-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportCroitoru si-a anuntat Cabinetul: 14 ministri, majoritatea membri PD-L

Croitoru si-a anuntat Cabinetul: 14 ministri, majoritatea membri PD-L

Prim-ministrul desemnat, Lucian Croitoru, a anuntat, vineri, numele celor 14 ministri care vor face parte din noul Guvern.  "Am trimis programul de guvernare si lista cu ministrii si ministere la Parlament. Echipa va fi supusa judecatii corpului legiuitor. Am format o echipa apeland la oameni capabili sa rezolve problemele. Le multumesc ca au acceptat", a spus Croitoru.

Iata lista ministrilor propusi de Croitoru:

Emeric Florin Saghi – Ministerul Administratiei si Internelor
Vasile Blaga – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului
Gheorghe Pogea – Ministerul Finantelor
Adriean Videanu – Ministerul Economiei si Comertului
Radu Berceanu – Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor
Daniel Funeriu – Ministerul Educatiei, Cercetarii si Sportului
Mihai Seitan – Ministerul Muncii
Bogdan Aurescu – Ministerul de Externe
Mihai Stanisoara – Ministerul Apararii
Catalin Predoiu – Ministerul Justitiei
Cristian Vladescu – Ministerul Sanatatii
Adrian Radulescu – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Sulfina Barbu – Ministerul Mediului
Teodor Paleologu – Ministerul Culturii

 

In noua formula guvernamentala, vor disparea, ca entitati de sine statatoare, Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Comunicatiilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Ministerul Turismului. 

Noua din cei 14 ministri sunt membri PD-L.

In cursul diminetii, primarul sectorului 3 al Capitalei, democrat-liberalul Liviu Negoita, a declarat ca premierul desemnat va propune un Guvern din care nu va face parte niciun om politic.
"Sa fiti convinsi ca domnul Croitoru va veni in Parlament saptamana viitoare cu o echipa de specialisti, fara niciun om politic", a spus Negoita. "Sa-i vad atunci pe cei din coalitia PSD-PNL-UDMR ce motive vor mai avea sa nu voteze acest Guvern", a adaugat acesta.

Bogdan Aurescu: includerea mea pe lista Guvernului este "un mesaj de normalitate pentru MAE"

Bogdan Aurescu, nominalizat ministru de Externe in Guvernul Croitoru declara ca este constient de sansele pe care le are acest Guvern in Parlament, ca politica externa este singura sa afiliere politica, iar includerea sa pe lista este "un mesaj de normalitate pentru MAE", potrivit Mediafax.

"Eu sunt diplomat de cariera si Ministerul Afacerilor Externe este extrem de important pentru mine. Cred ca politica externa nu trebuie sa depinda de turbulente politice interne si tocmai de aceea am acceptat sa fiu pe aceasta lista: este un mesaj ca avem nevoie de normalitate, de conducerea politicii externe romanesti pe principii de profesionalism in domeniu si nu dupa interese de politica interna si ca institutia profunda a diplomatiei conteaza", a explicat Aurescu.

Aurescu declara ca este constient de sansele pe care le are acest guvern in Parlament.

"Dar fac o afirmatie publica: intr-o perioada in care interesul pentru politica externa este din pacate mult redus, includerea mea pe acea lista este, cred, un mesaj de normalitate pentru MAE", a adaugat el.

"Institutia diplomatiei are nevoie sa fie protejata de interferentele politicii interne, sa actioneze cu profesionalism si rigoare si sa functioneze eficient, indiferent de starea vremii politice interne", a spus Aurescu.

El spune ca are o experienta extinsa in minister, unde vine zi de zi de 13 ani, si il cunoaste foarte bine.

In opinia sa, diplomatia romana are nevoie de o conducere stabila si profesionista pentru a face fata cerintelor profilului international actual al Romaniei, precum si – foarte important – de continuitate, iar Romania trebuie sa aiba o voce mai puternica si mai hotarata pe scena internationala – asa cum a avut la Haga, adauga Aurescu.

"Lumea ma asociaza cu cei 9700 km patrati nou intrati sub jurisdictia suverana romaneasca dupa procesul de la Haga si este firesc. Subliniez insa ca la acel proces cel mai important lucru a fost consensul national pe care acel proiectul l-a atras. Sunt in continuare diplomatul de cariera pe care l-ati cunoscut la Haga si in continuare nu am afilieri politice. Politica externa, un domeniu extrem de special, este singura mea afiliere politica", mentioneaza diplomatul. 

Diplomat de cariera, Bogdan Aurescu lucreaza in MAE din 1996 si este artizanul succesului Romaniei in procesul de la Haga privind delimitarea platoului continental.
Si-a inceput activitatea in MAE in cadrul Directiei Juridice si Tratate, ca referent relatii. Intre 1998 si 2003, a ocupat succesiv functiile de consilier in cadrul Cabinetului Ministrului, director de cabinet, director adjunct, director al Directiei Juridice si Tratate, director general al Directiei Generale Afaceri Juridice.
In perioada 2003-2004 a detinut, in cadrul MAE, functia de subsecretar de stat – Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar in intervalul 2004-2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene. Incepand din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul Romaniei pentru Curtea Internationala de Justitie, coordonand – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat Romania in procesul cu Ucraina de la Curtea Internationala de Justitie privind Delimitarea Maritima in Marea Neagra, finalizat la data de 3 februarie 2009. Are, in prezent, gradul diplomatic de ministru-consilier.
Este membru al Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant in Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a Consiliului Europei si reprezentant supleant al Romaniei la Comisia Dunarii. Este de asemenea presedintele Sectiei de Drept International a Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale si al Ramurii Romane a "International Law Association" (Londra), redactor-sef al Revistei Romane de Drept International, precum si membru al Colegiului de Redactie al revistei Curierul Judiciar. 

Emeric Saghi: nominalizarea mea se datoreaza situatiei din MI si meritelor personale

Emeric Saghi, propus ministru de Interne in Cabinetul Croitoru, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca nominalizarea sa se datoreaza atat situatiei din Ministerul de Interne, cat si meritelor personale.

"Numirea mea se datoreaza faptului ca Ministerul de Interne este intr-o situatie usor competitionala, iar aici ma refer la obiectivul nostru de aderare al Schengen, dar si activitatii mele profesionale", a spus Saghi.

El a precizat ca nu doreste sa fie lipsit de modestie, insa mentioneaza ca nominalizarea sa se datoreaza si unor merite profesionale. Astfel, diplomatul spune ca a participat personal la negocierile care au dus la ridicarea vizelor pentru romani in UE, incheierea capitolului de negocieri privind justitia si afacerile interne, negocierea acordurilor cu Europol, Eurojust si in ceea ce priveste Tratatul de la Prum.

De asemenea, Saghi a mai mentionat ca el este autorul planului Romaniei de aderare la Spatiul Schengen.

Emeric Saghi are 53 de ani si s-a angajat in MAE, potrivit declaratiei sale, dupa revolutie, lucrand la inceput ca secretar III. Anterior, a fost inginer la Intreprinderea "ComAutoSport". El spune ca, din perioada pe care a petrecut-o in diplomatie, 12-13 ani i-a petrecut la Bruxelles, lucrand direct in ceea ce priveste interesele Romaniei legate de aderarea la UE. Saghi spune ca in perioada 2000-2007 a lucrat la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE de la Bruxelles, insa in subordinea Ministerului de Interne.

Intrebat ce l-a determinat sa accepte tocmai acum numirea in functia de ministru la Ministerul de Interne, Saghi a raspuns: "M-a afectat ce s-a intamplat in Ministerul de Interne, mai ales in ultima vreme si faptul ca lucrurile care au fost o conditie pentru incheierea discutiilor cu Uniunea Europeana au disparut de pe o zi pe alta".

El a mentionat ca exemplu Agentia Antitrafic, despre care a spus ca a ajuns sa fie redusa la un simplu serviciu in cadrul Politiei Romane.

Intrebat daca el crede ca Guvernul si implicit el vor trece de Parlament, el a raspuns: "Mi-e foarte greu sa va spun. N-am fost niciodata implicat politic si nici nu-mi doresc sa fiu. Are sanse. Depinde de foarte multi factori, inclusiv de cvorum".

El a adaugat ca si daca va fi "doar un umil functionar" doreste sa lucreze pentru a indrepta niste lucruri care trebuie corectate.

Saghi a mai spus ca, de altfel, "daca Romania este membra a UE, o mare parte din acest succes apartine tuturor ministrilor de Interne din ultimii 20 de ani, care au fost profesionisti si care s-au ocupat inclusiv de subiecte care nu tineau neaparat de fisa postului lor".

Intrebat cum comenteaza faptul ca este propus la Ministerul de Interne intr-o perioada in care primeaza scandalurile legate de DGIPI si organizarea alegerilor, Saghi a spus ca il cunoaste pe actualul director al DGIPI, Stefan Pop.

"A lucrat cu mine la Viena. Este un om deschis la minte, un profesionist", a spus el, laudand de altfel colaborarea pe care a avut-o cu DGIPI in problemele legate de crima organizata sau terorism international.

Referitor la alegeri, el a spus ca este importanta asigurarea ordinii si disciplinei si a reamintit ca nu s-au inregistrat de-a lungul timpului incidente foarte grave la alegeri in Romania.

"Totul este sa asiguram ordinea si disciplina si cred ca lucrurile vor intra in fagasul normal. Vreau sa va zic ca in general nu au existat incidente grave la alegeri in Romania si eu sunt convins ca atmosfera va fi una buna", a mai spus Saghi.

Saghi este consilier diplomatic al Ministerului Afacerilor de Externe, in cadrul Directiei ONU si Institutii Specializate, potrivit declaratiei sale de avere depusa din luna iunie 2009.
Are rangul de ofiter in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si a detinut si postul de consilier la Misiunea Romaniei la Bruxelles.

Ce propune planul de guvernare al Cabinetului Croitoru

Programul de guvernare propus de Croitoru este elaborat aproape integral pe baza planului prezentat, la inceputul anului, de Cabinetul PDL-PSD, incluzand insa principii mult mai generale si fara sa indice toate procedurile prin care vor fi realizate masurile propuse, transmite Mediafax.

Documentul, elaborat pentru perioada 2009-2012, include date actualizate privind cresterea economica si deficitul bugetar si preia aproape integral proiectele Guvernului in exercitiu, inclusiv legea sistemului unitar de pensii, cu cresterea varstei de pensionare, legile salarizarii unitare a personalului bugetar si a restructurarii agentiilor guvernamentale, precum si a legii responsabilitatii fiscale.

Tot la modul general, Croitoru propune realizarea unui Pactului national "Autostrazile Romaniei", pentru stabilirea proiectelor de autostrazi ce vor fi realizate pana in 2020.

Programul de guvernare include obiective proiectate pe trei etape, respectiv termen scurt, mediu si lung.

Pe termen scurt, prioritatea Guvernului va fi legata de depasirea crizei, pentru ca pe termen mediu Cabinetul Croitoru sa se concentreze pe continuarea procesului de integrare europeana, acordand o atentie speciala pregatirii pentru adoptarea euro, la 1 ianuarie 2015.

Guvernul isi propune, de asemenea, sa initieze elaborarea unui document pentru o "larga dezbatere" privind perspectivele, obiectivele si modelele de dezvoltare pe termen lung ale Romaniei ca membru al UE.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...
Ultima oră
Pe aceeași temă