3.3 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe construieste mai putin, desi oportunitatile sporesc

Se construieste mai putin, desi oportunitatile sporesc

Preturile terenurilor, ale materialelor de constructii, dar si costurile cu manopera au inceput sa scada si sa se mentina intr-o dinamica regresiva inca de anul trecut, o data cu primele efecte ale crizei economice. Cu toate acestea, in conditiile blocarii creditelor si ale  lipsei acute de lichiditati, se construiesc tot mai putine locuinte.

Numarul autorizatiilor de construire eliberate in luna iulie pentru cladiri rezidentiale a scazut cu aproape 5%, fata de iunie, si cu aproximativ 23%,  fata de luna similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
"Scaderea inregistrata in iulie, comparativ cu luna anterioara, este una care tine de sezonalitate. In perioada concediilor, se elibereaza mai putine autorizatii pentru construire. Insa scaderea anuala continua sa se mentina, iar daca ne raportam la perioada semestrului II din 2008, cand deja incepuse sa se manifeste retinerea investitorilor pentru demararea de noi constructii, ne vom da seama ca scaderile sunt importante, practic raportam scaderi la cifre care deja incepusera sa scada. In prezent, pentru investitori exista oportunitati importante, datorita scaderilor de preturi la terenuri, materiale si manopera, dar lipsa de lichiditati impiedica speculatiile", ne-a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.
Lipsa de lichiditati, in conditiile blocarii creditarii, este invocata de antreprenori si analisti  pentru a explica de ce pe segmentul rezidential se manifesta o scadere a numarului de constructii noi.
"Credite nu se mai dau, iar pentru a putea folosi oportunitatile de pe piata, precum scaderea preturilor la terenuri, materiale si manopera, ai nevoie de lichiditati. Fara credite, e deosebit de complicat sa lansezi proiecte rezidentiale noi, de amploare", afirma analistul imobiliar Liviu Ureche.
Cat priveste o eventuala revenire pe piata constructiilor, reprezentantii antreprenorilor sunt inca sceptici.  
"Investitorii din segmentul rezidential nu mai sunt foarte interesati sa construiasca, in conditiile actuale. Inca din primul semestru au fost multe proiecte blocate sau anulate, din cauza crizei. In schimb, a aparut un fenomen interesant, persoane fizice construiesc in regie proprie, dar  aceasta tendinta nu poate compensa in aceeasi masura retragerea investitorilor mari. Persoanele fizice construiesc, de obicei, mai incet si atunci cand dispund de lichiditati. Cel putin pana in noiembrie nu sunt semne ca pe segmentul rezidential sunt interesati investitorii sa demareze eventuale proiecte", a precizat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii – ARACO.  
In primele sapte luni ale anului, s-au eliberat 28.382 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 19,4% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent, a anuntat INS. In luna iulie s-au eliberat 4.518 autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale, din care 64,1% sunt pentru zona rurala.

Cele mai citite

Surprize în Champions League! Primele 9 echipe calificate în faza eliminatorie și un nume neașteptat pe listă

După meciurile spectaculoase de marți seară din UEFA Champions League, nouă echipe au obținut calificarea în fazele eliminatorii, iar Brest, o formație surpriză din...

Wladimir Klitschko, aproape de revenire. Ar putea lupta pentru titlul mondial IBF la 48 de ani

Wladimir Klitschko, fostul campion mondial la categoria super-grea, ar putea reveni în ring la 48 de ani pentru o luptă cu Daniel Dubois, campion...

Cursul euro scade sub 4,97 lei, înregistrând cea mai mică valoare din iulie

În ciuda previziunilor care indicau o creștere a euro până la 5 lei din cauza incertitudinilor politice, piața valutară a surprins, iar miercuri Banca...
Ultima oră
Pe aceeași temă