateni din criza sau cum sa profite de criza domnii Patriciu, Voiculescu, Vantu?", a declarat Traian Basescu. Presedintele s-a intrebat retoric si de ce primarul Sibiului nu a fost invitat la toate discutiile referitoare la colaborarea PSD-PNL si la formarea unei majoritati de guvernare.

 

Seful statului i-a comparat apoi pe oamenii de afaceri invocati cu niste "rechini care se invart in jurul datei de 6 decembrie", pentru ca simt ca acolo s-ar afla prada. "Vreau sa dau o veste proasta pentru ei: ziua de 6 nu le va aduce bucurii, iar eu voi continua sa apar de lacomia lor interesele romanilor", si-a incheiat Basescu declaratia sustinuta la sediul sau de campanie. Presa a relatat in ultimele zile despre mai multe intalniri care ar fi avut loc intre politicieni de la PNL si PSD si omul de afaceri Dinu Patriciu. Potrivit "Academiei Catavencu", o intalnire ar fi avut loc pe 23 noiembrie, intre Teodor Melescanu, Adrian Nastase, Sorin Rosca Stanescu si Dinu Patriciu, la sediul fundatiei acestuia din urma, prilej de a discuta despre masuri si strategii economice ce ar urma sa fie aplicate de viitorul guvern.

 

HotNews a relatat apoi despre intalnirea pe care a avut-o, ieri dimineata, Dinu Patriciu cu Sorin Ovidiu Vantu. SOV a admis ca s-a intalnit cu omul de afaceri liberal, dar a refuzat sa precizeze scopul intrevederii. Pe de alta parte, cei doi oameni de afaceri au vorbit (pentru un cotidian central) in termeni extrem de duri de mandatul presedintelui Traian Basescu. "Cred cu convingere ca un scelerat nu mai poate fi presedintele Romaniei", a spus Dinu Patriciu. La randul sau, Sorin Ovidiu Vantu a declarat ca ultimii cinci ani au fost "cea mai cretina conducere a acestui stat din vremea fanariotilor".

 

Textul integral al acordului dintre PSD si PNL

Cele mai citite

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă