Ca usturoiul e bun pentru sanatate, nu e o noutate, Din 1500, i.Hr., vracii din China si India il foloseau ca si anticoagulant al sangelui. Hippocrate, parintele medicinei moderne, il folosea pentru tratarea cancerului cervical. Louis Pasteur a fost cel care a evocat proprietatile antibacteriene si antifungice ale usturoiului, care l-au inspirat pe Albert Schweitzer sa il foloseasca pentru tratarea dizinteriei in Africa.
Un studiu recent a aratat ca usturoiul proaspat strivit, nu uscat sau gatit, iti protejeaza inima, conform site-ului Health.com, citat de ziare.com. Odata consumat, usturoiul elibereaza un gaz care se mai gaseste si in ouale stricate, explica unul dintre autorii studiului, Dipak K. Das. Chiar daca acest gaz in exces poate fi otravitor, in cantitati mici este benefic, el protejand inima. Acest gaz dispare in cazul in care usturoiul este uscat, procesat sau gatit.
Usturoiul uscat sau procesat retine insa antioxidantii, care ajuta la protejarea de radicali liberi, e drept, nu in aceeasi masura ca si cel proaspat. Usturoiul este eficient atat in prevenirea infarctului, dar si in perioada imediat urmatoare, restabilind circulatia optima a sangelui in aorta, dupa cum au aratat testele pe cobai. Studiul a intarit ideea ca un usturoi pe zi este cantitatea ideala ce trebuie consumata.