Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca, daca se implinesc cele 60 de zile prevazute de Constitutie in care Parlamentul poate da un vot pentru noul Guvern si sunt respinse doua propuneri de premier, poate dizolva Parlamentul chiar pe 7 decembrie, ca presedinte in exercitiu, fara sa astepte noul presedinte.
Traian Basescu a explicat la postul public de radio cum este posibila aceasta varianta. "Constitutia spune asa: presedintele se duce, si in cazul nostru merge cu Croitoru, Parlamentul il respinge. Constitutia da Parlamentului instrumentul de a respinge propunerea presedintelui, iar aceasta majoritate sui generis de la Grivco se va putea manifesta prin votul in Parlament si este respinsa propunerea presedintelui. Presedintele trebuie sa faca din nou consultari si la a doua nominalizare si o prezinta din nou Parlamentului care poate sa o aprobe sau sa nu o aprobe. In pasul trei, Constitutia spune ca daca Parlamentul nu vrea doua propuneri presedintele poate emite decretul de dizolvare a Parlamentului dupa 60 de zile", a detaliat Basescu.
Intrebat daca nu este nevoie ca noul presedinte sa depuna juramantul, seful statului a spus ca nu trebuie asteptat acest moment. "Si in prima zi de dupa alegeri, deci pe data de 7 decembrie, daca au trecut 60 de zile. Presedintele in functie face treaba asta (dizolva Parlamentul, n.r.), nu asteapta nimeni pe noul presedinte", a spus Basescu.
El a motivat ca si Constitutia pleaca de la premisa ca presedintele, care lucreaza strans cu premierul, are dreptul sa se pronunte asupra premierului cu care vrea sa lucreze. "A exclude dreptul presedintelui de a se pronunta este o situatie in care se poate crea varianta in care presedintele si premierul nu colaboreaza, ceea ce ar fi un dezastru pentru tara", a spus presedintele.
Articolul 89 din Constitutie, care stabileste modalitatea de dizolvare a Parlamentului de catre presedinte, prevede ca, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Totodata, aliniatul 3 stabileste ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.