4.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăGDPR8 alimente importante care ne ajuta sa nu ne ingrasam

8 alimente importante care ne ajuta sa nu ne ingrasam

Ati observat ca v-ati cam ingrasat? In cazul acesta, ar trebui sa fiti mai atenti cand mergeti la cumparaturi si sa alegeti acele alimente care va pot ajuta sa va mentineti greutatea corporala ideala. Potrivit specialistilor, exista o serie de produse alimentare despre care putini dintre noi stiu ca asigura un metabolism sanatos, avand si proprietati terapeutice in diverse maladii sau pur si simplu contribuie la prevenirea anumitor boli. Iata lista celor opt alimente considerate de nutritionisti extrem de hranitoare si satioase:

 

1) Migdale
Aceste delicioase fructe sunt bogate in acid alfa-linolenic, care are ca efect accelerarea procesului metabolic prin arderea rapida a grasimilor.  Fibrele din migadale dau o o senzatie indelungata de satietate. De regula, nutritionistii recomanda consumul zilnic a 100 de grame de migdale, timp de cateva luni, perioada in care se estimeaza ca indicele masei corporale scade cu 18%, potrivit unui studiu publicat de International Journal of Obesity.  De asemenea, medicii sustin ca migladele, bogate in vitamina E, magneziu si cupru, "curata" sangele de colesterol, avand un rol important in terapia bolilor cardio-vasculare. Sfat: cinci migdale pe zi normalizeza valoarea tensiunii arteriale.

2) Stafide
Stafidele sunt bobite de struguri uscate, provenite de la soiurile fara seminte (Kis-mis, Sultanina, Cornit, Perlet s.a.). Uscarea se realizeaza in cuptoare speciale sau direct la soare. Stafidele sunt mult mai bogate in vitamine decat strugurii proaspeti. 100 de grame de stafide au aproximativ 300 calorii. Dintre nenumaratele soiuri cele mai dulci sant stafidele aurii avand culoarea cea mai dechisa. Insa, pentru un efect curativ mai puternic se recomanda consumarea soiurilor de culoare mai inchisa, pentru ca acestea contin mai multe substante minerale si vitamine.


3) Scortisoara

Copacul de scortisoara este o planta vesnic verde, apartinand familiei Lauraceae, originara din Sri Lanka si din sudul Indiei. Denumirea de scortisoara este un derivat grec al denumirii indoneziene a plantei (kayu manis – lemn dulce). Scortisoara este un condiment cunoscut si folosit de mult timp, fiind intalnit inca din Egiptul antic (unde, printre alte intrebuintari, era implicat si in imbalsamari), mentionat in Biblie (insusi Moise recomanda utilizarea sa), amintit de Herodot si utilizat de Nero la funerariile sotiei sale, Poppaea. Evul Mediu o consacra ca unul din cele mai populare condimente. Considerat un aliment "anti-inflamator", scortisoara are veritabile propritati anti-microbiene, antivirale si antifungice. Sfat: adaugand un sfert de lingurita puteti preveni dereglarea nivelului de insulina din organism, care regleaza sistemul de depozitare a grasimilor in corp. Presarati cantitatea indicata in bolul cu cereale de la micul dejun sau adaugati scortisoara in cafea ori in iuart la gustarea de dinaintea pranzului.

4) Mustar
Considerat de multi nutritionisti un aliment "miracol" in dietele de slabit, mustarul este unul dintre cele mai vechi condimente din lume, cultivat pentru prima data in China antica, dupa care, in secolul XIII, a ajuns si in Europa. Denumirea de "mustar" deriva din latinescul "mustum", care inseamna must. Sunt cunoscute trei specii de mustar: mustarul alb (Brassicaceae alba sau Brassica hirta), mustarul negru (Brassicaceae nigra) si mustarul brun (Brassicaceae juncea). Mustarul alb este cel mai folosit in alimentatie, deoarece isi pastreaza gustul propriu chiar si dupa amestecarea cu apa. Specialistii recomanda persoanelor care au un nivel crescut al colesterolului sa urmeze un tratament naturist pe baza de boabe de mustar, una dintre calitatile curative ale acestuia fiind curatarea peretilor vaselor de sange.

5) Portocale
Calitatile curative ale portocalei erau cunoscute si apreciate din secolul al Xlll-lea, cand era prescrisa bolnavilor. Acest fruct are un rol remineralizant, fiind un mare depozitar de saruri minerale – mai ales calciu – acest fruct fortifica organismul, stimuleaza imunitatea naturala, luptand impotriva bolilor infectioase. De asemenea, este o sursa bogata in vitamine (A, B, C), potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor. Utilizarea regulata a portocalelor previne raceala obisnuita si tendintele de a sangera. Femeile care consuma regulat portocale isi pot mentine greutatea corporala normala pentru o perioada de 14 ani – se arata intr-un studiu publicat de The American Journal of Clinical Nutrition notes.

6) Boabele de soia
Considerata o plata agricola de cea mai mare importanta pentru alimentia umana, fiind foarte bagata in proteine, soia apartine speciei Glycine max.(L), ordinul Leguminosales. Semintele de soia contin peste 30% substante proteice si 17-25% ulei. De asemenea, soia contine fier si complexul de vitamine B, fiind o sursa bogata de fibre (scad nivelul colesterolului). Soia ajuta la reducerea tensiunii arteriale, prevenirea diabetului si la maximizarea capacitatii de memorizare a creierului uman. Totodata, ajuta la pierderea kilogramelor in plus, prin scaderea apetitului si a aportului de calorii. Soia contine si izoflavonoide, care fac parte din familia fitoestrogenilor, reducand efectele negative ale menopauzei. Sfat: pentru persoanele care au antecedente de cancer mamar in familie, este necesar avizul medicului pentru consumul de seminte de soia.

7) Cartofi dulci
Pe langa amidonul pe care il contin, cartofii dulci sunt bogati in carbohidrati complexi, fibra dietetica, betacaroten (un nutrient echivalent vitaminei A), vitamina C si vitamina B6. Specialistii recomanda un consum regulat de cartofi dulci, fiind un aliment benefic pentru diabetici, conform studiilor realizate pana in prezent, care  au relevat faptul ca ajuta la stabilizarea nivelului optim de zahar din sange si la diminuarea rezistentei la insulina. 100 g de cartofi dulci pe zi pot reduce riscul aparitiei cancerului la plamani. Sfat: cartofii dulci se pastreaza intr-un loc rece, fara lumina, insa la frigider pot sa-si modifice gustul.

8) Branza elvetiana
Acest aliment, bogat in calciu, este foarte des enumerat pe listele dieteticienilor (cum ar fi, de exemplu, dieta Montignac). Cele mai cunoscute specialitati de branza elvetiana sunt svaiterul (Emmental), Gruyere, Appenzell si Sbrinz (cea mai veche denumire de branza din Europa). Potrivit expertilor, in Elvetia exista nu mai putin de 450 de varietati diferite de branza. Emmentaler-ul are o aroma specifica, dulceaga, care o face perfecta pentru aproape orice utilizare, chiar si pentru desert. Este din lapte de vaca si are culoarea galben deschis, cu gauri mici si cu o coaja naturala maro deschis. A fost denumita dupa valea Emmental din Elvetia si se exporta in roti uriase care cantaresc fiecare 50-70 de kg.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă