5.2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSportPremierul de sacrificiu

Premierul de sacrificiu

Caderea guvernului Boc, dupa adoptarea motiunii de cenzura, a dat ieri semnalul inceperii de negocieri febrile pentru formarea unui nou cabinet. Fiecare dintre cele trei partide mari incearca nu doar sa obtina ministere importante, ci si sa maximizeze sansele candidatilor lor la prezidentiale. In ciuda optimismului afisat de liderii sai la inceputul dezbaterii motiunii de cenzura, PDL se afla acum in pozitia cea mai dificila. Izolat politic in Parlament, unde nu a reusit sa obtina decat sase voturi in plus fata de numarul propriilor parlamentari, partidul lui Emil Boc se pare ca va merge pe varianta prelungirii interimatului. Ei vor insista pe nominalizarea, din nou, ca premier a unui membru PDL, astfel incat si acest nou cabinet sa fie respins de Parlament. Acest scenariu ar deschide calea alegerilor anticipate dupa instalarea noului presedinte al Romaniei.

PNL, initiatorul motiunii de cenzura, pare sa fi fost singurul partid pregatit sa propuna o alternativa la premierul Emil Boc. Ei au anuntat ca il sustin pentru aceasta functie pe Klaus Johannis, primarul Sibiului, si agreeaza varianta unui guvern de tehnocrati. PNL a anuntat ca va negocia cu toate partidele, inclusiv cu PDL, sprijin parlamentar pentru propunerea sa. Varianta Johannis si a Guvernului de experti independenti este sustinuta deja si de UDMR. Bela Marko a precizat insa ca Uniunea ar putea veni si cu alte variante pentru seful viitorului guvern.
PSD este inca in expectativa. Mircea Geoana a refuzat sa vina la consultarile de la Cotroceni, dar a anuntat insa ca vrea un cabinet de "profesionisti independenti", ca urmareste constituirea cat mai rapida a unei majoritati parlamentare si ca deocamdata nu exclude nici o varianta. 

 

Traian Basescu: "Am invitat partidele la consultari"
La scurt timp dupa caderea Guvernului Boc, presedintele Traian Basescu a invitat partidele politice la consultari. El a declarat ca obiectivul sau este limitarea la maximum a perioadei de criza politica, "daca acest lucru va fi posibil in relatia cu partidele parlamentare".
Traian Basescu a multumit si l-a laudat pe Emil Boc, premierul devenit interimar in urma votului din Parlament. Presedintele a spus ca Emil Boc a facut eforturi remarcabile  pentru reformarea statului si a insistat ca semnalul unei batalii politice care lasa deoparte interesul national a fost dat de "demisia celor 8 ministri ai PSD".  El a adaugat imediat ca "partidele gresesc profund angajandu-se intr-o batalie severa care nu are ca scop interesul national". Traian Basescu a citat apoi articolele din Constitutie care se refera la desemnarea de catre presedintele tarii a primului-ministru, dupa consultari cu partidele politice reprezentate in Parlament.

Palatul Cotroceni a transmis invitatii partidelor pentru dupa-amiaza si seara de ieri, incepand cu minoritatile nationale si terminand cu PDL. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a replicat insa imediat ca ziua caderii Guvernului este dedicata exclusiv negocierilor intre partidele politice si ca discutiile de la Cotroceni pot avea loc si astazi.
PNL a mers, in schimb, la Cotroceni, anuntand ca sustine preluarea conducerii la Palatul Victoria de catre Klaus Johannis, primarul german al Sibiului, in calitatea sa de independent si bun administrator. Primarul declarase deja ca se simte onorat de propunere si ca a avut o discutie de principiu cu presedintele PNL, Crin Antonescu, caruia i-a raspuns pozitiv. "Intrebarea dumnealui a fost daca, in principiu, sunt dispus sa discutam chestiunea, am fost de acord si, in continuare, daca in Parlament apare situatia ca o majoritate parlamentara sa doreasca sa discute cu mine, sunt de acord sa o fac", a declarat Klaus Johannis.

 

Fata in fata cu Traian Basescu, Crin Antonescu a spus ca PNL va negocia sprijinul pentru Klaus Johannis si cu celelalte partide, inclusiv cu PDL, si si-a exprimat speranta ca Traian Basescu se va dovedi responsabil si va intelege ca guvernul nu trebuie sa fie folosit ca instrument electoral si ca noul premier trebuie sa fie independent chiar si fata de Palatul Cotroceni. "Nu poate fi independent fata de presedinte, pentru ca de aici ii vine numirea", a replicat Traian Basescu.
Varianta desemnarii primarului de la Sibiu este agreata si de UDMR. Presedintele Bela Marko a declarat dupa intalnirea de la Cotroceni ca Uniunea sustine "un guvern anticriza, ca si colegii de la PNL, un guvern care va putea sa fie condus de un premier independent, capabil sa dea raspunsuri la toate problemele curente, mai ales celor economice". Deputatul UDMR Laszlo Borbely a declarat ca ar exista deja o intelegere in ceea ce priveste aceasta propunere intre UDMR si PNL. György Frunda a spus ca UDMR nu intentioneaza sa sustina nici un guvern impreuna cu PDL, cel putin nu inainte de prezidentiale. In ceea ce priveste propunerea lui Klaus Johannis in functia de premier, liderul UDMR, Bela Marko, a spus ca ideea ar putea fi acceptata, dar ca nu este singura nominalizare posibila.

Celelalte minoritati i-au transmis interlocutorului de la Palatul Cotroceni ca prioritatea trebuie sa fie evitarea crizei economice. seful grupului parlamentar, Varujan Pambuccian, a spus in acest sens ca minoritatile prefera "o formula de guvern cu puteri depline". PDL a fost ultimul la consultarile de aseara. Premierul Emil Boc a multumit presedintelui pentru aprecierile pozitive, Traian Basescu comentand ca exact cei care au declansat criza politica, in speta PSD, clameaza acum nevoia de stabilitate.

In momentul votului au fost prezenti 448 de parlamentari din totalul de 471 de senatori si deputati. Singurii care au spus deschis ca nu se vor pronunta nici in favoarea, nici impotriva motiunii "11 impotriva Romaniei" au fost reprezentantii minoritatilor nationale, care au 18 mandate.
Votul asupra motiunii a fost precedat de ore bune de dezbateri furtunoase. In replica la criticile cuprinse in textul motiunii, premierul Emil Boc i-a acuzat pe parlamentarii PSD si PNL ca au format un nou "322" si ca s-au "fofilat" in fata reformarii sistemului de pensii pentru a-si pastra privilegiile. "Ati inventat alta procedura pentru a nu da piept cu legea care va inlatura privilegiile", a spus Boc. Premierul a precizat ca mai mult de 80% din romani doresc ca pensiile sa fie calculate in functie de contributia platita.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a reactionat catalogand Cabinetul Boc II drept "nelegitim, incompetent economic si pus pe furat", iar pe premierul Boc drept "o ghiulea politica" a presedintelui Traian Basescu. Liderul PSD a criticat si schimbarile operate in administratia publica locala. "Nici unul dintre noi nu am fost si nu suntem usa de biserica. si noi, cand am fost la guvernare, am mai folosit parghiile puterii pentru a politiza administratia (…). Dar niciodata din 1947 – cand comunistii, sprijiniti de sovietici, au pus mana pe administratia din Romania –, niciodata in 12 ore nu au fost matrasiti mii de oameni din administratia publica, cum a facut Guvernul Boc", a aratat Geoana de la tribuna.
La randul sau, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a spus ca liberalii nu accepta "o dictatura de catifea". "Cand ai guvernat 11 luni si ai reusit sa distrugi economia tarii, sa dublezi somajul, sa devalorizezi banul, sa maresti impozitele, dar sa nu ai bani pentru salarii si pensii, cand ai guvernat batandu-ti joc de morala, de legi, de profesori, armata si de politie, numai si numai pentru a intinde raia politica a PDL in toate prefecturile, scolile, institutiile din judete, inspectoratele de politie, cand tot ce ai spus la guvernare au fost numai minciuni, panglici politicianiste si lozinci fara acoperire, e cazul sa pleci", a declarat Tariceanu.

Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a insistat in schimb ca motiunea de cenzura se refera la insesi raporturile de putere dintre Guvern si Parlament, la regulile democratice care, odata incalcate, au si consecinte practice: "A fost un guvern care, deliberat sau nu, a inselat asteptarile oamenilor si a omorat orice speranta ca se poate trai mai bine, ca se poate trai decent si cu siguranta zilei de maine". In replica la acuzatiile opozitiei, parlamentarii PDL si-au axat criticile pe fostii parteneri de guvernare, social-democratii. Potrivit deputatului PDL Cezar Preda, motiunea de cenzura a reprezentat "o simpla rafuiala politica ce aduna si neputinciosi, si frustrati, si lasii care au plecat acum zece zile din Guvern".

Suparare si resemnare la PDL
"Am pierdut o batalie, dar nu si razboiul", a fost prima reactie a prim-ministrului Emil Boc dupa numaratoarea bilelor din Parlament. Opinia sa este impartasita de cei mai influenti lideri ai partidului, care au strans rapid randurile dupa vot. Ei au convocat o sedinta urgenta a Biroului Politic National pentru a decide urmatorii pasi. Varianta interimatului pana la finalizarea termenului constitutional de 45 de zile era ieri preferata in randul conducerii democrat-liberale, in ciuda faptului ca Guvernul a ramas fara parghii legislative, pentru ca nu mai are voie sa adopte ordonante de urgenta. In acelasi timp, pedelistii au intors privirile spre Cotroceni, in asteptarea unei solutii de la Traian Basescu. "Vom merge la consultari, dar ma indoiesc ca avem vreo sansa sa negociem vreo majoritate cu PSD sau PNL in conditiile in care ei au refacut Alianta 322 si e clar ca se opun reformei", au declarat membri ai conducerii PDL.

 

Despre posibile negocieri a vorbit ieri, imediat dupa votul din Parlament, si ministrul Radu Berceanu, care, la randul lui, si-a exprimat indoiala ca partidul sau va mai putea ajunge la un numitor comun cu PSD sau PNL. El a exclus pentru moment chiar si ipoteza unor discutii cu UDMR, in sensul cooptarii acestora la guvernare. Ulterior, Berceanu si-a moderat pozitia: "Nu spune niciodata niciodata. Am cam fost toti cu toti si, pana la urma, suntem patru partide si primul-ministru va trebui sa fie dat de unul dintre ele". PDL respinge, pe de alta parte, categoric ideea unui guvern alcatuit din "profesionisti independenti", asa cum propune PSD si cum suna anuntul PNL privind sustinerea lui Klaus Johannis.

In cercurile democrat-liberale s-a vehiculat, in schimb, in continuare ipoteza ca Emil Boc sa fie din nou propus pentru postul de sef al Guvernului. O astfel de decizie ar conduce cel mai probabil la un nou blocaj in Parlament, avand in vedere ca PDL este izolat din punct de vedere politic, iar majoritatea ar refuza sa-i dea votul de incredere. Lucrand pe aceasta directie, pedelistii sustin ca s-ar putea ajunge chiar la respingerea echipei guvernamentale de doua ori consecutiv, respectiv la organizarea de alegeri anticipate in iarna, dupa cele prezidentiale. Cum insa propunerea de prim-ministru o face presedintele Traian Basescu, nici una dintre variante nu sta inca in picioare.
Cert este ca pedelistii au primit o grea lovitura din partea parlamentarilor PSD si PNL care le promisesera ca vor vota impotriva motiunii. Daca luni democrat-liberalii erau aproape siguri ca opozitia va esua in incercarea de a darama Guvernul, marti, dupa vot, orice zambet disparuse. Inaintea inceperii votului, pe holuri, senatorii si deputatii PDL au incercat pana in ultima clipa sa-si convinga colegii de la alte partide sa voteze impotriva. Cum insa demersul lor a esuat, incearca sa priveasca jumatatea plina a paharului, si anume eventualul castig electoral obtinut prin ipostaza de victime ale coalitiei PSD-PNL.

Desi victorios, PNL pedepseste indisciplina
In ciuda mobilizarii sistematice a partidelor, 23 de parlamentari au absentat ieri de la motiunea de cenzura, cei mai multi fiind de la PSD si PNL, dar si de la PDL si minoritati. Conducerea liberala considera absentele colegilor din plen ca fiind tradare si a anuntat demiterea acestora din partid. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca parlamentarii care nu au venit la vot sunt exclusi din grupurile parlamentare, apoi vor fi dati afara din partid "in zilele urmatoare". Este vorba de doi senatori – Ovidius Marcutianu si Cezar Mircea Magureanu – si patru deputati  – Dan Pasat, Neculai Rebenciuc, Ioan Tabugan, Dan Bordeianu. Surse din PDL sustin ca au existat negocieri cu mai multi alesi liberali, chiar si ieri,  pe holurile Parlamentului.

 

In cele din urma, doar sase parlamentari liberali s-ar fi inteles cu PDL, iar tactica adoptata a fost absenta lor de la votul pentru motiune. "Tradatorii" PNL ar fi decis sa lipseasca la motiune tocmai pentru  a nu se demasca "in direct", in conditiile in care conducerea partidului a decis ca votul sa fie cu bilele "la vedere", iar ochii vigilenti ai tuturor partidelor vegheau ca disciplina politica sa fie respectata.
Au refuzat sa fie prezenti la vot si unii alesi PSD. Deputatul PSD Madalin Voicu a refuzat sa participe la vot in semn de protest fata de conducerea partidului, care nu i-a clarificat situatia privind excluderea din partid, solicitata de Marian Vanghelie. De asemenea, au mai lipsit deputatii social-democrati, Zoicas Gheorghe, Ion Dumitru, Ana Gheorghe, Marin Bobes, dar si senatorul Craciun Avram. Marin Bobes a mai fost membru PDL Olt, dar a intrat in conflict cu seful organizatiei, Darius Valcov, si a trecut anul trecut la PSD.

De asemenea, Ion Dumitru intrase oricum in dizgratia filialei PSD Dambovita, mai ales din cauza problemelor pe care acesta le are cu justitia. De la minoritatile nationale au lipsit patru deputati, iar de la UDMR, trei. Votul motiunii a mai fost boicotat de independentul Liviu Campanu, retras din PNL, apropiindu-se de PDL.

 

Primul nume pentru noul primministru, propus deja in discutiile de la Cotroceni, este cel al primarului Sibiului. Klaus Werner Johannis a castigat primul mandat in iunie 2000 si este si presedinte al Forumului Democrat German din Romania. Are 50 de ani, este casatorit si a absolvit Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, Facultatea de Fizica. si-a astigat mandatul de primar detasat in ata competitorilor (88,7% din voturi in 004 si 87,4% din voturi in 2008). Klaus ohannis a declarat ca se simte onorat e propunerea PNL de a deveni primministru si ca asteapta alcatuirea unei ajoritati parlamentare solide pentru a putea lua o decizie.

Cele mai citite

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

Adrian Veștea a demisionat de la Ministerul Dezvoltării, pentru a prelua conducerea Consiliului Județean Brașov

Demisia sa a fost anunțată printr-un mesaj publicat pe rețelele sociale Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, a anunțat marți, 19 noiembrie, că demisionează din funcția guvernamentală,...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă