» PSD si PNL ii cer lui Traian Basescu sa intrerupa demersurile fara sanse ale premierului desemnat de a-si alcatui o echipa si sa accepte negocieri pentru solutia Iohannis.
» Intre timp, Lucian Croitoru a incercat "sa-l seduca" pe Mircea Geoana cu o propunere de neacceptat: "doua, trei nominalizari PSD pentru MAI". Propunerea a fost respinsa.
La jumatatea drumului pana la expirarea timpului pe care-l are la dispozitie pentru formarea unui cabinet cu care sa se prezinte in Parlament, Lucian Croitoru se gaseste practic in aceeasi situatie ca la inceput. PSD, PNL si UDMR nu dau semne ca se vor razgandi in privinta sustinerii lui Klaus Iohannis, dar au acceptat sa se intalneasca in grup cu premierul desemnat, din ratiuni mai degraba diplomatice decat pragmatice. In pofida inflexibilitatii opozitiei, Croitoru isi joaca toate cartile. El a venit ieri, in urma consultarilor cu PDL, cu o propunere surprinzatoare: social-democratii sa faca "doua-trei" nominalizari pentru Ministerul Administratiei si Internelor. Oferta lui Croitoru a produs insa efecte contrare, social-democratii s-au simtit lezati. "Din pacate, domnul Croitoru incepe neserios discutia cu noi, pentru ca noi o sa-l nominalizam pe Dan Nica, normal. Il primeste domnul Croitoru in Guvern pe Dan Nica?", a declarat Victor Ponta, citat de NewsIn.
Mircea Geoana insusi a ironizat fara echivoc propunerea lui Croitoru: "Blaga, Blaga, Blaga…", cu tonul pentru colocvialul "bla, bla, bla". Pe de alta parte, premierul desemnat a lasat sa se inteleaga ca prima sa optiune este un guvern majoritar, cu o puternica sustinere in Parlament, varianta unui Executiv de uniune nationala fiind o solutie secundara. Premierul desemnat a declarat ca a vorbit cu liderii PDL despre "resursa umana pe care partidul o poate pune la dispozitie pentru viitorul executiv".
Resursa umana PDL n-are nume
La randul lor, pedelistii au reiterat ca sunt deschisi la orice varianta propusa de Lucian Croitoru, atata vreme cat acesta accepta conditiile impuse de ei: constructia bugetara pe anul 2010 sa porneasca de la cota unica de 16% si TVA de 19%. "Am prezentat in cadrul intalnirii cateva dintre obiectivele PDL. Este vorba de necesitatea continuarii reformelor structurale ale statului roman", a declarat Emil Boc la finalul discutiilor, mentionand printre prioritati legea responsabilitatii fiscale si legea pensiilor. Despre compozitia viitorului cabinet presedintele PDL a spus ca partidul sau nu "se cantoneaza si nu se cramponeaza de nici un minister", referindu-se la faptul ca preluarea Internelor de catre PSD, deci revenirea partidului lui Mircea Geoana la guvernare, nu ar fi o problema pentru portocalii.
De altfel, surse din PDL au declarat pentru Romania libera ca propunerea lui Croitoru pentru PSD i-a fost sugerata chiar de catre PDL, in ideea ca social-democratii o vor refuza. Chiar si asa, pedelistii vor putea poza in politicienii responsabili, care doresc cu orice pret deblocarea crizei guvernamentale. Chiar daca nici macar presedintele Traian Basescu nu crede in sansele lui Croitoru de a primi votul Parlamentului, dupa cum a dat de inteles in ultimele interventii, la nivel declarativ, sustinatorii premierului desemnat spun ca acesta va trece cu brio testul Legislativului. "Eu cred ca va trece guvernul Croitoru", spunea ieri dimineata Vasile Blaga, secretarul executiv al PDL.
PSD/PNL: Croitoru nu este in situatia de a face oferte!
Social-democratii au respins imediat propunerea premierului desemnat, spunand ca ar fi vorba de "o falsa oferta". "Lucian Croitoru nu este in situatia de a face oferte, intrucat nu are o majoritate care sa-l sustina in Parlament. In al doilea rand, nu asa se fac ofertele si negocierile, la televizor. Este clar ca a fost pus sa spuna asta. Este pentru public", a comentat purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz.
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca in locul discutiilor cu Lucian Croitoru, care nu vor duce la nici un rezultat, ar fi mult mai utila reluarea consultarilor cu Traian Basescu la Cotroceni: "In loc sa facem aceasta sarada, mai corect si mai onest ar fi sa existe o consultare noua, intre presedinte si partidele parlamentare, pentru a degaja o solutie prin care Klaus Iohannis sa devina rapid un prim-ministru al Romaniei, cu un guvern capabil sa functioneze suta la suta".
De altfel, inca de la primele ore ale diminetii, reprezentantii PSD si PNL i-au transmis premierului desemnat ca ar fi bine sa-si depuna mandatul, pentru ca nu va reusi sa obtina sustinerea unei majoritati parlamentare. Acelasi mesaj si pentru intalnirea de astazi cu Lucian Croitoru. "Noi ii vom transmite din nou ca exista o majoritate constituita care are o alta propunere si nu vrem in nici un caz sa-l punem pe dumnealui intr-o pozitie delicata", a declarat Duvaz. Invitatie de a-si depune mandatul de premier desemnat a primit ieri, explicit, Lucian Croitoru de la presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si de la liderul PNL, Crin Antonescu.
Potrivit lui Iliescu, social-democratii ar trebui "sa-i spuna omului (lui Lucian Croitoru – n.r.) in fata ca a intrat intr-un joc care nu-i al lui", urmand astfel sa fie fortat presedintele Traian Basescu sa-si "dezvaluie jocul pana la capat". "O sa vina cu o propunere din partea PDL pe care, bineinteles, Parlamentul o respinge. Deci trage de timp ca sa isi faca jocurile. Este deplorabil acest joc al unui sef de stat iresponsabil", a declarat Iliescu.
La randul sau, liderul PNL, Crin Antonescu, a spus ca parlamentarii liberali vor redacta o scrisoare catre presedintele Basescu prin care ii vor cere sa-i retraga mandatul lui Lucian Croitoru si sa-l desemneze premier pe Klaus Johannis. Potrivit sefului liberalilor, scrisoarea ar urma sa fie prezentata si parlamentarilor PSD, UDMR si ai minoritatilor nationale in eventualitatea semnarii de catre acestia. "O scrisoare publica, oficiala, adresata presedintelui, semnata de toti parlamentarii acestor formatiuni – adica o majoritate demonstrata in toate felurile pentru desemnarea lui Iohannis si retragerea mandatului lui Croitoru –, credem ca este inca o formula care sa-l ajute pe presedintele Romaniei sa dea un raspuns pragmatic, rational unei crize politice care poate inceta chiar maine", a explicat Antonescu. Acesta a mai spus ca l-a sunat pe Lucian Croitoru pentru a-l anunta ca noua majoritate parlamentara doreste astazi o intalnire comuna, asa cum au stabilit duminica seara reprezentantii PSD, PNL, UDMR si ai minoritatilor nationale.
» Basescu: "Cu Iohannis se instala o liniste ca aceea de pe vremea lui Iliescu"
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, pentru Hotnews, ca Lucian Croitoru va propune Parlamentului un cabinet cu mai putini ministri si cu oameni cu "reputatie recunoscuta" in domeniu. seful statului a mai spus, in acelasi context, ca "dizolvarea Parlamentului este de nedorit, dar nu poate fi exclusa ca solutie constitutionala de deblocare a unei crize politice". Presedintele Basescu s-a dovedit insa mult mai dur in aprecieri cand a venit vorba despre Klaus Iohannis, propunerea PSD, PNL si UDMR pentru functia de premier. "Sunt constient ca se instala linistea peste tara. Ar fi fost o liniste ca pe vremea lui Ion Iliescu, cand sub el a inflorit o mafie economica si politica", a declarat Basescu.
"Klaus Iohannis nu a fost una dintre optiunile mele pentru ca stiu foarte bine oamenii care au stabilit ca el va fi candidatul. si acestia se numesc: Voiculescu, Hrebenciuc, Ion Iliescu, Mircea Geoana, Crin Antonescu, Marko Bela. Daca acesta este premierul pe care si-l doresc ei, nu poate fi si premierul pe care-l accept eu. Au mizat pe naivitatea domnului Iohannis, pe care vreau sa stiti ca-l respect ca primar", a mai spus seful statului.