3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodTOP 10 Site-uri literare romanesti

TOP 10 Site-uri literare romanesti

» Dintre site-urile selectate de RL, sase au profil de cenaclu, aceasta formula presupunand o interactivitate mai mare.

» Proliferarea comunicarii online s-a vazut in special in privinta literaturii noi, cenaclurile literare clasice migrand spre spatiul virtual.

Literatura si democratia nu se impaca foarte bine; asadar, mai important decat traficul efectiv inregistrat de un site a fost, printre criterii, abilitatea de a impune personalitati, opinii si tendinte.

Fenomenul online prinde mai ales publicul tanar – de pilda una dintre consecintele expansiunii virtualului o constituie migrarea cenaclurilor literare din spatiul lumii reale in mediul virtual: din site-urile selectate de noi, sase au profil (sau macar o extensiune) de cenaclu literar in care se posteaza si se comenteaza texte. In afara cenaclurilor, topul nostru mai ia in discutie retele de socializare pentru literati (cum e Reteaua literara a lui Gelu Vlasin, care aduna in special scriitori din Diaspora), directoare de bloguri (proiectul de relansare a cenaclului online Hyperliteratura are o astfel de aplicatie) si revistele literare exclusiv online, cum e LiterNet (dar nu si Noua Literatura – care, desi multi o citesc pe net, nu a putut fi prinsa in topul nostru pentru ca apare si pe print).

Clubliterar.com (www.clubliterar.com)
1. Formatul este de cenaclu literar online, cu regim inchis (trebuie sa  devii membru pentru a  putea posta). Foarte influent pe segmetul literaturii noi – aici sunt membri cativa dintre mai cunoscuti tineri scriitori din Romania (Dan Sociu, Ionut Chiva, Catalin Lazurca, Ruxandra Novac, Claudiu Komartin, Andrei Gamart), aici au fost postate inainte de a fi publicate fragmente din carti care ulterior  au facut valuri (Silviu Gherman- "Cele mai frumoase creiere", Dan Sociu- "Cantece eXcesive", Claudiu Komartin- "Un anotimp in Berceni", Vlad Moldovan- "Blank") – si tot aici aspira sa intre destui tineri, calitatea de membru clubliterar fiind valorizata si ca un fel de legitimare literara. In literatura noua, clubliterar functioneaza ca un fel de trendsetter.

Liternet (www.liternet.ro)
2. Site cu profil amestecat, de  revista literara, editura, blogging, biblioteca de carti virtuale. Cel mai select site literar, concurand revistele de cultura importante si adunand nume prestigioase. Pozitie foarte buna pe trafic.ro. Comparat cu revistele literare pe print, are un aer  nou; altfel, destul de clasic.

Tiuk! (www.tiuk.reea.net)
3. Revista online facuta de fratii Vakulovski (Mihai si Alexandru) si girata de ilustratiile lui Dan Perjovschi. Respira aerul insurgent al "Fracturilor" lui Marius Ianus, cu atitudine sociala si aer cool (interviuri cu staruri rock, cronici de albume muzicale). Altminteri, e revista care mediaza un dialog intre scriitorii tineri din Romania si cei din Moldova.

Rocultura (www.rocultura.ro)
4. Cat timp a fost gestionat de Andrei Ruse, site-ul a crescut in vizibilitate si influenta, adunand scriitorii tineri ai momentului. A contat pentru ca, pe langa activitatea de cenaclu literar, a postat si clipuri, articole din aria altor arte (arhitectura de pilda), fotografie, experimente intre arte.

Hyperliteratura (www.hyperliteratura.reea.net)
5. Foarte activ cat timp a fost gestionat de Marius Ianus, fiind alternativa mai radicala si mai democratica a clubliterar – dupa care a intrat in stand by. Da semne de revenire, de cand a fost preluat de Andrei Ruse (care vrea sa atraga trafic transformandu-l intr-un director al blogurilor literare).

Roliteratura (www.roliteratura.ro)
6. A fost acuzat ca e copiat dupa poezie.ro – ca incearca sa fure utilizatorii de acolo, propunandu-le un format asemanator si momindu-i, in plus, cu premii (mai nou, ele au disparut). Oricum, medie generala mai buna decat poezie.ro, comunitatea fiind mai restransa, mai selectata.

Reteaua literara (www.reteaualiterara.ning.com)
7. Site de socializare pentru oamenii de Litere, important pentru ca aduna in special personalitati din diaspora (Spania, Israel, Canada, SUA etc). Activa mai ales in Spania, unde locuieste poetul Gelu Vlasin, cel care gestioneaza reteaua – si unde se organizeaza intalniri si seri culturale romanesti.

Agonia (www.poezie.ro)
8. Se numeste Agonia, dar toata lumea il stie de poezie.ro. E dovada vie ca romanul s-a nascut poet – are peste 50.000 de scriitori si comentatori de poezie, avand un trafic de invidiat. Din pacate, cantitatea nu lucreaza in favoarea site-ului, neexistand criterii de cernere a valorilor.

Egophobia (www.egophobia.ro)
9. Revista de nisa, specializata pe literatura de filosofie, cu aparitie lunara. In ce tine de Litere, publica literatura tanara produsa de scriitorii de pe clubliterar.com si hyperliteratura, in ce tine de filosofie – eseuri cam studentesti, cu aer de referate. Aer mai teapan, mai "universitar".

Bocancul Literar (www.bocancul-literar.ro)
10. Excesiv de politicos si de prietenos – genul care te incurajeaza sa scrii chiar daca nu ai vreo conexiune cu literatura. Ca gen de literatura, promoveaza o literatura mai kitsch, "mainstream" sa zicem – literatura "clasica". Organizeaza intalniri la care se citesc texte si se canta folk.

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă