3.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrimarii risipitori vor fi inlocuiti cu judecatori sindici

Primarii risipitori vor fi inlocuiti cu judecatori sindici

» Legea falimentului primariilor, pe care o elaboreaza Guvernul la solicitarea FMI, i-ar putea lasa pe alesii cheltuitori fara fotolii; ei ar fi inlocuiti de specialisti care sa plateasca datoriile, sa scada cheltuielile si sa colecteze impozitele.

» Expertii in politici publice sustin ca declararea falimentului primariilor trebuie urmata de destituirea primarului incompetent si de impiedicarea acestuia de a mai candida.

Guvernul vrea sa bage in faliment primariile cheltuitoare. Gratie acestei masuri, salutata de expertii in politici publice, primarii risipitori si-ar putea pierde scaunele, in favoarea judecatorilor sindici, magistrati care organizeaza si conduc intreaga procedura a insolventei sub autoritatea tribunalului. Legislatia pentru intrarea in incapacitate de plata a primariilor se afla in curs de elaborare, conform angajamentului de inlaturare a risipei din sectorul public, asumat de Guvern fata de FMI. Acest angajament prevede ca toate primariile care solicita resurse suplimentare sau incalca regulile fiscale vor fi obligate sa semneze cu Guvernul "programe de ajustare". Programele in cauza vor contine masuri pentru solutionarea depasirilor de cheltuieli si a dezechilibrelor fiscale, sanctiuni pentru vinovati si, nu in ultimul rand, masuri de restructurare a costurilor.  

Expertii in politici publice apreciaza ca declararea falimentului primariilor trebuie insotita nu doar de inlaturarea temporara a primarului incompetent si de inlocuirea lui cu judecatorul sindic sau cu un reprezentant al administratiei centrale, ci si de destituirea acestuia, cu interzicerea dreptului de a mai candida. "Legea falimentului este o lege buna, dar ea trebuie sa stipuleze pierderea mandatului de primar, nu doar preluarea primariei de un profesionist si inapoierea ei primarului dupa rezolvarea problemelor financiare. Ar fi insa o obraznicie ca o primarie de comuna sa fie declarata in faliment, iar primarul sa vina cu zambetul pe buze la Bucuresti sa ceara bani, cum se intampla acum, cand, din cele peste 3.200 de comunitati locale, 1.400-1.500 sunt falimentare", arata Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP). Moraru spune ca mai potriviti pentru a prelua primariile falite sunt fostii prefecti, inaltii functionari publici sau inspectorii guvernamentali, decat judecatorii sindici care aplica masuri strict financiare. Expertul mai arata ca primariile sunt declarate falite si in alte tari, pierzandu-si din active in favoarea creditorilor.

Presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici, apreciaza ca "normala" existenta unei legi a falimentului unitatilor administrativ-teritoriale, insa acuza Guvernul ca subfinanteaza primariile de comune care au in gestiune 87% din suprafata Romaniei si presteaza servicii pentru 47,5% din cetatenii tarii. "Nu prostul management al primariilor este vinovat de ceea ce se intampla, ci faptul ca, nedandu-se resurse financiare, nu ai cum sa asiguri serviciile publice la nivel local. In plus, Guvernul iti ia periodic din resursele pe care contai in executia bugetara. Noi cerem coerenta din partea Guvernului", spune Draghici.

In lipsa oricarui control financiar, in ultimii ani numeroase primarii au sarit calul la cheltuieli. Edilii au facut cumparaturi excentrice in plina criza (arteziene, beculete ornamentale, banci din lemn exotic si plante decorative de sute de mii de euro) si imprumuturi hazardate. In plus, organigramele primariilor au fost umflate peste masura, prin angajarea unor pile si rubedenii. Insusi premierul Emil Boc a criticat nepotismul din administratia locala, precizand ca personalul dintr-o primarie trebuie raportat la numarul de locuitori: "Daca vrei sa angajezi in plus – si am vazut pe unul care si-a angajat soacra –, iti angajezi pe banii tai personali sau daca ai resurse suplimentare, dar nu pe banii publici". Guvernul s-a angajat sa instituie standardele de cost la primarii pana in iunie 2010. Pentru a reduce costurile, mai multe primarii au anuntat concedieri masive. De la Primaria Capitalei ar urma sa plece 60% din cei peste 1.000 de angajati. Disponibilizari au fost anuntate si de primariile din Iasi si Arad. Ordine se va face si la primariile mici.  Autoritatile locale vor putea sa-si mentina personalul peste normativ, insa nu vor mai primi bani de la bugetul de stat, a avertizat ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica. O alta problema a primariilor vizeaza colectarea veniturilor, a aratat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea: "Nu este posibil sa existe autoritati locale care au grad de colectare 20-30%, cand media pe tara este 79,4%, si altele care au grad de colectare peste 100%".

Probleme

» Vant de faliment
Numeroase primarii din tara se apropie cu pasi rapizi de colaps, chiar daca detaliile falimentului lor n-au fost fixate inca prin lege. In aceasta situatie sunt fostele comune devenite orase din judetul Suceava (Brosteni, Cajvana, Frasin, Salcea, Vicovu de Sus, Dolhasca), care se confrunta cu dificultati la incasarea impozitelor, cu lipsa investitiilor si sunt nevoite sa traiasca din mila bugetului central. Alte primarii, precum cea din Medgidia, sunt inglodate in datorii de milioane de euro. In fine, unele primarii nu mai au nici bani de salarii si, ca sa supravietuiasca, taie lumina pe strazi sau opresc taxele din venitul minim garantat sau din ajutoarele de lemne. Orasul vasluian Negresti, cea mai saraca urbe a Romaniei, trece prin vremuri de cosmar. Primaria are conturile blocate de jumatate de an de creditori si este nevoita sa inchida cantina saracilor.

Cele mai citite

Situație de râsu-plânsu la Sibiu. A plătit să promoveze examenul auto, dar a fost respins și a anunțat singur Poliția

Un sibian a încercat să obțină permisul de conducere prin metode neortodoxe, oferind mită în valoare de 2.500 de lei unei persoane care i-a...

Controverse în industria crypto: Monedele $TRUMP și $MELANIA agită piața și stârnesc critici

Președintele Donald Trump și soția sa, Melania Trump, au intrat în industria criptomonedelor cu lansarea meme coin-urilor $TRUMP și $MELANIA, care au generat reacții...

Reduceri masive de personal la Senat: 24% din posturi vor fi eliminate. Sindicatele contestă măsurile

Conducerea Senatului a aprobat marți reducerea numărului de posturi cu 24%, de la 796 la 610. Aproximativ 30 dintre acestea erau deja vacante. Vicepreședintele Robert...
Ultima oră
Pe aceeași temă