» In aceeasi zi in care Romania libera atragea atentia ca mai multe banci fac figuratie in Programul "Prima Casa", premierul Emil Boc a transat problema la sediul Fondului de Garantare a Creditelor – Guvernul va retrage garantii de 220-280 milioane euro de la sapte banci cvasiinactive.
Practic, trei banci nu au acordat nici un credit prin "Prima Casa", iar alte patru au aprobat foarte putine dosare in raport cu plafonul alocat. De partea cealalta, BRD, BCR, Banca Transilvania si Alpha Bank au acoperit 88% din volumul total al creditelor.
"Le vom lua acestor banci sumele alocate si le vom redistribui catre alte banci care s-au miscat mai bine. Sunt trei banci care nu au acordat nici un euro si alte patru care au consumat intre 0,1 si 3% din fondurile rezervate", a declarat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel saramet, la finalul discutiei cu premierul Boc.
Desi nu erau foarte greu de depistat, surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca pe lista bancilor cu rezultate slabe in acordarea de credite prin Programul "Prima Casa" si carora le vor fi retrase fondurile s-ar afla Emporiki, Intesa Sanpaolo, Credit Europe, Bancpost, Piraeus si CEC Bank.
BRD, BCR, Alpha, Banca Transilvania, Raiffeisen si Volksbank sunt printre cele mai active banci, acestea urmand sa beneficieze de fonduri suplimentare. In plus, daca tinem cont ca ATE Bank si-a epuizat plafonul, reprezentantii OTP spun ca banca si-ar putea consuma plafonul pana la finalul anului, iar Leumi este activa in parteneriat cu brokerul de credite Kiwi Finance, a saptea banca cvasiinactiva ar putea fi Millennium, Banca Romaneasca, Garanti sau UniCredit Tiriac. "Sunt doar patru banci care au acoperit 88% din garantia alocata. Am transmis bancilor cu rezultate slabe scrisori de atentionare si ne-au informat ca dosarele sunt inca in lucru si urmeaza sa fie deblocate, dar imi este greu sa cred ca, daca pana acum nu au aprobat nimic, vor aviza in perioada imediat urmatoare 2.000 de dosare", a spus saramet.
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, a declarat ca banca se va conforma la o eventuala decizie a Guvernului de a reduce plafonul alocat pentru banca. Reprezentantii Intesa Sanpaolo Bank au afirmat ca "pana in prezent au fost trase cinci credite si avem dosare in analiza la nivelul retelei bancii in valoare de 7,7 milioane euro". Oficiali ai Emporiki Bank Romania au mentionat ca institutia participa in continuare la program, desi banca nu a acordat pana acum nici un credit, in conditiile in care procedurile de lucru sunt in pregatire.
Fondul de Garantare a Creditelor a aprobat pana in prezent un numar de 4.740 de dosare depuse pentru contractarea de credite ipotecare cu garantia statului, cele mai multe solicitari fiind pentru locuinte vechi, a precizat Boc. Numarul dosarelor aprobate reprezinta garantii totale de 220 milioane euro, din plafonul de un miliard de euro garantat de Guvern. 40% din garantiile redistribuite vor fi pentru credite la case nou-construite.