3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGarantarea partiala a creditelor nu-i ajuta pe micii fermieri

Garantarea partiala a creditelor nu-i ajuta pe micii fermieri

» Fondurile de garantare vor putea asigura maximum 80% din valoarea finantarilor acordate procesatorilor agricoli si fermierilor.

» Agricultorii cer facilitati pentru a plati taxele si comisioanele la finalizarea proiectelor aplicate.

Garantia care le va fi acordata de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale fermierilor si procesatorilor de produse agricole va putea acoperi cel mult 80% din valoarea finantarii acordate de institutiile de credit, potrivit unui proiect de lege pentru care Guvernul a anuntat ca isi va asuma raspunderea.
Reprezentantii organizatiilor profesionale din domeniu sustin insa ca garantarea partiala a creditelor nu rezolva nicidecum problemele cu care se confrunta agricultorii care doresc sa faca investitii, iar micii fermieri si cei care practica agricultura la nivelul de subzistenta nu vor avea, nici pe viitor, posibilitatea accesarii de finantari in conditii avantajoase.

"Sumele care pot fi accesate sunt limitate, iar pentru a putea ajuta cu adevarat agricultura ar fi nevoie de garantarea integrala a creditelor. Pentru a accesa in cadrul unui program de finantare, fermierul sau agricultorul trebuie sa aiba, din resurse proprii, 50% din bani. Apoi, trebuie cumva sa acopere si diferenta de 20%, care nu este asigurata prin garantare. Sunt sume mari de bani, pe care agricultorii obisnuiti nu au de unde sa-i dea. De asemenea, ar trebui adoptate masuri ca taxele aferente procedurii de garantare (agricultorul plateste 3,5-3,8% din valoarea garantata), comisionale si taxele pentru consultanta, toate ridicandu-se la 10-12% din valoarea finantarii, sa poata fi platite la terminarea proiectului", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

Proiectul de lege privind garantarea a 80% din  valoarea finantarii acordate fermierilor mentioneaza ca suma garantata trebuie sa descreasca in mod proportional. Astfel, cand valoarea finantarii scade in timp, in orice moment, garantia sa nu acopere mai mult de 80% din valoarea finantarii. Pierderile aferente ar trebui suportate proportional de institutiile finantatoare si de fondurile de garantare.
"Nu cu fondurile de garantare au fost probleme cand fermierii au incercat sa acceseze finantari, ci cu institutiile de credit. Asociatiile agricole sau fermele mici si medii nu vor putea accesa nici in noile conditii finantari pentru a-si dezvolta afacerile", considera Aurel Tanase, presedintele organizatiei patronale Prodcom.

Proiectul prevede ca persoanele creditate nu trebuie sa se afle in dificultate financiara, iar garantia trebuie sa fie solicitata pentru o tranzactie financiara specifica, cu o suma maxima fixata si pe o durata limitata. Dobanda incasata de fondurile de garantare din plasarea in depozite bancare sau in titluri de trezorerie a sumelor alocate de MAPDR reintregeste suma alocata fondurilor de garantare in vederea garantarii finantarilor pentru fermieri si procesatori de produse agricole.

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă