» Conflictele intre distribuitorii de medicamente si Ministerul Sanatatii pe tema datoriilor spitalelor nu impiedica piata farmaceutica locala sa creasca puternic de la un an la altul.
» Faptul ca inghitim din ce in ce mai multe pastile nu ne face insa mai sanatosi ca natie. Durata de viata a romanilor a ajuns printre cele mai scazute din Europa.
Piata farmaceutica locala creste in fiecare an precum Fat-Frumos din poveste, in ciuda conflictelor periodice dintre Ministerul Sanatatii si distribuitorii de medicamente, care se soldeaza cu intreruperea aprovizionarii spitalelor. Totusi, desi consuma din ce in ce mai multe pastile, romanii sunt mai bolnavi ca oricand, iar durata lor medie de viata este printre cele mai scazute din Europa, conform statisticilor UE. In 2008, piata a ajuns la 1,94 miliarde euro, de la circa 500 milioane dolari in 2000, si se asteapta sa se majoreze si in acest an, in ciuda crizei economice. Medicamentele pentru inima si citostaticele reprezinta motoarele cresterii. Cardiovascularele au acaparat circa 20% din piata, in timp ce oncologicele au crescut cu 55% intr-un an.
Pe de alta parte, romanii sunt secerati pe capete de bolile de inima si de cancer, iar spitalele inglodate in datorii istorice nu mai fac fata cererii de medicamente, solicitand asiguratilor sa vina cu pastilele de acasa. Bolnavii nu mai accepta insa explicatii filosofice despre reforma sanitara esuata a guvernelor. Ei acuza sistemul ca-i ucide cu zile si cer statului sa le asigure tratamentul necesar.
In viziunea expertilor din domeniul medical, aceasta situatie nu este paradoxala, cum pare la prima vedere. Ei sustin ca piata medicamentelor creste uluitor, deoarece este subdezvoltata in comparatie cu pietele Europei. La aceasta crestere contribuie atat cererea mare pentru medicamente gratuite si compensate prescrise de medici, cat si populatia, care cumpara pastile fara reteta, direct din farmacii.
Piata infloreste
Piata farmaceutica are o situatie solida pe timp de criza. In 2008, piata medicamentelor eliberate fara reteta ocupa locul 4 in lume, raportat la rata de crestere, dupa Venezuela, Turcia si Argentina. Compania A&D Pharma a raportat catre Bursa de la Londra – unde este listata – ca, "desi conditiile macroeconomice au continuat sa fie extrem de dificile in primul trimestru al acestui an, generarea de venituri a ramas solida pentru toate diviziile". A&D Pharma este un holding inregistrat in Olanda, cu cea mai mare parte a activitatilor in Romania. Principalele sale divizii sunt Mediplus (distributie), lantul de farmacii Sensiblu si compania A&D Pharma Marketing&Sales. Divizia de retail, Sensiblu, a consemnat in primele trei luni din 2009 cea mai mare crestere la nivelul grupului, atat in euro (de 27% – de la 34,6 milioane euro la 43,8 milioane euro), cat si lei (de 46% – de la 127,7 milioane lei la 187 milioane lei).
Compania Centrofarm, cu 60 de farmacii, care concureaza cu retelele Sensiblu, Help Net, Dona, Catena si City Pharma, a raportat si ea, pentru 2008, o dublare a veniturilor totale la 151,2 milioane lei, de la 74,8 milioane lei in 2007, precum si un avans de 70% al cifrei de afaceri. O alta companie, Bayer Schering Romania, a estimat ca afacerile sale exprimate in euro vor creste cu 10% in acest an. si producatorul Antibiotice Iasi, detinut in proportie de 53,01% de stat, a incheiat primele trei luni cu o cifra de afaceri neta preliminata de 57,5 milioane lei, cu 18,4% peste valoarea din ianuarie-martie 2008. Potrivit unui raport al Erste Bank, marile companii farmaceutice din Europa Centrala si de Est continua sa reprezinte o investitie solida pe termen lung, evolutiile negative fiind limitate, ca urmare a rezistentei modelului lor de afaceri la efectele crizei. Conform unui alt raport, al Research&Markets, Romania continua sa fie una dintre cele mai active piete farmaceutice din Europa Centrala si de Est, iar piata va inregistra pana in 2012 o crestere de doua cifre.
Guvernele ascund mizeria sub pres
Specialistii saluta evolutia pietei medicamentelor, care poate creste speranta de viata a romanilor, insa sunt sceptici cu privire la aducerea sistemului medical la standardele UE atat timp cat acesta este subfinantat, bantuit de hotii si de alte faradelegi, erodat de coruptie si inaccesibil pentru cea mai mare parte a populatiei. In opinia presedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, sistemul de sanatate este el insusi un bolnav cronic, subfinantat, care ar putea incepe sa se vindece, in cel mai fericit caz, abia peste un cincinal. Astarastoae sustine ca fondurile alocate pentru Sanatate – de 3,28% din Produsul Intern Brut in acest an si de 4% anul trecut – sunt infime fata de cele investite de tarile dezvoltate, ceea ce explica lipsa de performanta.
"SUA aloca 6.200 dolari pe cap de locuitor anual, Elvetia – 2.300 euro, iar Romania – doar 124 euro. Nu putem cu aceste fonduri sa functionam ca in Anglia sau in Elvetia, in conditiile in care costurile sunt aceleasi ca acolo, cu medicamentele, cu tehnologiile. Ne trebuie cel putin 7% din PIB, insa nici asa nu putem rezolva problemele, pentru ca ele s-au acumulat in sistem timp de 30 de ani. Poate ca peste 5-7 ani lucrurile vor merge mai bine", crede Astarastoae.
Medicul Sorin Paveliu, aparator al drepturilor pacientilor si fost deputat, admite ca in prezent sanatatea este o catastrofa, deoarece sumele alocate sunt "catastrofal de mici in raport cu nevoile". "Toate guvernele tin mizeria sub pres. Insa si perspectiva unora dintre politicieni se poate modifica atunci cand li se pune un diagnostic de cancer in Romania. Noi acum cheltuim pentru Sanatate 4% din PIB, de asta se produc toate atrocitatile din sistem, in timp ce media alocarii in Europa este de 8% dintr-un PIB mult mai mare decat al nostru."
Revolutia din spitale, mai tarziu
Reforma din sanatate poate fi facuta doar de generatiile viitoare – considera, la randul sau, Adrian Moraru, director adjunct la Institutul pentru Politici Publice (IPP). "Daca acest sistem de sanatate ar incerca sa-i ajute in mod real pe toti asiguratii care au nevoie de el, atunci ar colapsa, ar exploda. Nici nu cred ca ne permitem sa facem asemenea cheltuieli. In plus, aceste cheltuieli nu pot fi socotite ca pentru o tara normala, aici sunt necesari mult mai multi bani de investit, ca sa se acopere hotiile, sa fie satisfacut necesarul si sa se asigure manageri profesionisti in spitale. Ceea ce se face acum in sanatate este o carpaceala. Poate doar generatiile viitoare sa se sature si sa nu mai suporte tratamentul din spitale si atunci sa actioneze pentru schimbarea situatiei", afirma Moraru.
Expertul apreciaza ca tot ceea ce se intampla in sanatate corespunde raportului economic pret/calitate: "De aceea oamenii accepta sa dea oricat, sa-si cumpere chiar ei medicamentele, numai sa iasa sanatosi din aceste spitale". Potrivit expertului IPP, justitia ar trebui sa faca dreptate asiguratilor batjocoriti in spitale, inclusiv bolnavilor de cancer. "Insa singurul lucru de care se ocupa justitia sunt salariile ei. Daca te duci la tribunal, ca bolnav de cancer, pentru a te lupta cu statul care trebuie sa-ti dea medicamente, n-ai nici o sansa", conchide Moraru.
Bolnavii acuza sistemul de genocid
Faptul ca piata pharma doboara record dupa record nu ne face mai sanatosi. Durata de viata a romanilor a ajuns printre cele mai scazute din Europa. Suntem pe primul loc pe continent la mortalitatea provocata de cancerul de col uterin si de san, iar sifilisul si tuberculoza, boli extrem de rare in Vest, ne lovesc cu putere. In anul 2006, de pilda, durata medie a vietii barbatilor romani era de 69,24 de ani, fata de 77,44 in Anglia, 76,81 in Austria, 79,55 in Islanda, 77,83 in Olanda, 78,86 in Elvetia si 76,02 in Franta. Bolile cardiovasculare reprezinta in Romania 61% din cauzele mortii, in timp ce in Europa incidenta mortilor cauzate de aceste boli a scazut la 31%. Aceste date sunt gestionate de Centrul National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informatic in Domeniul Sanatatii. Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Drepturilor Pacientilor, crede ca statisticile sumbre sunt, de fapt, esecuri ale sistemului sanitar romanesc si "efecte ale programelor nationale de sanatate prost gestionate, in ciuda cheltuielilor uriase facute pentru acestea".
Daca pana acum reactia bolnavilor asigurati fata de proasta aprovizionare cu medicamente era anemica, in ultimii ani pacientii au inceput sa protesteze virulent. Primii au ajuns la limita rabdarii bolnavii cu afectiuni cronice (in 2008, numarul bolnavilor afectati de diverse tipuri de cancer depasea 400.000). Ei si-au creat organizatii care sa le apere drepturile, iar aceste asociatii au format Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania. Coalitia reuneste bolnavi de cancer, care cer Guvernului sa le asigure accesul la medicamente.
Cel mai dramatic protest din Romania a fost mitingul bolnavilor de cancer din mai 2007, in timpul caruia oamenii au acuzat de genocid Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In timpul negocierilor de doua ore cu ministrul de atunci al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, acesta le-a spus bolnavilor ca plafonul de acordare a medicamentelor oncologice a fost eliminat.
Prin negocieri cu furnizorii de medicamente, fosta conducere a Ministerului Sanatatii a reusit sa inghete un timp preturile acestora, insa in 2009 medicamentele s-au scumpit din nou, astfel incat nu numai bolnavii, ci si oficialii Comisiei Europene sunt nemultumiti de ceea ce se intampla acum in Romania. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a recunoscut public faptul ca a primit o scrisoare din partea diplomatilor occidentali in care i se sugera ca noua politica de preturi pentru medicamente sa fie revizuita.