4.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialMagistratii controversati: unii fug la pensie, altii inapoi pe functii

Magistratii controversati: unii fug la pensie, altii inapoi pe functii

O serie de magistrati controversati au iesit de ieri la pensie, urmand sa beneficieze de sistemul privilegiat de pensie care le acorda sume de mii de euro pe luna. Balanta in sistem se pastreaza insa: trei procurori demisi in scandalul Gorbunov au fost repusi in functie.

Mai multi magistrati care de-a lungul timpului au fost implicati in diverse scandaluri au iesit de ieri la pensie, urmand sa beneficieze de sistemul privilegiat care le acorda magistratilor pensii egale cu 85% din ultimul salariu brut lunar. Justitia nu pierde insa la capitolul "magistrati aflati sub semnul intrebarii" si se reimprospateaza cu trei procurori demisi de la conducerea Parchetului Dolj, in urma scandalului Gorbunov si a eliberarii sale controversate. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a repus in functie, dupa ce Inalta Curte de Justitie a decis ca demiterea lor nu a respectat legea.
Procurorul Mihai Sorin Stanescu de la Parchetul Inaltei Curti de Justitie a iesit la pensie dupa ce a castigat in 2008 un salariu mediu lunar de aproximativ 2.500 de euro. Conform legii 303/2004 privind statutul magistratilor, pensia sa va fi in jur de 2.000 de euro lunar. Procurorul a fost inregimentat politic, fiind fost deputat liberal in legislatura 1996-2000 si ministru al Tineretului si Sportului timp de un an. El l-a cercetat penal pe Corneliu Turianu, membru al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), dupa ce acesta a spus intr-o emisiune ca premierul liberal Calin Popescu Tariceanu a colaborat cu Securitatea. In 2008, procurorul Stanescu a fost numit secretar de stat de catre premierul Tariceanu. Stanescu are o casa de vacanta la Sinaia, construita in 2007, si un Mercedes Benz din 2004, cumparat la mana a doua la pret de Dacie: 8.700 de euro.

O alta figura controversata, judecatoarea Valentina Tatulescu, presedinta sectiei a IV-a Civila de la Curtea de Apel Bucuresti, a iesit si ea la pensie, dupa ce in 2008 a castigat un salariu lunar mediu de 3.350 de euro. Pensia sa ar urma sa fie de aproape 3.000 de euro lunar. Tatulescu a fost acuzata in mai multe anchete de presa ca a dat decizii contradictorii, uneori infirmate de instantele superioare in domeniul retrocedarilor de imobile confiscate de comunisti. Sentintele aflate in discutie erau mereu impotriva fostilor proprietari, cel mai rasunator caz implicand chiar Hotelul Lido din Bucuresti.

La pensie s-a refugiat si judecatoarea Marioara Dumitru, de la Curtea de Apel Pitesti, care este cercetata penal pentru ca si-a inscenat un accident auto. In realitate, judecatoarea isi sifonase masina intr-un alt accident, dar cum nu avea asigurare si nu dorea sa plateasca reparatiile din propriul buzunar, a falsificat acte si a mintit impreuna cu primarul din Bascov si cu un politist in asa fel incat sa reiasa ca o alta masina a ciocnit-o. Dumitru s-a pensionat inainte de termen, deci pensia sa nu va fi pe masura salariului ei lunar de aproximativ 1.700 de euro. Singurul magistrat care si-a dat demisia, din acest recent val de iesiri din sistem, este judecatoarea Antoanela Florescu, ajunsa celebra pentru faptul ca locuia si lucra la Paris, ca magistrat, de aproape cinci ani, fara a renunta insa la functia detinuta la Tribunalul Bucuresti.

Tot ieri, CSM a pus in aplicare sentinta Inaltei Curti de Justitie, prin care procurorii Gheorghe Stoian, Tena Tulitu si Ioana Sandu au fost repusi in functie, la conducerea Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj. Cei trei au fost demisi la inceputul acestui an, prin decizia CSM, in urma scandalului eliberarii controversate din penitenciar a lui Serghei Gorbunov. Suspect principal in cazul unui dublu asasinat de la o casa de schimb valutar din Brasov, Gorbunov fusese eliberat temporar din arest, unde isi ispasea o alta pedeapsa, din motive medicale care nu au fost verificate regulamentar. Procurorii craioveni nu au atacat decizia instantei. Cei demisi in acest caz au acuzat CSM ca au luat masura la presiunea massmedia.
O exceptie printre magistratii pensionati in ultimul val dinaintea alegerilor prezidentiale este procurorul Constanta Carstea, de la Parchetul Curtii de Apel Timisoara, care in anii ‘90 a devenit celebra pentru dosarele impotriva mafiei si contrabandistilor din Banat. Ea a condus ancheta impotriva sirianului Zaher Iskandarani, celebrul contrabandist de tigari si a trait sub protectia politiei, pentru ca mafiotii o amenintau cu moartea.

Cele mai citite

Putin îl felicită pe Trump înainte de învestire și spune că este deschis discuțiilor privind Ucraina

Putin a spus că dorește să asigure o pace de lungă durată în Ucraina, mai degrabă decât o încetare scurtă a focului Președintele rus, Vladimir...

Problema pensiilor speciale și numirile în companii de stat, motivele blocării cererii de plată nr. 3 din PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat luni, la Antena 3 CNN, că cererea de plată numărul 3 din cadrul Planului Național...

Eliminarea facilităților în IT, construcții și agricultură provoacă nemulțumiri: „Este o greșeală majoră”

La aproape trei săptămâni de la intrarea în vigoare a eliminării facilităților fiscale în domenii precum IT, construcții, agricultură și industria alimentară, măsura continuă...
Ultima oră
Pe aceeași temă