2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCe astept de la candidati

Ce astept de la candidati

Iata ca Traian Basescu nu intra cu sansa intai in turul doi, cum putina lume ar fi prevazut acum un an, nici macar contracandidatii lui. Cavaleria nu mai vine, ca a dezarmat-o chiar el: si oricine l-a vazut cu Cristoiu lustruindu-se reciproc in stilul unsuros, care totdeauna mai rau a murdarit decat i-a curatat pe beneficiari, a simtit de la emisiunea "Nasul" de vinerea trecuta ca s-a ajuns la fundul sacului.
Am auzit multe reprosuri in ultimii ani apropo de rolul jucat de societatea civila in alegerea lui Traian Basescu din 2004. In realitate, coalitia noastra ca atare nu l-a sustinut pe Basescu. Eu, si doar eu in nume personal, la intrebarea ce votez, am spus raspicat intr-o emisiune de mare audienta ca il votez pe el in fata lui Nastase. Desteptii nu aveau decat sa nu se ia dupa mine. De ce nu se iau dupa Emil Constantinescu, care le da indicatii toata ziua? Realitatea este ca nu regret ca l-am votat atunci pe Basescu.

 

Daca nu il votam, mai faceam noi, societatea civila, strategia anticoruptie din martie 2005, cel in care ANI a devenit conditie indispensabila a intrarii noastre in UE, chit ca ne-am tocit pingelele prin Parlament ca sa trecem dupa aceea legea? si DNA se lauda azi doar cu vamesi si agenti de circulatie, si nu cu colectia Nastase-Pacuraru-Boureanu. Chiar semnarea tratatului de aderare in aprilie 2005 era in cumpana. Nu ca Basescu singur a facut toate astea, cum spun lingaii lui, care, nefiind pe acolo, nu au de unde sa stie cine ce a facut. Dar a adus acel element indispensabil fara de care toate bunele intentii si reforme mor: o majoritate la vot. Asta e istoria, nu avem de ce sa ne punem cenusa in cap pentru munca voluntara din acei ani de cumpana care s-au sfarsit glorios cu aderarea noastra. Cei care spun ca "am creat un monstru" se insala. Monstrul a existat totdeauna, cum exista in absolut oricine care poate aduna votul a milioane de oameni.

Nu l-am facut noi. Ba chiar noi l-am intarziat cat am putut. Dar, acestea fiind zise, intrebarea daca azi il mai pot vota pe Basescu nu mai e asa de simpla ca atunci. Mai are credibilitatea si capacitatea de a fi liderul anticoruptie caruia i-am dat buzduganul? Care poate fi campionul impartialitatii, ca despre asta e vorba in buna guvernare, de impartialitatea puterii? sansele sa iti reuseasca o afacere, sa capeti o slujba la stat, sa castigi o licitatie pentru un drum sau sa fii pus sub acuzare daca ai facut ceva rau trebuie sa fie egale. La asta trebuie sa tindem. Or, de ceva vreme incoace asistam la un spectacol al partialitatii pe fata, jena a disparut. Ce ramane din marea lupta cu mogulii, cata vreme Voiculescu, Vantu si Patriciu sunt rai, iar Sarbu si G.C. Paunescu buni? Oare Basescu ignora ca procurorul care a anchetat cazul Bancorex a sfarsit expulzat din procuratura?

 

De ce e dosarul lui Voiculescu mai tare ca al lui Sarbu? Ce mai ramane din toate discursurile despre reforma statului, cata vreme numirile in pozitii-cheie au rasplatit tot felul de creaturi fara nici un merit, de la copila blonda numita ministrul Integrarii in 2004 (si la care a renuntat in urma scandalului) la Claudiu Saftoiu sau Elena Udrea? Ce mai ramane din apelul la austeritate, cand vezi ca oamenii presedintelui, de la Ridzi la Baconschi, au marea pasiune de a se inalta prin cheltuirea banului public, ca e vorba de sedii luxoase, masini scumpe sau spatiu la televiziune, ba unii mai si teoretizeaza pleasca? Daca semnalul in anturaj e de modestie, cum de n-a ajuns si la ei? Ce alt notar de sat mai castiga cat fiica lui, si carei alte fete semianalfabetizate i se pregateste un partid drept mostenire? Cat de consistente sunt aceste aspecte cu programul de lupta cu clasa politica?

 

La drept vorbind, despre ce mai e vorba in lupta asta? Ca, daca avem fiecare mogulii nostri, pilele noastre si bordurile noastre, hai sa ne luptam in altceva, ok? Mai exista subiecte: ideologii si altele. Dar folosirea luptei pentru buna guvernare de catre Traian Basescu nu mai are la ora asta acoperire. Cand e la dusman, generalul Oprea e vazut ca un hot de alegeri; cum trece la noi, e bun de ministru de Interne.
Asa cum e Basescu azi, nu mai pot vota pentru el. Ca sa o pot face, ar trebui sa il aud spunand ce i-am cerut tot anul, lepadandu-se nu atat de Elena Udrea, dar, mai ales, de ideea ca iti poti permite sa ai asa ceva si sa o faci purtatorul de cuvant informal al unui guvern. Asta ne vine direct din trecut: cand mi-am luat in primire primul birou la TVR (imediat abandonat), am descoperit  ca acesta avea in spate, ca toate birourile de magnati comunisti, o camera cu canapea si baie, in care se putea conferentia cu secretara. Acesta era rolul: si pentru cateva generatii puterea a insemnat si asta. Sau, poate, mai ales asta.

 

Numai ca timpurile acelea s-au dus si le consideram indecente sub toate aspectele. Imi trebuie, ca atare, un semn foarte clar si neechivoc ca am trecut la alt stil de putere ca sa mai votez pentru Basescu, oricati dusmani comuni am avea. Ca, la urma urmei, prefer un dusman bun cu care sa ma lupt cu arma in mana unui aliat care imi transforma camarazii in porci.
Bineinteles, a-l vota pe Mircea Geoana e la fel de greu. In fond, sub conducerea lui era partidul cand s-a luptat cu toate propunerile noastre anticoruptie. Nicolicea a ajuns pe la Oprescu, dar pe Ponta, nu mai departe de asta-vara, l-am auzit racnind si la Uniunea Europeana. Sigur, tot sub Geoana a fost PSD de la guvernare din ultimul an, care a consimtit la renumirea lui Daniel Morar si la trimiterea in judecata a lui Nastase. In plus, eu l-am vazut pe Geoana ca presedinte OSCE si ca ministru de Externe si mi s-a parut capabil de obiectivitate.

 

Ce curios, Basescu, desi am vorbit mai des, nu m-a intrebat niciodata daca am vreun student sau fost student de valoare. Dar Geoana, pe care l-am pus pe lista neagra si care m-a torpilat pe la sponsorii SAR cat a putut, m-a intrebat nu o data. Totdeauna a colectat oameni buni.
Dar, evident, asta nu e suficient. Poate ca Mircea Geoana se poate alege doar ca si candidatul PSD, pe seama mobilizarii. Dar nu cred. Daca vrea sa fie votat si de noi, daca vrea ca macar sa nu iesim din casa sa-l votam pe Basescu cu inima indoita, trebuie sa auzim pentru prima data si foarte distinct ca PSD nu mai e ce a fost. Trebuie sa auzim ca nici un procuror anticoruptie nu va fi dat afara, ca dl Geoana, daca ajunge presedinte, ne va ajuta sa intarim ANI, nu sa o slabim, si trebuie sa dea Uniunii Europene semnalul clar si neechivoc ca anticoruptia va continua, iar fondurile europene sunt in siguranta.

 

Zilele astea, toata lumea asta ma intreaba in Occident. Legea trebuie sa fie una pentru toti, si domnii Mazare si Oprisan nu trebuie sa castige protectie politica daca dl Geoana ajunge la Cotroceni. Destul ca au bani de avocati mai buni ca ai statului. aca Mircea Geoana isi ia un asemenea angajament, eu nu vad de ce nu l-as putea vota. O sa astept un semnal cat se poate de public de la ambii candidati si il voi vota pe cel care il da mai clar si in auzul tuturor. si daca nu aud nimic, nu o sa votez pe nici unul. Ne vom ocupa dupa, ca asta e rolul nostru oricum. Numai lenesii cred ca doar la alegeri se arata spiritul civic, si intre, isi ia pauza.

Cele mai citite

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă