1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSportCroitoru ignora opozitia aliantei PSD-PNL-UDMR

Croitoru ignora opozitia aliantei PSD-PNL-UDMR

» In ciuda refuzului categoric cu care a fost intampinat de PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor, premierul desemnat Lucian Croitoru va continua sa incerce sa-si alcatuiasca o echipa.

»  Cele cinci partide care il sustin pe Klaus Iohannis pentru Palatul Victoria cer Presedintiei sa admita ca acesta se bucura de sprijinul a 65% din Parlament, deci trebuie sa fie desemnat premier.

Desi a fost intampinat glacial de reprezentantii celor cinci partide care il sustin pe Klaus Iohannis pentru functia de premier, primul-ministru desemnat de Traian Basescu, economistul Lucian Croitoru, a declarat ca nu intentioneaza sa-si depuna mandatul. Asa cum anuntasera, liderii PSD, PNL, UDMR si reprezentantul celorlalte minoritati i-au transmis fostului consilier al guvernatorului BNR ca nu are sprijinul partidelor lor.

Si presedintele PSD, Mircea Geoana, si vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, au vorbit despre situatia delicata in care se afla Lucian Croitoru. "A intrat intr-un joc care il depaseste, un joc politic in care incearca sa faca jocul domnului Basescu, fapt ce risca sa-i afecteze reputatia personala si cariera pentru viitor", a spus Mircea Geoana. "Domnul Croitoru este intr-o situatie jenanta", "a fost extrem de incurcat, ca economist intelege exact ca nu poate obtine majoritatea necesara in Parlament si ca orice zi de intarziere conteaza", a declarat Ludovic Orban. Intr-o declaratie separata, Lucian Croitoru a replicat insa cu stoicism: "Nu sunt un pion al nimanui, sunt mai degraba o solutie".

Croitoru: "Fara Guvern, va fi vai si amar de viata noastra"
"Ma intorc la PDL", a spus dezamagit Croitoru, la iesirea de la negocieri cu majoritatea refractara. "Am incercat sa-i conving, le-am explicat ceea ce am spus si in conferinta de presa despre situatia economica, despre cat de rapide sunt vitezele de ajustare pe pietele financiare, despre dificultatea de a obtine bani la magnitudinea la care am spus, 3,5 miliarde echivalent euro, am explicat in detaliu lucruri pe care nu le pot explica in fata presei, dar domniile lor sunt decidenti in aceasta tara. (…) Vom vedea in continuare", a completat Croitoru. In spatele usilor inchise, premierul desemnat a prezentat placid zece puncte pe o foaie de parcurs, care le-au lasat impresia celor prezenti la intalnire ca ar fi fost scrise de "altcineva".

El si-a concentrat discursul pe cateva directii: situatia economica "dramatica" a tarii, acordul cu FMI si o eventuala explozie a monedei euro in cazul prelungirii crizei guvernamentale. "Va fi vai si amar de viata noastra fara un guvern", le-ar fi spus inauntru Croitoru. Despre compozitia cabinetului nu a vorbit nici o secunda, spun surse participante la intalnire, iar propunerea ca PSD sa faca nominalizari la MAI a fost amintita in treacat, la final.

65% preseaza pentru Klaus Iohannis
Duminica seara expira termenul pana la care Lucian Croitoru poate transmite Parlamentului cererea de a obtine votul de incredere pentru Cabinetul sau. Legislativul are 15 zile la dispozitie sa-i raspunda premierului desemnat si sa-l invite la sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului. In aceasta ecuatie, PDL este interesat sa castige timp, avand avantajul ca Guvernului Boc este inca in exercitiu. Cele cinci partide preseaza insa Palatul Cotroceni sa reactioneze, renuntand mai devreme de cele zece zile constitutionale la Lucian Croitoru. In acest sens, Mircea Geoana a anuntat ca astazi la ora 9.00 (o ora absolut matinala fata de programul obisnuit al Parlamentului) plenul reunit se va aduna pentru a-si da votul asupra unei hotarari "cu caracter profund politic si extrem de importanta in acest moment", o hotarare care sa arate sprijinul deschis al Parlamentului Romaniei pentru candidatura lui Klaus Iohannis.

 

Mircea Geoana spune ca un astfel de vot ar demonstra existenta de fapt a majoritatii de 65% in sprijinul desemnarii lui Iohannis de catre Presedintie. Cu alte cuvinte, ca majoritatea celor cinci partide nu este numai "pe hartie", asa cum a afirmat Traian Basescu. Mircea Geoana insista ca astazi "este o zi decisiva, pentru ca vom avea proba materiala, prin votul plenului, ca aceasta majoritate exista, functioneaza si il sprijina pe Iohannis".
Totusi, potrivit mecanismului constitutional, acest vot are mai degraba o valoare simbolica, fara nici un fel de valoare juridica. PSD nu s-a hotarat sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu disputa dintre majoritatea din Parlament si Presedintie. Ludovic Orban spune ca singurul demers pentru care s-a cazut de acord cu PSD este, deocamdata, consultarea expertilor. "Consultarea presedintelui are ca scop degajarea unei majoritati parlamentare", a adaugat el. Pe de alta parte, intr-un aspru comentariu la adresa presedintelui Basescu, publicat pe pagina personala de internet, fostul presedinte Ion Iliescu a spus ca insistenta lui Traian Basescu de a avea in Guvern partidul cu cel mai mare numar de parlamentari este o inventie, fara nici o legatura cu prevederile Constitutiei, "o pledoarie jenanta, pro domo, in favoarea PDL".

 

Ion Iliescu spune ca daca un astfel de rationament ar fi fost pus in practica in 1996 sau 2004 nici Conventia Democratica si nici Alianta D.A. nu ar fi ajuns niciodata la guvernare. "Precum se stie, dupa alegerile din 1996 partidul cu cel mai mare grup de parlamentari, PDSR, a trecut in opozitie si s-a format un guvern al unei coalitii de cinci partide care, impreuna, aveau majoritate parlamentara", a reamintit el. Mai mult, in 2004 chiar Traian Basescu a fortat alcatuirea unei majoritati folosind "solutia imorala PUR"  si lasand PSD, partidul cu cei mai multi parlamentari la acel moment, in opozitie.

PDL va merge cu "Guvernul Croitoru" pana la final
Surse din conducerea democrat-liberala au declarat pentru Romania libera ca premierul desemnat nu-si va depune mandatul cu nici un chip si ca intentioneaza ca la finalul termenului constitutional de zece zile pentru formarea Guvernului sa testeze majoritatea parlamentara prin vot. "Audierile ministrilor in comisiile de specialitate si votul propriu-zis in Parlament sunt chestiuni care se rezolva intr-o zi. Nu cred ca timpul va fi o problema", spune Sulfina Barbu, sefa Organizatiei de Femei din PDL. Totusi, pana la aceasta ora, premierul desemnat nu a dezvaluit nici un nume din viitorul Cabinet si nici cum va arata acesta. A lasat, in schimb, sa se inteleaga ca a propus unor colegi din BNR si unor specialisti cu care s-a consultat sa preia anumite portofolii, insa o parte din acestia l-au refuzat.

 

Laurian Lungu, "economist prestigios", Aurel Dochia, "cu experienta bancara", Marian Fugaru, care a lucrat la Banca Mondiala, la Guvern si acum la BNR, Valentin Lazea, economist-sef al BNR, Lucian Albu, fost ministru al Muncii, si Gheorghe Oprescu, fost sef al Oficiului Concurentei, sunt cateva dintre numele avansate de Croitoru, tehnocrati despre care a spus ca "nu au declinat posibilitatea unei invitatii". Partea politica a Guvernului este inca un mister, inclusiv pentru pedelisti, care sunt de parere ca unii dintre ministrii actuali, precum Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, au sanse sa ramana in functii. Pe de alta parte, aflat la o ceremonie pentru decorarea sportivilor de la Presedintie, Traian Basescu a spus ca va incerca sa mentina Ministerul Tineretului si Sporturilor, "chiar daca vor exista necesitati de restructurare a formulelor guvernamentale".

» Croitoru mai are cinci zile
Termenul constitutional pana la care Lucian Croitoru poate cere Parlamentului votul de incredere expira pe 25 octombrie. Adica, premierul desemnat mai are doar cateva zile pentru a hotari cate si ce ministere, pentru a-si forma echipa si a finaliza programul de guvernare. Componenta si programul propus se dezbat in sedinta comuna, iar pentru un eventual vot de incredere trebuie intrunit votul majoritatii alesilor (minimum 236 de voturi). Potrivit Regulamentului sedintelor comune, dupa ce Croitoru va cere Parlamentului votul de incredere, Birourile Permanente ale celor doua Camere sunt obligate sa stabileasca in cel mult 15 zile data sedintei comune in care sa se pronunte alesii prin vot. Pana atunci, fiecare candidat la functia de ministru trebuie sa fie audiat si avizat de comisiile permanente de specialitate. 

 

Avizul pe care-l intocmesc comisiile este unul consultativ si se prezinta premierului desemnat, care poate opera, eventual, modificari in echipa propusa (asa cum s-a intamplat in decembrie 2004, cand liberalul Calin Popescu Tariceanu a schimbat propunerea pentru Ministerul Integrarii dupa un aviz negativ din partea comisiilor de politica externa). Votul de investire a Guvernului este secret si se exprima cu bile, iar in cazul in care nu este intrunita o majoritate in favoarea Guvernului propus de premierul desemnat se reia procedura. Adica, presedintele trebuie sa inainteze un alt nume de premier, care primeste, la randul sau, zece zile pentru a cere Parlamentului votul de incredere.

Cele mai citite

Andrej Fabry a semnat cu Universitatea Cluj

Mijlocașul slovac Andrej Fabry, în vârstă de 27 de ani, aflat în ultimele șase luni de contract cu UTA Arad, va deveni jucătorul echipei...

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...

Andrej Fabry a semnat cu Universitatea Cluj

Mijlocașul slovac Andrej Fabry, în vârstă de 27 de ani, aflat în ultimele șase luni de contract cu UTA Arad, va deveni jucătorul echipei...
Ultima oră
Pe aceeași temă