2.8 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă1.000 analisti straini: Situatia economica a Romaniei se va inrautati in urmatoarele...

1.000 analisti straini: Situatia economica a Romaniei se va inrautati in urmatoarele sase luni

Peste o mie de experti financiari din 88 de tari, chestionati de Institutul Ifo din Germania, afirma ca, peste sase luni, situatia economica din Romania si Letonia va arata o deteriorare continua, informeaza Business Standard.

De altfel, Romania si statele baltice au primit, de la specialistii chestionati de Ifo, cele mai slabe calificative din regiune. In cazul Romaniei si Letoniei, expertii anticipeaza ca urmatoarea jumatate de an va include si contractia cheltuielilor de capital si a consumului privat. Pentru Romania si Letonia exista doi factori principali care stau in calea relansarii economiei – lipsa de incredere in politicile economice ale guvernului si lipsa capitalului.

Pentru Europa Centrala si de Est, asteptarile s-au imbunatatit totusi fata de ultimul sondaj realizat de Institutul Ifo in urma cu trei luni. Rezultatele arata ca revenirea nu va fi deloc una uniforma in randul statelor din regiune. Daca Romania face parte din tarile cu slabe perspective, in Ungaria, economistii anticipeaza o revenire a exporturilor si a cheltuielilor de capital, iar in Cehia, o stabilizare a consumului privat.

In privinta perspectivelor de crestere economica pentru urmatorii trei-cinci ani, specialistii straini au redus puternic estimarea de avans al PIB-ului Romaniei de la 4,6%, la sfarsitul lui 2008, la 1,8%, in ultimul raport asupra perspectivelor economiei globale. Nivelul mediu de crestere economica avansat pentru Romania este sub media de 2,4% pentru regiune, insa depaseste cifrele estimate pentru Bulgaria, Croatia, Ungaria si Letonia. De subliniat si ca ultimul an a adus o schimbare puternica de optica a analistilor straini. In 2008, estimarile avansate pentru Romania erau mai bune decat cele pentru Polonia, Slovenia, Cehia sau Lituania. Acum, cresterea medie a PIB-ului celor patru tari o depaseste pe cea a Romaniei.

Tensiunile politice dauneaza grav perceptiei strainilor

Perceptia strainilor fata de Romania s-a deteriorat puternic de la momentul caderii coalitiei dintre PDL si PSD, evolutie simtita pe piata CDS-urilor sau a primelor de risc suveran. In trimestrul al doilea, Romania era a noua cea mai riscanta tara din lume, cu un indice al probabilitatii cumulative de default de peste 25%, potrivit companiei CMA Datavision, specializata in furnizarea de informatii pe piata derivatelor financiare. Economistii CMA calculeaza aceasta probabilitate in baza primei de risc a unei tari. In trimestrul al doilea s-a concretizat insa si acordul Romaniei de finantare cu institutiile financiare internationale, in valoare de 20 miliarde de euro. Gratie interventiei Fondului Monetar International in Romania, Letonia si Ungaria, situatia s-a stabilizat, iar Romania a iesit din topul celor mai riscante zece tari in perioada iulie-septembrie.

Ultimul raport trimestrial CMA, publicat pe 1 octombrie, arata ca Romania se afla pe locul 12 din 63 de tari, cu o probabilitate de faliment de 14% pentru perioada iulie-septembrie 2009. Caderea guvernului Boc la inceputul lunii octombrie a urcat puternic prima de risc a Romaniei, iar tara noastra a reintrat in vizorul investitorilor drept una dintre cele mai riscante din lume.

Acum, Romania figureaza pe locul 9 in topul CMA, cu un indice al probabilitatii cumulative de faliment de aproape 18%, la pretul de inchidere din ultima sedinta a saptamanii trecute. Fata de media pe trimestrul al treilea, prima de risc pe cinci ani a Romaniei a urcat cu aproape 35%, la 284 de puncte, potrivit companiei financiare CMA. Dintre statele Uniunii Europene, Romania este depasita doar de Letonia si Lituania, care se afla pe locurile 5 si 7 in topul celor mai riscante state. Tara cu cea mai mare sansa de faliment este Ucraina, cu un indice al probabilitatii de 61%.

Cele mai citite

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...
Ultima oră
Pe aceeași temă