5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialThe Times: Romania este piatra de incercare pentru UE si FMI

The Times: Romania este piatra de incercare pentru UE si FMI

O analiza publicata ieri de cotidianul britanic The Times lauda UE pentru succesul in evitarea unei crize bancare in statele central si est-europene si considera ca problemele din Romania sunt testul capacitatii UE, a FMI si a BERD de a extinde aceasta mica victorie.

Articolul din The Times, sub titlul "Romania, greu incercata, testeaza avantul reformator al UE si Fondului Monetar International (FMI)", exprima mirarea fata de rapiditatea cu care s-a miscat Bruxelles-ul in sprijinirea statelor din Europa Centrala si de Est pentru ca acestea sa evite o criza puternica a sectorului bancar. Pe de alta parte, articolul arata ingrijorarea FMI fata de evolutia situatiei economice in Romania.
UE a inregistrat un mic succes surprinzator in acest sens, considera autoarea analizei, care isi exprima aprecierea pentru faptul ca FMI si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) "si-au redescoperit telul" cu ocazia acestei crize. Efortul Bruxelles-ului – arata semnatara analizei – merita a fi recunoscut cu atat mai mult cu cat reglementarea sectorului bancar nu este tocmai un domeniu in care UE sa fi excelat prin claritate sau consecventa. Bancile mari din Austria, Belgia, Germania, Italia si Suedia au preluat aproape intregul sector bancar din tarile central si est-europene. Pe masura ce increderea consumatorilor scadea, exista riscul ca aceste banci sa stranguleze creditarea.

 

Impreuna cu FMI si BERD, UE a convins bancile sa nu retraga capitalul din aceste tari, a declarat, pentru The Times, Katinka Barysch, de la Centrul pentru reforma europeana. "Romania, puternic lovita de criza economica in ultimul an, reprezinta acum un test al capacitatii UE, FMI si BERD de a extinde acest succes marunt", se arata in analiza. Autoarea aminteste ca economia a scazut cu 7,6% in primul semestru din 2009, iar alegerile prezidentiale "vor arata daca romanii inca mai au putere pentru schimbarile cerute de UE si de institutiile financiare". Romania a ajuns in martie 2009 la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani: 12,95 miliarde de la FMI, 5 miliarde de la Comisia Europeana, un miliard de la Banca Mondiala si un miliard de la BERD, Banca Europeana de Investitii si International Finance Corporation.

Luna trecuta, dupa prabusirea guvernului de coalitie – aminteste publicatia britanica –, FMI a decis amanarea celei de-a treia transe catre Romania, in valoare de 1,5 miliarde euro, pana ce se va instala un nou guvern. Aceasta s-ar putea sa mai dureze insa, pentru ca procedura este complicata, iar cursa pentru presedintie se anunta a fi foarte stransa. "Orice intarziere conteaza. In ciuda aderarii sale la UE in ianuarie 2007, Romania este in continuare devastata de coruptie. Acum, FMI se indoieste ca Romania va putea reduce, pe fondul recesiunii, cheltuielile sau numarul angajatilor din sectorul public", subliniaza Katinka Barysch. Analiza din The Times se incheie pesimist: Barysch se teme acum ca guvernele din Europa Centrala si de Est le vor promite alegatorilor sa-i protejeze de reforme dureroase, impiedicand astfel tarile lor sa devina suficient de competitive pe pietele internationale. "Iar, in lipsa reformelor, succesul economic din ultimii 20 de ani de tranzitie s-ar putea vedea serios amenintat."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă