» Cu ajutorul cititorilor, revista americana TIME a alcatuit un top al celor vinovati de declansarea crizei economice actuale.
» Topul contine doi fosti presedinti (Bush si Clinton), un senator ultraliberal (Gramm) si, mai ales, oameni de afaceri.
Topul Time are 25 de intrari, Romania libera preluandu-le doar pe primele zece
Printre numele care nu au intrat in materialul nostru, trebuie amintit George W. Bush (locul 15), pentru strategiile sale economice care au vizat, in cea mai mare masura, liberalizarea sistemului financiar, poporul american (locul 16), care s-a aruncat la credite a caror returnare nu si-o putea permite, ex-presedintele democrat Bill Clinton (locul 23), care, in 1999, a abrogat decretul "Glass Steagal", care a incurajat explozia creditelor subprime sau, un an mai tarziu, un alt act care permitea contractiile de tip swap.
Nu puteau lipsi seful Rezervei Federale, Alan Greenspan (locul 16), discipol al teoreticianului libertarian Ayn Rand, care e responsabil pentru reducerea dobanzii la aproape zero, dupa 11 septembrie, ceea ce a condus la credite foarte usor de obtinut, precum si Hank Paulson (locul 17), fostul secretar al Trezoreriei americane care a refuzat sa ajute Lehman Brothers – in conditiile in care investitorii o considerau "prea mare pentru a esua", bazandu-se ca guvernul o va sustine intotdeauna.
Phil Gramm
1. In calitate de presedinte al Comitetului Bancar din Senatul american din 1995 pana in 2000, a fost cea mai puternica si influenta voce care a sustinut liberalizarea pietelor, un campion al dereglementarii financiare: "unii se uita la imprumuturile subprime si vad un lucru rau. Eu ma uit la ele si vad visul american in actiune", a declarat in 2001. In 1999, a contribuit la o lege "Glass Steagall Act", care a permis separarea totala intre bancile comerciale (care accepta depozite) si bancile de investitii (care investesc si asuma riscuri), ceea ce a condus la aparitia bancilor-mamut si a incurajat explozia subprime. In 2000, a jucat un rol central in proiectarea si trecerea prin Congres a unei legi, "Commodity Futures Modernisation Act", care permitea contractiile de tip swap, fara a mai fi controlate. In urma acestei decizii, AIG a ajuns in prag de faliment, apeland la ajutorul statului pentru a fi resuscitata. Nota de plata se ridica, pana acum, la 150 miliarde dolari.
Christopher Cox
2. Fostul director al Securities Exchange Commision e facut responsabil de lipsa de atitudine fata de afacerile magnatului Bernard Madoff de la Lehman Brothers, fiind acuzat ca nu a intervenit pentru a cere transparenta fata de afacerile derulate de Lehman sau de Merril Lynch.tatului pentru a fi resuscitata. Nota de plata se ridica, pana acum, la 150 miliarde dolari.
Angelo Mozilo
3. Cofondatorul Countrywide, cea mai mare banca de imprumuturi ipotecare din Statele Unite, a legitimat procedura prin care orice adult poate obtine un imprumut ipotecar foarte mare, chiar daca nu exista garantie ca-l poate plati inapoi. Dupa faliment, Countrywide a fost preluata de Bank of America.
Joseph Cassano
4. A condus echipa AIG care a vandut creditele swaps la Londra si care au dus la prabusirea gigantului american. Salvarea AIG s-a facut cu niste bani publici care "ar fi asigurat sistemul de pensii american pentru un secol", conform laureatului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz.
Franklin Raines
5. Este fostul CEO al Fannie Mae, cel mai mare creditor ipotecar din SUA, actualmente preluat de stat. Valoarea totala a creditelor neperformante acordate sau garantate de Fannie Mae este de peste 171 miliarde dolari, iar compania nu estimeaza operatiuni profitabile in viitorul apropiat.
Kathleen Corbet
6. Fosta sefa a Standard & Poors, cea mai mare agentie de rating din lume, e responsabila, impreuna cu celelate agentii, de acordarea ratingurilor pe baza unor simple declaratii ale investitorilor, fara a mai cerceta documentele. I s-a mai reprosat ca nu a reusit sa avertizeze despre riscurile crditelor subprime.
Ian Mc Carthy
7. Vina dezvoltatorilor imobiliari in criza e nu doar ca au construit peste necesitati, dar si pentru ca au convins oameni care nu-si puteau permite sa cumpere locuinte. Ian Mc Carthy, CEO al Beazer Home din 1994, a mers chiar mai departe – ajuta debitorii sa obtina imprumuturi mintind asupra calificarii lor.
Bernard Madoff
8. Traderul de pe Wall Street a "usurat" sistemul financiar de 50 miliarde de dolari, cea mai mare frauda din istorie. Societatea sa de investitii avea clienti din toate categoriile – de la cele mai mari banci internationale la societati care se ocupau de administrarea averii unei singure familii.
Richard Fuld
9. Fostul director executiv al Lehman Brothers, Fuld a fost denumit "Cel mai inspaimantator om de pe Wall Street", fiind direct responsabil de greselile ce au condus la prabusirea colosului financiar, care a antrenat, pe principiul dominoului, caderea intregului sistem financiar din SUA.
Harb and Marion Sandler
10. Pana la vanzarea ei, in 2005, catre Wachovia, Sandler’s Wold Savings Bank a fost a doua mare banca de saving&loan din SUA, dupa Wachovia. Tranzactia s-a incheiat cu un profit de 2,3 miliarde dolari. Dar gaurile financiare invizibile de la World Savings au condus la implozia Wachovia.